Τα τρία χρόνια του Κυριάκου στην αρχηγία της ΝΔ
Το 19,8% που έγινε 35,98% - Η ενότητα, το νοικοκύρεμα και οι στρατηγικές νίκες απέναντι στον Τσίπρα.
Την παραμονή των Χριστουγέννων του 2015 δημοσιεύθηκε η τελευταία δημοσκόπηση πριν από τον δεύτερο -και τελικό γύρο της εσωκομματικής αναμέτρησης στη Νέα Δημοκρατία για την ανάδειξη νέου προέδρου. Η μέτρηση (της εταιρείας MRB) έδινε διαφορά σχεδόν μίας μονάδας υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείτο με 20,6% στην πρόθεση ψήφου έναντι 19,8% της Νέας Δημοκρατίας.
Προχθές, την ημέρα που συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και την ανάδειξή του στην ηγεσία της Ν.Δ., ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων έδινε προβάδισμα δέκα μονάδων στη Νέα Δημοκρατία. Συγκεκριμένα, η έγκυρη ιστοσελίδα Politico δημοσίευσε για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης την πρόβλεψη αποτελέσματος εκλογών, κάτι που κάνει συνδυάζοντας όλες τις δημοσκοπήσεις στην κάθε χώρα («poll of polls») και χρησιμοποιώντας έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο, το λεγόμενο φίλτρο Kalman, για να εξαγάγει ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα.
Στην Ελλάδα, η Ν.Δ. προηγείται με 35,98%, έναντι 26,17% του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς από τη μείον μία μονάδα έφτασε η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη σταδιακά στις συν δέκα μονάδες στις μετρήσεις της κοινής γνώμης; Συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την τρίτη «επέτειο» από την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος, «δείχνουν» τα πέντε «κλειδιά» που εξηγούν την πολιτική κυριαρχία που πέτυχε, όπως τονίζουν, ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε αυτή την περίοδο. Κατά πρώτον, η ενότητα του κόμματος.
Η Νέα Δημοκρατία έχει μία παράδοση εσωκομματικών αναταραχών μετά την εκλογή νέου προέδρου: Ο Κωστής Στεφανόπουλος (ηττήθηκε από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη) αποχώρησε και ίδρυσε τη ΔΗ.ΑΝΑ., ο Γιώργος Σουφλιάς (ηττήθηκε από τον Κώστα Καραμανλή) διεγράφη, η Ντόρα Μπακογιάννη (ηττήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά) το ίδιο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε μια πολύ καλή σχέση και συνεργασία με τους κ. Καραμανλή, Σαμαρά και Μεϊμαράκη, με τον τελευταίο μάλιστα να γίνεται πρόεδρος του συνεδρίου της Ν.Δ. και να μπαίνει επικεφαλής στη μάχη των ευρωεκλογών του Μαΐου. Το δεύτερο «κλειδί» ήταν η οργανωτική αναγέννηση και το οικονομικό «νοικοκύρεμα» της Νέας Δημοκρατίας, που σήμερα διαθέτει 160.000 ενεργά και οικονομικά ενήμερα μέλη, ενώ όλα τα κομματικά όργανα (Πολιτική Επιτροπή, Εκτελεστική Επιτροπή, Συνέδριο) συνέρχονται τακτικότερα ίσως από ποτέ και η στελεχιακή τους ανανέωση είναι υψηλή.
Στο δε «νοικοκύρεμα», η Ν.Δ. πέτυχε να μειώσει τα λειτουργικά της κόστη κατά 70%, να συγκεντρώσει σημαντικά έσοδα από την καμπάνια «λίγα από πολλούς», ενώ παράλληλα απαγόρευσε με ρύθμιση στο καταστατικό, μάλιστα, τον τραπεζικό δανεισμό του κόμματος στο εξής.
Τρίτο σημείο-«κλειδί» θεωρείται από τους συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. η στρατηγική που ακολούθησε σε κρίσιμα ζητήματα απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, με αποτέλεσμα «να κερδίσει όλες τις παρτίδες σκάκι», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν. Ενδεικτικά αναφέρουν το Σκοπιανό, στο οποίο πόνταρε ο Αλέξης Τσίπρας για να διαλύσει τη Ν.Δ. και τελικά διαλύεται ο κυβερνητικός συνασπισμός, και την υπόθεση Novartis, όπου η προσπάθεια του πρωθυπουργού να τη φέρει στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής τού γύρισε μπούμερανγκ τώρα που αποκαλύπτεται η σκευωρία, όπως επισημαίνουν. Επίσης, την έντιμη σχέση και τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας που διατήρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που δεν επέτρεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ να βρει ανταπόκριση στο πολιτικό «φλερτ» που επιχείρησε τόσο με το ΠΑΣΟΚ όσο με το Ποτάμι.
Τέταρτον, το έμπρακτο άνοιγμα στην κοινωνία, μέσα από τις διαρκείς περιοδείες του κ. Μητσοτάκη σε όλη την Ελλάδα, μέσα από το βήμα που δόθηκε στα «γαλάζια» προσυνέδρια και στα συνέδρια σε εξωκομματικές προσωπικότητες και, φυσικά, μέσα από την πρωτόγνωρη διαδικασία του Μητρώου Στελεχών. Το μητρώο δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2016, ως ένα φιλόδοξο εγχείρημα ανανέωσης της Νέας Δημοκρατίας και «μπολιάσματος» του κόμματος με νέα πρόσωπα, ανθρώπους έξω από τα «τείχη» της πολιτικής, που είχαν διακριθεί κοινωνικά και επαγγελματικά και ήθελαν να ασχοληθούν με την πολιτική, από κάποιο πόστο. Ετσι δημιουργήθηκε μια καινούργια δομή προσέλκυσης, αξιολόγησης και επιλογής νέων προσώπων, που εν τέλει κρίθηκε εξαιρετικά επιτυχημένη.
Το πέμπτο και τελευταίο «κλειδί» ήταν η προετοιμασία, μέσα από τις ομάδες εργασίας, τα προσυνέδρια κ.ά., και η παρουσίαση των προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας, ιδίως δε αυτών που πέτυχαν την επανασύνδεση του κόμματος με τα πιο λαϊκά στρώματα της κοινωνίας: ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, σχέδιο για κάθε παιδί σε παιδικό σταθμό, ρύθμιση 120 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών, μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ κ.λπ.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 13/1/2019