Το «μνημόνιο Τσίπρα με το λαό»: Φόροι, κόκκινα δάνεια και ανύπαρκτες επενδύσεις
Πανηγυρίζει ο πρωθυπουργός στη Βουλή, αλλά η πραγματικότητα συνθλίβει το «success story»
Μπορεί ο πρωθυπουργός να πανηγύρισε ενώπιον των βουλευτών του στη Βουλή το περίφημο «μνημόνιο με το λαό», ωστόσο, η πραγματικότητα της οικονομικής του πολιτικής-«success story» είναι αμείλικτη. Ναρκοθετημένο πλέον το 2019.
Οι φόροι εξακολουθούν να είναι βουνό για τους περισσότερους φορολογούμενους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μήνα με το μήνα, αυξάνονται οι πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν.
Οι φορολογούμενοι άφησαν τον Σεπτέμβριο απλήρωτους φόρους ύψους 449,92 εκατ. ευρώ και το όνομά τους προστέθηκε στην τεράστια μαύρη λίστα της Εφορίας.
Τα ληξιπρόθεσμα, στο τρίτο τρίμηνο του έτους φούσκωσαν και ανήλθαν στα 7,837 δις ευρώ. Στοιχεία της ΑΑΔΕ τα οποία επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των οφειλετών της Εφορίας έκανε άλμα.
Οι οφειλέτες μέσα σε ένα μήνα αυξήθηκαν κατά 510.428 άτομα. Από 3.801.967 που ήταν στο τέλος Αυγούστου εκτοξεύτηκαν στα 4.312.395 άτομα στα τέλη Σεπτέμβρη ενώ αν η σύγκριση γίνει με το τέλος Ιουνίου τότε ο αριθμός των οφειλετών είναι αυξημένος κατά 584.979 άτομα. Τον ίδιο μήνα οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη έως 500 ευρώ αυξήθηκαν κατά 312.812 σε σχέση με το τέλος Σεπτεμβρίου του 2017.
Την ίδια ώρα, οι ασφαλιστικές εισφορές παραμένουν εξοντωντικές και ας πανηγύρισε στη Βουλή ο πρωθυπουργός τη μείωσή τους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νέων, κατά την τελευταία τριετία, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες πληρώνουν το 70% του εισοδήματός τους σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Μάλιστα, περίπου 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έκλεισαν τα βιβλία τους και δήλωσαν στην Εφορία περί το 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα εισοδήματα από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου το 2016.
Οι δημόσιες επενδύσεις κόπηκαν κατά 550 εκατ. ευρώ, θυσία και αυτές στην ανάγκη να παρουσιαστεί ένα θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα και να πειστεί το Eurogroup (συνεδριάζει τον Δεκέμβριο) να μην κοπούν περαιτέρω οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου.
Ο πρωθυπουργός πανηγύρισε επίσης την κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησής του. Ωστόσο, ο ίδιος κόβει από τον προϋπολογισμό του 2019 σειρά μέτρων που θα ευνοούσαν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Ειδικότερα, αντί για την περικοπή των συντάξεων τα μέτρα που δεν θα εφαρμοστούν φτάνουν το 1,7 δισ. ευρώ:
α. Επέκταση προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» 190 εκατ. ευρώ.
β. Δημιουργία νέων μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης/νηπιαγωγείων 140 εκατ. ευρώ
γ. Επιδότηση ενοικίου 600 εκατ. ευρώ.
δ. Επενδύσεις σε υποδομές ενέργειας 100 εκατ. ευρώ.
ε. Επενδύσεις σε υποδομές του πρωτογενή τομέα 100 εκατ. ευρώ.
στ. Αναπτυξιακός νόμος (ν.4399/2016) 100 εκατ. ευρώ.
ζ. Προγράμματα ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση υλοποιούμενα από τον ΟΑΕΔ 260 εκατ. ευρώ.
η. Επιδότηση συμμετοχής ασφαλισμένων για συνταγογραφούμενα φάρμακα 240 εκατ. ευρώ.
Όσο για τα κόκκινα δάνεια, ο μόνιμος εφιάλτης με την Τράπεζα της Ελλάδος να επιχειρεί να υλοποιήσει ένα σχέδιο για την μείωσή τους. Πέραν του συσσωρευμένου όγκου των δανείων (88,9 δισ. ευρώ), το πρώτο εννεάμηνο του 2018 δημιουργήθηκαν νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 4,1 δισ. ευρώ, όταν οι ροές εντός του ισολογισμού των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα προς τα εξυπηρετούμενα ήταν 3,4 δισ. ευρώ.
«Κίτρινη» κάρτα όμως έβγαλε και η Κομισιόν για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Στην πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας η Κομισιόν πιστοποιεί «μέτρια» πρόοδο στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και οριστική μετάθεση για το 2019 της εκταμίευσης των 600 εκατ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων, εφόσον τηρούνται οι δεσμεύσεις.
Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς είναι μέτρια και οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους» τονίζει πιστοποιώντας πως «η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση στη δεύτερη έκθεση που θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας».