«Ναρκοπέδιο» το Μακεδονικό: Ποιοι θα ψηφίσουν υπέρ και ποιοι όχι;
Ποιοι είναι οι πρόθυμοι βουλευτές που θα υπερψηφίσουν την εν λόγω συμφωνία και θα βάλουν «πλάτη» στον Αλέξη Τσίπρα;
Όσο πλησιάζει η μέρα για την επικύρωση ή μη της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο η αριθμητική των «κουκιών» μεταβάλλεται ή λαμβάνει νέες διαστάσεις. Μιλούμε για τους πρόθυμους βουλευτές που θα υπερψηφίσουν την εν λόγω συμφωνία και έτσι, έστω πλασματικά, θα αντικαταστήσουν τις ψήφους των ΑΝΕΛ – που ως γνωστόν με απόφαση του Πάνου Καμμένου δεν θα βάλουν πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα.
Μέχρι τώρα, το πρώτο δεδομένο από το οποίο κάποιος οφείλει να εκκινεί είναι οι 145 ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα, οι πιο πρόσφατες εξελίξεις διαμορφώνουν ένα εντελώς νέο πεδίο – ή ναρκοπέδιο – από το οποίο θα περάσει η συμφωνία. Για παράδειγμα, είναι οριστική και αμετάκλητη η απόφαση του Κινήματος Αλλαγής να μην ψηφίσει υπέρ. Εδώ όμως υπάρχει η περίπτωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου που φαίνεται να εμμένει στην απόφασή του να ψηφίσει – με την αυστηρή προϋπόθεση πως ο Πρωθυπουργός θα κηρύξει εκλογές αμέσως μετά.
Η παραπάνω διαφοροποίηση στο Κίνημα Αλλαγής επιτείνεται από την πρόσφατη κρίση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στον καμβά της Αυτοδιοίκησης, κάτι που πολλοί προδιαγράφουν ως σήμα διαζυγίου μεταξύ των δύο εταίρων στο Κίνημα Αλλαγής.
Από την άλλη και Το Ποτάμι έχει κάποια νέα δεδομένα που διαμορφώνουν αλλιώς την αριθμητική των Πρεσπών. Παρότι πλειοψηφικά αποφασίστηκε να στηριχθεί η συμφωνία, οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός ξεκαθάρισαν πως δεν θα βάλουν πλάτη σε αυτήν. Κι αν για τον Αμυρά αυτό ήταν προφανές αφού το ξεκαθάριζε σε όλους τους τόνους και όλο το προηγούμενο διάστημα, η περίπτωση Ψαριανού είναι διαφορετική αφού μέχρι πρότινος άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει. Και ο Σπύρος Λυκούδης δεν είναι δεδομένος για την υπέρ ψήφο, κάτι που δυναμιτίζει την ενιαία στάση του Ποταμιού. Ετσι εδώ τον Σταύρο Θεοδωράκη φαίνεται πως θα ακολουθήσουν οι Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς.
Το ναρκοπέδιο των ΑΝΕΛ
Η περίπτωση του ανεξάρτητου Χάρη Θεοχάρη επίσης προς το παρόν πρέπει να καταγράφεται στα υπέρ της αριθμητικής μας. Και πάμε στο ναρκοπέδιο των ΑΝΕΛ. Το κόμμα υπό διάλυση, επίσης φαίνεται πολυδιασπασμένο για τη συμφωνία. Παρότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Πάνος Καμένος επιχείρησε να διαψεύσει τη δυνητική ψήφο υπέρ της συμφωνίας από την μεριά της Ελενας Κουντουρά, το όνομα της υπουργού Τουρισμού συνεχίζει να παίζει στις παρασκηνιακές συζητήσεις ως «σύμμαχος» της συμφωνίας.
Το ίδιο και αυτό της Κατερίνας Παπακώστα και παρότι το ρεπορτάζ λέει πως η ίδια ακόμη δεν έχει οριστικοποιήσει τη θετική της ψήφο – αν και προς τα εκεί πάει. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος είναι ξεκάθαρα με τη Συμφωνία και βέβαια εμμένει στη θέση του πως αμέσως μετά θα παραδώσει τη βουλευτική του έδρα. Εδώ βέβαια δημιουργείται ένας ακόμη πονοκέφάλος για τον Καμένο, αφού επιλαχών του Παπαχριστόπουλου είναι ο Τέρενς Κουίκ, τον οποίο οι ΑΝΕΛ αντιμετωπίζουν ως «ξένο σώμα».
Η περίπτωση Ιωάννη Σαρίδη δεν μπορεί να καταγραφεί ακόμη στις θετικές ψήφους για τη συμφωνία, αφού ο βουλευτής (ακόμη) της Ενωσης Κεντρώων μπορεί την Πέμπτη να δήλωσε πως θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, σε συνομιλητές του όμως επαναλαμβάνει πως δεν είναι θετικός για τη συμφωνία των Πρεσπών. Τίποτε δεν αποκλείει πως στον δρόμο για τις Πρέσπες θα δούμε κι άλλες μεταβολές ενώ ένα μέγα ερώτημα παραμένει αν το ΚΚΕ θα αποχωρήσει από τη συζήτηση ή θα καταψηφίσει τη συμφωνία παραμένοντας εντός Βουλής και στριμώχνοντας κι άλλο την κυβερνητική πλειοψηφία.
Πηγή: tanea.gr