Μυστική σύσκεψη στο Μαξίμου για να «φάνε» τον Παππά
Ποιοι ζητούν την παραίτηση του στενού συνεργάτη του Τσίπρα
Με «δωµάτιο πανικού» έµοιαζε αργά το απόγευµα της περασµένης Τρίτης το γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίµου. Τα όσα είχαν διαδραµατιστεί λίγη ώρα νωρίτερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νοµοσχεδίου για τη µη περικοπή των συντάξεων, όπου ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, Κ. Μητσοτάκης, έδειξε να γνωρίζει σε βάθος την παρασκηνιακή εµπλοκή του Μ. Πετσίτη σε σωρεία σκανδαλωδών υποθέσεων της κυβέρνησης, µε αιχµή τη ∆ΕΠΑ, υποχρέωσαν τον Αλ. Τσίπρα να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίµου, για να προετοιµάσει τη γραµµή άµυνας απέναντι στο ενδεχόµενο νέων ανεπιθύµητων αποκαλύψεων είτε από τα κόµµατα της αντιπολίτευσης είτε από τα ΜΜΕ.
Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, στη σύσκεψη αυτή εκλήθησαν εκτάκτως να παρευρεθούν ο άµεσα εµπλεκόµενος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, καθώς σε αυτόν χρεώνεται η βραδυφλεγής βόµβα που φέρει το όνοµα «Μ. Πετσίτης», ο υπουργός ∆ικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, οι υπουργοί Επικρατείας Αλ. Φλαµπουράρης, Χρ. Βερναρδάκης και ∆. Τζανακόπουλος, όπως και ο προϊστάµενος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θ. Καρτερός. Κατά τη διάρκεια της πολύωρης σύσκεψης, από την οποία πρώτος αποχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ∆. Τζανακόπουλος, διότι το ίδιο βράδυ έπρεπε να µεταβεί στην ΕΡΤ για να αντικρούσει την επιχειρηµατολογία του Κ. Μητσοτάκη περί ξεπουλήµατος του «Μακεδονικού», µε αντάλλαγµα τη µη περικοπή των συντάξεων, ο Αλ. Τσίπρας ήταν έξω φρενών µε την τροπή που έχουν πάρει οι εξελίξεις. Μάλιστα ζήτησε από τους συµµετέχοντες να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειµένου να µη δοθεί συνέχεια σε αυτή την υπόθεση και πρώτιστα να διασφαλιστεί σε όλα τα επίπεδα η «πολιτική αθωότητα» της κυβέρνησης. Στην επίµαχη σύσκεψη έγιναν ονοµαστικές αναφορές για τη στάση γνωστών οικονοµικών παραγόντων της χώρας, τους οποίους κατά καιρούς το Μαξίµου έχει επιχειρήσει να θέσει σε καθεστώς ιδιότυπης οµηρίας διά της δικαστικής οδού, καθώς και άλλων που εσχάτως άρχισαν να κινούνται εχθρικά εναντίον της κυβέρνησης, χρησιµοποιώντας ως «αδύναµο κρίκο» για την προσβολή του ηθικού πλεονεκτήµατος της Αριστεράς τον επιστήθιο φίλο και συµµαθητή του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππά, Μ. Πετσίτη.