Παροχές, περιοδείες και Πρέσπες φέρνουν ακόμα πιο κοντά τις κάλπες
Πού ποντάρει η κυβέρνηση και τι την τρομάζει στο δρόμο για την «δεσμεύση» ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας
Το μπαράζ εκλογικών παροχών και επιδομάτων -που στηρίχθηκαν στα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα και την υπερφορολόγηση- αλλά και οι περιοδείες Τσίπρα ανά την Ελλάδα, επαναφέρουν το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού από πλευράς Μαξίμου.
Από την Κάλυμνο, όπου βρέθηκε, ο πρωθυπουργός έκανε νέες εξαγγελίες που αφορούν στους νησιώτες, ενώ στις 14 Δεκεμβρίου ετοιμάζει (προεκλογική) φιέστα στην Θεσσαλονίκη, ακριβώς απέναντι από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο προγραμματισμένο συνέδριο της ΝΔ με την ελπίδα να κλέψει λίγο τηλεοπτικό χρόνο. Είχε προηγηθεί η συμβολική επίσκεψη στα Καλάβρυτα, σε παραγωγική μονάδα.
Ακολουθεί και το ταξίδι στη Ρωσία σε μια προσπάθεια του πρωθυπουργού να επουλώσει το τραύμα στις διμερείς σχέσεις.
Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, που θα έχει ξεδιπλωθεί το σύνολο της «κοινωνικής πολιτικής» και θα γυρίσει το κλίμα. Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, δεν συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Παράλληλα, δεν αποκλείεται να επισπευθεί η κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, γεγονός που όπως τουλάχιστον επαναλαμβάνει εδώ και μήνες ο Πάνος Καμμένος, σηματοδοτεί τη λήξη της κυβερνητικής συνεργασίας με την κυβέρνηση.
Το θέμα των Πρεσπών έχει πάρει διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες, λόγω των δηλώσεων που έγιναν από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μάλιστα εντός της Βουλής του, περί «μακεδονικής γλώσσας» που θα διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν ακόμα και την αντίδραση του απεσταλμένου του ΟΗΕ, Νίμιτς, την ώρα που η κυβέρνηση παρακολουθούσε με αμηχανία τις εξελίξεις. Μάλιστα, στα Σκόπια η κυβέρνηση δεν πήρε πίσω τα όσα είπε ο Ζάεφ, αλλά τα απέδωσε σε παρερμηνεία. Ο ίδιος ο Ζάεφ δήλωνε παράλληλα στην DW απόλυτα προσηλωμένος στις Πρέσπες.
Δεν είναι τυχαία η δήλωση του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ, Παναγιώτη Σγουρίδη, ανθρώπου που απηχεί τις απόψεις Καμμένου, ότι ουσιαστικά τα Σκόπια έχουν παραβιάσει συγκεκριμένο άρθρο του προσυμφώνου των Πρεσπών, κατά συνέπεια η κυβέρνηση μπορεί να την αναπέμψει.
Μάλιστα, ο κ. Σγουρίδης επανήλθε και με νέα δήλωση (ΑΝΤ1) σημειώνοντας: «Φυσικά και θα δίναμε τις 151 ψήφους αν είναι να μην περάσει η συμφωνία».
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δηλώσεις Ζάεφ προκάλεσαν αντιδράσεις σε όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Η ΝΔ διά του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη, έθεσε προ των ευθυνών τους κόμματα και βουλευτές, καλώντας τους να πράξουν αυτό που θα πράξει και η ΝΔ: Θα καταψηφίσει τη Συμφωνία στη Βουλή.
Ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, παρενέβη σημειώνοντας ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι, εν όψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της, διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα».
Εντύπωση προκάλεσε και η παρέμβαση του τέως ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, ενός εκ των «αρχιτεκτόνων» της Συμφωνίας των Πρεσπών, που παραιτήθηκε από το υπουργείο με μπαράζ καταγγελιών. Ο κ. Κοτζιάς είπε με νόημα ότι αν ήταν υπουργός «θα τράβαγα τα αυτιά του Ζάεφ με όλους τους τρόπους».