Εκλογές έρχονται και ο Τσίπρας θυμήθηκε ξανά τις γερμανικές αποζημιώσεις
Επανέφερε ένα θέμα που είχε για πολύ καιρό ξεχάσει
Στον προεκλογικό καμβά του κόμματός του εντάσσει ο Αλέξης Τσίπρας και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, μετά το ντελίριο παροχών και υποσχέσεων για χιλιάδες προσλήψεις.
Κατά την επίσκεψή του στα μαρτυρικά Καλάβρυτα για να αποτίσει φόρο τιμής για τα θύματα των Γερμανών που τους σκότωσαν στις 13 Δεκεμβρίου 1943, ο πρωθυπουργός επανέφερε ξανά των γερμανικών αποζημιώσεων.
Στ συζήτηση που είχε με τον δήμαρχο της πόλης Γιώργο Λαζουρά αναφέρθηκε στις γερμανικές αποζημιώσεις λέγοντας: «Όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου να δούμε με ένα συντεταγμένο τρόπο, πώς θα προχωρήσει αυτή η υπόθεση που είναι πολλών χρόνων, δεκαετιών. Έχουμε καταλήξει σε ένα - ομόφωνο από ό,τι καταλαβαίνω - πόρισμα και θα συνεννοηθώ με τον πρόεδρο της Βουλής, αμέσως μόλις ανοίξει μετά τις γιορτές η Βουλή, να βάλει μπροστά, να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει. Αν υπάρχει ομοψυχία και ομοφωνία βοηθάει αυτό, διότι είναι και οι αποζημιώσεις και το δάνειο. Νομίζω ότι ο νομικός δικαιάκος πολιτισμός μας δίνει λύσεις. Εάν δεν αναγνωρίζεται από την άλλη πλευρά, να βρούμε ένα τρόπο συμφωνημένα, εφόσον υπάρχει μία διαφωνία ως προς αυτό, να δούμε με ποιο τρόπο θα λύσουμε αυτήν τη διαφωνία».
«Διότι, κατά τη δική μας εκτίμηση, δεν έχει να κάνει με το ύψος των αποζημιώσεων, είναι πάνω από όλα ηθικό χρέος, όχι μόνο απέναντι στο ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Η απειλή είναι κοινή για όλους τους λαούς και βλέπουμε ότι αυτές τις μέρες αυτή η ιδεολογία του μίσους πάει να μολύνει ακόμα και την ελληνική κοινωνία που έχει πίσω της όλη αυτή τη βαριά ιστορική παρακαταθήκη των δεκάδων χιλιάδων θυσιών, των νεκρών στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Αυτό είναι το πιο ανησυχητικό και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. 'Άρα έχουμε ηθικό χρέος και να θυμόμαστε και να διεκδικούμε, προσθέτοντας ότι «στις μέρες μας είναι καλό να επισημαίνουμε την ιστορία του τόπου μας και στα νέα παιδιά».
Βεβαίως ο πρωθυπουργός τα ίδια είχε πει και από την μαρτυρική Κάνδανο στην Κρήτη, με μια διαφορά. Τότε είχε τονίσει ότι σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής, μέχρι τέλος του έτους, το πόρισμα για τις γερμανικές επανορθώσεις θα φτάσει στην Ολομέλεια και από εκεί και πέρα, η Βουλή θα αποφασίσει πως θα προχωρήσεί στις διεκδικήσεις αυτές, είτε με διακρατική συνεννόηση είτε σε διεθνές νομικό επίπεδο.