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επικράτησε η λογική του «απεταξάµην τον Μανώλη Πετσίτη» διά της προβολής µιας επιχειρηµατολογίας πως ο συγκεκριµένος άνθρωπος ως «ιδιώτης» είχε µια πολυσχιδή δραστηριότητα µε όλο το επιχειρηµατικό και πολιτικό φάσµα, ως εκ τούτου σε καµία περίπτωση δεν ήταν ο «προστατευόµενος» της σηµερινής «παρεοκρατίας» του Μαξίµου. Στο πλαίσιο της ίδιας τακτικής αντιπερισπασµού, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής φέρεται να έδωσε διαβεβαιώσεις πως µπορεί να αποδείξει ότι ο Μ. Πετσίτης ήταν γνώριµος και σε αντίπαλους χώρους, επικαλούµενος φωτογραφικό υλικό του παλαιού συµµαθητή του και µε προσωπικότητες που δεν κινούνται στον χώρο της Αριστεράς. Ο Ν. Παππάς, ασχέτως εάν δεν έπεισε το σύνολο των παρισταµένων στη σύσκεψη στο «γραφείο πανικού» του Μαξίµου, όπως τον Αλ. Φλαµπουράρη, ο οποίος φέρεται να παραδέχεται πως «µας έβαλε σε µπελάδες η αδιάκριτη κινητικότητα του Μανώλη Πετσίτη», σε ατοµικό επίπεδο επιχείρησε να «επικοινωνήσει» το «άδοξο τέλος» της σχέσης του µε τον παλαιό του συµµαθητή µέσα από την «Εφηµερίδα των Συντακτών», η οποία µε σχετικό ρεπορτάζ την Πέµπτη εµφάνιζε τον αποκαλούµενο «σερβιτόρο» του Μαξίµου ως εδώ και καιρό «αποσυνάγωγο» του περιβάλλοντος του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής. Ταυτόχρονα, επειδή υπήρχε διάχυτος ο φόβος «µη σπάσει ο Μανωλάκης και αρχίσει να κελαηδά δεξιά κι αριστερά», επινοήθηκε το σενάριο της «προβληµατικής» συµπεριφοράς του, το οποίο θα µπορούσε να ενισχυθεί µε ανακοινώσεις από το οικογενειακό του περιβάλλον επί θεµάτων υγείας που αγγίζουν τα προσωπικά του δεδοµένα σε άλλης κλίµακα επίπεδα.
Βαρύ το κλίμα
Ωστόσο, το κλίµα στην κυβέρνηση, αλλά και στο κόµµα, εναντίον του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής είναι εξαιρετικά βαρύ. Παρά το ότι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας µέχρι στιγµής δεν έχει αποφασίσει να τον «αδειάσει» επισήµως για το ότι επέτρεψε σε έναν δικό του άνθρωπο να κινείται εξ ονόµατος της Αριστεράς σε επικίνδυνα για το «ηθικό πλεονέκτηµά» της χωράφια, αυτό δεν σηµαίνει πως στο τέλος δεν θα το πράξει, προκειµένου να αποφύγει τον «ατοµικό στιγµατισµό» του.
Ηδη µε αφορµή το σκάνδαλο της ∆ΕΠΑ και τις καταγγελίες ότι ο Μ. Πετσίτης λειτουργούσε ως εκπρόσωπος των «υπηρεσιών του Μαξίµου», έχοντας ως «αβάντα» για τις επίµαχες παρεµβάσεις του την ισχυρή κάλυψη από τον Ν. Παππά, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει πλέον να γίνεται επιτακτικό το αίτηµα προς τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει τέλος στον «διασυρµό» της Αριστεράς - ακόµη και αν αυτό απαιτεί ανάληψη γενναίων ευθυνών, όπως την παρότρυνση για υποβολή παραίτησης του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής.
Τους είχε «δώσει» από το 2017 ο Τσακαλώτος
Ασχέτως της γραµµής άµυνας που επιχειρεί να στήσει το Μαξίµου, για να µην αποκαλυφθεί η «παράγκα» των µη θεσµικών παρεµβάσεων που γίνονταν από το περιβάλλον του πρωθυπουργού στο επιχειρηµατικό πεδίο, εκείνο που πρέπει να επισηµανθεί για όσους έχουν βραχεία µνήµη είναι µια εξόχως αποκαλυπτική παρέµβαση επί του συγκεκριµένου θέµατος από τον Ευ. Τσακαλώτο.
