Μητσοτάκης καλεί Τσίπρα στη Βουλή να απολογηθεί για την ανομία στα ΑΕΙ
Τα δύο ερωτήματα που θέτει ο πρόεδρος της ΝΔ
Στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΝΔ σχετικά με την ανομία στα ελληνικά ΑΕΙ καλείται να απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταθέσει δύο συγκεκριμένα ερωτήματα:
1.Συμφωνεί με το Πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου, που δέχεται ότι είναι ουτοπικός στόχος η εξάλειψη της παραβατικότητας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον;
2.Προτίθεται να αντιμετωπίσει εμπράκτως το καθεστώς βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια;
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:
«Προς: τον Πρωθυπουργό, κ.Αλέξη Τσίπρα
Θέμα: Ανομία στα Πανεπιστήμια
Διακίνηση ναρκωτικών, παρεμπόριο, εισβολές και καταλήψεις χώρων, επιθέσεις, ληστείες, προπηλακισμοί. Καθημερινά περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στα ελληνικά πανεπιστήμια, χώρους προαγωγής της γνώσης, της έρευνας και της επιστήμης, τους οποίους έχετε εγκαταλείψει απροστάτευτους. Αρκετά από τα δημόσια πανεπιστήμια αδυνατούν να επιτελέσουν το έργο τους, εξ αιτίας της παραβατικότητας που επικρατεί στους χώρους τους και πέριξ αυτών.
Αντιδράσεις αγανάκτησης από την ακαδημαϊκή κοινότητα έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας. Προ ημερών, η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών ανέστειλε συμβολικά τη λειτουργία της μετά την εισβολή και κατάληψη χώρου από το Ρουβίκωνα. Ομοίως, ανεστάλη συμβολικά η λειτουργία προγραμμάτων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς για την απομάκρυνση διακινητών και χρηστών ναρκωτικών από τους χώρους με τους οποίους γειτνιάζει το Πανεπιστήμιο.
Καθηγητές, φοιτητές και απόφοιτοι, πρώην και νυν Πρυτάνεις, η ίδια η ΠΟΣΔΕΠ, καλούν με ψηφίσματα, επιστολές και κάθε πρόσφορο μέσο την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να προστατέψει Ιδρύματα, φοιτητές, καθηγητές και εργαζομένους από το κλιμακούμενο καθεστώς ανασφάλειας και εκτροπής. Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ, δε, αιτήθηκε ρητά την «αλλαγή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο εξελίσσεται σε άσυλο προστασίας της ανομίας».
Το πόρισμα Παρασκευόπουλου
«Ουτοπικό στόχο» θεωρεί το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου την «πλήρη εξαφάνιση οποιασδήποτε παραβατικής συμπεριφοράς στο ακαδημαϊκό περιβάλλον». Στο πόρισμα γίνονται συστάσεις για την επέμβαση της αστυνομίας στους πανεπιστημιακούς χώρους: «Ακραίες επιλογές, αφενός της διαρκούς και χωρίς σοβαρό λόγο επέμβασης της δημόσιας δύναμης, αφετέρου της παντελούς απουσίας της, προφανώς θα πολλαπλασίαζαν τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες» υποστηρίζεται.
Για το άσυλο το πόρισμα αναφέρει ότι «ένας ρυθμιστικός αυτών των επεμβάσεων θεσμός, όπως το πανεπιστημιακό άσυλο, μπορεί να είναι αποτελεσματικός». Το πόρισμα αντιπροτείνει να διαμορφωθούν κριτήρια για την επέμβαση της αστυνομίας που θα διευκολύνουν τα πρυτανικά τους συμβούλια να λύνουν τα προβλήματα παραβατικότητας στο εσωτερικό τους.
Για το θέμα των ναρκωτικών και των τοξικομανών το πόρισμα Παρασκευόπουλου προτείνει την ένταξη υποχρεωτικού μαθήματος «των εξαρτήσεων στα Τμήματα της Ιατρικής, Ψυχολογίας, Κοινωνικής Εργασίας, Νοσηλευτικής, Παιδαγωγικών, Κοινωνιολογίας, Νομικής στο πρόγραμμα σπουδών τους, ώστε να οι απόφοιτοί τους να έχουν λάβει σχετική εκπαίδευση όπως γίνεται αντίστοιχα στον ευρωπαϊκό και στο διεθνή χώρο.
Επίσης, κρίνεται σημαντική η εξειδίκευση σε αυτόν τον τομέα, με την ανάπτυξη συνθετικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Προτείνει επίσης την απομάκρυνση των ΑΤΜ από τα ΑΕΙ ως μέτρο για την αποφυγή των ληστειών, αλλά και τη δημιουργία χώρων αναψυχής για τους πρόσκαιρους καταληψίες. Μάλιστα στους εν λόγω χώρους θα πρέπει να διενεργούνται και φορολογικοί έλεγχοι.
Για τις φθορές περιουσίας, την άσκηση ψυχολογικής βίας ή εκφοβισμού καθηγητών, η Επιτροπή προτείνει να καταρτιστεί η διοίκηση του ΑΕΙ σε ήπια διαχείριση κρίσεων μέσω διαπραγμάτευσης και διαμεσολάβησης.