Μεγάλη εκδήλωση σε κεντρικό χώρο της Αθήνας για την παρουσίαση του προγράμματός της για την Υγεία προετοιμάζει η Νέα Δημοκρατία, εντός του Δεκεμβρίου. Η κυβερνητική πρόταση της Ν.Δ. για την Υγεία θα είναι η δεύτερη που θα παρουσιαστεί έπειτα από εκείνη για την Παιδεία (που γίνεται σήμερα), δύο τομείς στους οποίους δίνει ιδιαίτερη σημασία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει ασχοληθεί προσωπικά με τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της πρότασης.


Η γενική φιλοσοφία της πρότασης της Ν.Δ. είναι ότι στο επίκεντρο θα βρίσκεται ο ασθενής, ενώ μεγάλη βαρύτητα δίνεται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Σύμφωνα με την Πειραιώς, το σύστημα των οικογενειακών γιατρών καταρρέει και οι πολυδιαφημισμένες ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) έχουν εξελιχθεί σε κυβερνητικό φιάσκο, καθώς είναι ελάχιστες και υποστελεχωμένες. Οι ΤΟΜΥ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ν.Δ., θα καταργηθούν και θα ενσωματωθούν στα Κέντρα Υγείας. Ολα τα νοσοκομεία και οι μονάδες υγείας θα αξιολογηθούν, όπως και το προσωπικό τους, και στη συνέχεια θα δημιουργηθεί νέα αρχιτεκτονική σε σχέση με τον χάρτη των αναγκών υγείας.


Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρχει επαγγελματικό μάνατζμεντ στα νοσοκομεία με δεσμευτικούς στόχους, με διαφάνεια και λογοδοσία, ώστε να εγκαταλειφθούν οι κομματικές προσλήψεις, οι αυτοσχεδιασμοί και η προχειρότητα. ΣΥΜΠΡΑΞΗ Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τον σχεδιασμό της Ν.Δ., η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα διαπνέει όλο το νέο σύστημα υγείας.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενίσχυση του ρόλου που θα διαδραματίζουν οι διοικητές υγειονομικών περιφερειών, που θα γίνουν ουσιαστικά «13 μικροί υπουργοί Υγείας», στο πλαίσιο της αποκέντρωσης της διοίκησης και οργάνωσης του συστήματος υγείας. Παράλληλα, η πρόταση προβλέπει τη δυνατότητα ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (πολίτες άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ κ.λπ.) μέσω της υιοθέτησης του βρετανικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο ένα ποσοστό των ημερήσιων ραντεβού κάθε γιατρού αφορά αυτές τις ομάδες πληθυσμού.


Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τομέα της πρόληψης. Ειδικές πολιτικές προβλέπονται για τον διαβήτη, τον καρκίνο, την παχυσαρκία και το κάπνισμα. Ειδικά για την επάρατη νόσο, η Ν.Δ. έχει προετοιμάσει ειδική πολιτική, με εθνικό σχεδιασμό. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη και διατομεακή πολιτική, που περιλαμβάνει την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση. «Θα αναδείξουμε την πολιτική για τους χρόνια πάσχοντες από καρκίνο, με δομές που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, όπως οι μονάδες μακροχρόνιας φροντίδας και οι μονάδες φροντίδας ασθενών τελικού σταδίου», επισημαίνει στα «Π» στέλεχος της Ν.Δ. με γνώση του περιεχομένου της πρότασης για την Υγεία.


Τονίζει επίσης ότι στη «γαλάζια» πρόταση περιλαμβάνονται ειδικές πολιτικές για την ψυχική υγεία και ειδικά για την άνοια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μεγάλο βάρος επίσης θα δοθεί στην ψηφιακή Υγεία. «Δεν θα λειτουργεί τίποτα χωρίς ηλεκτρονική καταγραφή και διεκπεραίωση», τονίζουν χαρακτηριστικά πηγές της Πειραιώς. Θα αξιοποιηθεί η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία και τα πληροφοριακά συστήματα για τη βελτίωση και την επίσπευση των διαδικασιών διάγνωσης και περίθαλψης των ασθενών (τηλεϊατρική), αλλά και τη θέσπιση ηλεκτρονικού βιβλιαρίου. Η ελεύθερη επιλογή οικογενειακού γιατρού είναι μία ακόμα από τις προτάσεις της Ν.Δ. Ο οικογενειακός γιατρός θα βοηθάει αποφασιστικά στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία και την παραπομπή του ασθενούς σε εξειδικευμένους γιατρούς, όταν υπάρχει ανάγκη.


Η κυβερνητική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία διαμορφώθηκε, όπως και συνολικά το πρόγραμμα της Ν.Δ., με τον συντονισμό και την εποπτεία του αντιπροέδρου του κόμματος, Κωστή Χατζηδάκη, και του γραμματέα Προγράμματος, Γιώργου Στεργίου. Κομβικός ήταν ο ρόλος του τομεάρχη Υγείας, Βασίλη Οικονόμου, και του αναπληρωτή τομεάρχη, Ιάσονα Φωτήλα, ενώ σημαντική συμβολή είχαν δύο πρώην γενικοί γραμματείς του υπουργείου Υγείας, ο Πασχάλης Μπουχώρης και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, η αναπληρώτρια γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Ν.Δ., Βίκυ Λοΐζου, και ο γιατρός Κώστας Γρηγοράκος.