Ο υπουργός Οικονοµικών, όπως είχαν αποκαλύψει τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» τον Αύγουστο του 2017 και δεν είχαν διαψευστεί, όλα αυτά τα παρασκηνιακά «deals» που απασχολούν σήµερα την επικαιρότητα τα είχε στηλιτεύσει από το βήµα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, «φωτογραφίζοντας» τόσο τον Ν. Παππά όσο και τον Αλ. Φλαµπουράρη. Σε εκείνη τη συνεδρίαση της Κ.Ε. ο Ευ. Τσακαλώτος είχε αναφερθεί ευθέως σε µυστικά «νταραβέρια» άλλων υπουργών µε επιχειρηµατίες, συνδέοντας µάλιστα το εύρος της παρασκηνιακής τους δράσης και µε τον χώρο των µέσων µαζικής ενηµέρωσης.
Με σκληρές επισηµάνσεις κατά συγκεκριµένων υπουργών, που επωφελούµενοι των προνοµιακών τους σχέσεων µε τον πρωθυπουργό έχουν µετατρέψει την άσκηση της διακυβέρνησης της χώρας σε υπόθεση µιας κλειστής παρέας, περιφρονώντας συστηµατικά τα συλλογικά όργανα του κόµµατος και της κυβέρνησης, ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε: «∆εν υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο. Πηγαίνω εγώ, που είµαι υπεύθυνος για κάποιες εκκαθαρίσεις, και γίνονται παζάρια και ξέρω πως όλοι οι παίκτες έχουν µιλήσει σε 3 ή 4 υπουργούς. Πού να το ξέρω εγώ τι είναι, τι έχουν πει, τι δεσµεύσεις έχουν κάνει; ∆εν υπάρχει ένας που να είναι υπεύθυνος ή µια οµάδα τεσσάρων. Να µιλάµε σε όποιον θέλουµε, αλλά να ξέρουµε ότι όταν στέλνουµε κάποιον τον στείλαµε εµείς, δεν πήγε από µόνος του. Είσαι από µια οµάδα και σου είπαµε “πήγες να διαπραγµατευτείς µε αυτόν τον επιχειρηµατία γι’ αυτόν και γι’ αυτόν τον λόγο”. Πρέπει να υπάρχει ένα κέντρο, που όλοι ξέρουµε τι είναι η αναπτυξιακή µας πολιτική, ποιοι παίρνουν τις αποφάσεις. Να τους έχουµε εµπιστοσύνη σε αυτό που κάνουν».
Συμφωνεί με την... καρατόμηση ο Σκουρλέτης
Σύμφωνα με πληροφορίες, την ανάγκη διευκόλυνσης των πραγµάτων προς την κατεύθυνση παραίτησης του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής υιοθετεί και ο γραµµατέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα δίνει συνεντεύξεις, ζητώντας προηγουµένως να µην ερωτηθεί για τις σχέσεις του Ν. Παππά µε τον Μ. Πετσίτη. Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, ο οποίος φέρεται να είναι της άποψης ότι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής θα πρέπει να συµβάλει µε τη στάση του στον τερµατισµό κάθε «ανήθικης κατηγορίας προς την Αριστερά».
Σηµειωτέον δε πως αποστάσεις από όσα έχουν αποκαλυφθεί για την «εµπλοκή» του Μ. Πετσίτη στο σκάνδαλο της ∆ΕΠΑ κρατά και ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Γ. Σταθάκης, ο οποίος στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του δηλώνει πως «δεν τον ξέρω, δεν µε ενδιαφέρει και δεν µε αφορά».
Σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, εξηγήσεις για τις σχέσεις του Ν. Παππά µε τον Μ. Πετσίτη αναµένεται να ζητήσει από τον πρωθυπουργό και ο πρώην υπουργός Ν. Φίλης, ο οποίος παρακολουθεί «σιωπηρός» όσα βλέπουν το φως της δηµοσιότητας.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 15/12/2018