Δύο σενάρια στη ΝΔ εν όψει της ψηφοφορίας για τις Πρέσπες
Οι σκέψεις που διατυπώνει το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη
Δύο σενάρια επεξεργάζεται το επιτελείο Μητσοτάκη αναφορικά µε την πιθανότητα κατάθεσης πρότασης µοµφής κατά της κυβέρνησης, ενόψει της ψήφισης της Συµφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή. Οπως έγραψαν τα «Π» από την προηγούµενη εβδοµάδα, το ένα εξ αυτών (και το πλέον ισχυρό σε αυτήν τη φάση) αφορά την ανάληψη της συγκεκριµένης πρωτοβουλίας αµέσως µετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών στο Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, προκειµένου να προληφθούν διαφόρων ειδών τετελεσµένα εντός των συνόρων.
Σύµφωνα µε τους υπερµάχους της άποψης αυτής, µια τέτοια κίνηση, αφενός, θα καταδείκνυε εκ νέου την αποφασιστικότητα της Ν.∆. και του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη µη κύρωση της συµφωνίας και, αφετέρου, θα εξέθετε ακόµα περισσότερο τον Πάνο Καµµένο έναντι του ελληνικού λαού, καθώς ο υπουργός Αµυνας έχει διαµηνύσει πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, έστω κι αν την ίδια ώρα δηλώνει πως θα αποσύρει τη στήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα, εφόσον κατατεθεί στο Κοινοβούλιο το κείµενο που συνυπέγραψε ο πρωθυπουργός µε τον Ζόραν Ζάεφ.
«Αραγε, ο Μακεδονοµάχος Καµµένος θα δείξει συνέπεια λόγων και έργων ή ακόµα και την ύστατη στιγµή θα δώσει στον κυβερνητικό του εταίρο τη δυνατότητα να αναζητήσει την πλειοψηφία που χρειάζεται και να καταδειχθεί περίτρανα το... στηµένο παιχνίδι τους;», ρωτούν µε νόηµα στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, αποτυπώνοντας τις σκέψεις και τις εισηγήσεις που συζητούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες της Πειραιώς.
Παράλληλα, υπάρχει µια δεύτερη ανάλυση, η οποία αφορά το ενδεχόµενο να κατατεθεί πρόταση µοµφής αµέσως µετά τη διαδικασία ψήφισης της συµφωνίας. Με βάση το εν λόγω σκεπτικό, ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσµατος της ψηφοφορίας, αλλά και του τρόπου µε τον οποίον αυτό θα προκύψει, εφόσον ο Πάνος Καµµένος αποσύρει τη στήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα, τότε δίχως αµφιβολία γεννάται θέµα ουσιαστικής απώλειας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, καθώς και ξεκάθαρης θεσµικής εκτροπής. Βλέπετε, σύµφωνα µε κορυφαίους «γαλάζιους» κοµµατικούς παράγοντες, αν ο υπουργός Αµυνας δώσει και σε αυτή την περίπτωση θετική ψήφο στην κυβέρνηση των Πρεσπών (επιβεβαιώνοντας το δόγµα Τζανακόπουλου περί ψήφου ανοχής), τότε θα αναδειχθεί περίτρανα άλλη µία συµπαιγνία του κυβερνητικού διδύµου έναντι των πολιτών.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 4/1/2019