«Ανένδοτο» στις Πρέσπες κήρυξε ο Απόστολος Τζιτζικώστας
Το ψήφισμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Ψήφισμα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών εξέδωσε σήμερα το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, με αυξημένη πλειοψηφία.
Με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, εξαιτίας των εξελίξεων μετά την επικύρωσή της από τη Βουλή των Σκοπίων.
«Η χρονιά δυστυχώς δεν ξεκίνησε καλά. Για το λόγο αυτό στην πρώτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της χρονιάς προτείνω να γίνει μια συζήτηση εκτός ημερησίας διατάξεως, που θα καταλήξει σε ένα ψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, «η θέση της διοίκησης, της παράταξης της Αλληλεγγύης είναι μία και ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, μιας συμφωνίας εθνικά επιζήμιας και επικίνδυνης. Αν κυρωθεί κι από την Ελλάδα θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της χώρας μας. Καλούμε τα πολιτικά κόμματα και κάθε βουλευτή μεμονωμένα να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να μην ψηφιστεί αυτή η συμφωνία και να την καταψηφίσει όποτε κι αν έρθει στη Βουλή. Καλώ τις παρατάξεις να υιοθετήσουμε ομόφωνα αν είναι δυνατό ένα ψήφισμα, το οποίο θα στείλουμε στη Βουλή και σε κάθε βουλευτή ξεχωριστά».
Ο κ. Τζιτζικώστας μάλιστα επισήμανε ότι «το ψήφισμα είναι η πρώτη από μια σειρά πρωτοβουλιών που θα αναλάβουμε για να μην περάσει αυτή η συμφωνία από τη Βουλή».
Κλείνοντας μάλιστα τη συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε να γίνει και στην Ελλάδα ανάλογη διαδικασία με εκείνη που έγινε στα Σκόπια για να κυρωθεί η συμφωνία, δηλαδή δημοψήφισμα και απαίτηση για πλειοψηφία δύο τρίτων από τη Βουλή: «Η κυβέρνηση δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση να φέρνει αυτή την κατάπτυστη συμφωνία για κύρωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξελέγη αποκαλύπτοντας ότι θα φέρει μια τέτοια συμφωνία. Δε συνεννοήθηκε με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για να χαραχτεί μια ενιαία γραμμή για τη χώρα στη διαπραγμάτευση. Δεν πήρε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για να πάει ο κ. Κοτζιάς να υπογράψει τη συμφωνία. Δε χαίρει της συμφωνίας του ελληνικού λαού. Έρχεται σήμερα η κυβέρνηση με μια πλειοψηφία – μπάλωμα να κυρώσει αυτή τη συμφωνία, που είναι εθνικά επιζήμια και επικίνδυνη. Καλώ την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, τη Βουλή να κάνουν τουλάχιστον ό,τι έκαναν οι Σκοπιανοί για να κυρώσουν τη συμφωνία. Έκαναν δημοψήφισμα και πέρασαν τη συμφωνία με πλειοψηφία δύο τρίτων από τη δική τους Βουλή. Αυτό να γίνει κι εδώ. Αυτή είναι η εθνικά συμφέρουσα και δημοκρατική επιλογή που έχει η κυβέρνηση. Όλα τα άλλα είναι εκτός δημοκρατικής νομιμοποίησης, είναι μπαλώματα και τερτίπια και τίποτα άλλο. Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται. Ο ρόλος του καθενός μας είναι ιστορικός, είναι σημαντικός και το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα στους βουλευτές, που κάποιοι επιλέγουν συνειδητά να καταδικάσουν τη Μακεδονία, να καταδικάσουν την Ελλάδα».
Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι «μεθαύριο θα έχουμε συνάντηση με τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, για να καθορίσουμε από κοινού τα περαιτέρω βήματά μας».
Η αντιπολίτευση
Ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Θανάσης Μπασδάνης, είπε: «Είναι μια επιζήμια συμφωνία, που επισημοποιεί την εθνότητα και τη γλώσσα ως 'μακεδονική'. Από την υπογραφή της και μετά έρχονται τα μεγάλα προβλήματα, μια μεγάλη θύελλα για την περιοχή. Συμφωνούμε για το ψήφισμα και προτείνουμε να κλείσει η Περιφέρεια με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη την προηγούμενη και ανήμερα της ψήφισης της συμφωνίας στη Βουλή και να γίνει κοινή συνεδρίαση των περιφερειακών συμβουλίων όλης της Μακεδονίας, για να στείλουμε ξεκάθαρο μαζικό μήνυμα σε όλους τους βουλευτές».
Η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, τόνισε: «Η συμφωνία των Πρεσπών είναι συμφωνία ανάμεσα στους κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ δεν είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης. Δεν μπορεί κανένας νηφάλιος άνθρωπος να το πιστεύει αυτό. Όλοι είναι βαθιά πεπεισμένοι ότι η λεγόμενη συμφωνία είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκήθηκαν από ΝΑΤΟ και ΕΕ και υπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα. Κανένας Αριστερός δεν μπορεί να συνταχθεί με αυτή τη συμφωνία, που φαίνεται ότι επιλύει ένα ζήτημα. Στην ουσία όμως δεν επιλύει κανένα ζήτημα, αλλά αλλάζει τη γεωγραφία, την οικονομική και άλλη ισορροπία. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη συμφωνία των Πρεσπών, διότι βοηθάει τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών κύκλων και ανοίγει το δρόμο για βαθιές αλλαγές σε όλα τα Βαλκάνια».
Ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής, Νίκος Χρυσομάλλης, δήλωσε την κατηγορηματική αντίθεσή του στη συμφωνία και ζήτησε δημοψήφισμα τονίζοντας ότι «εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα προς το εθνικό».
Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω», Δημήτρης Μούρνος, είπε ότι η συζήτηση υπηρετεί σκοπούς έξω από το περιφερειακό συμβούλιο και πως δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο ένα νέο ψήφισμα, αρνούμενος όμως να ψηφίσει υπέρ, κατά, λευκό ή αποχή από το ψήφισμα.
Ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Βασίλης Ρέβας, εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στη συμφωνία των Πρεσπών τονίζοντας: «Όσοι σήμερα διαμαρτύρονται γι' αυτή τη συμφωνία κρύβουν το κύριο: ότι δηλαδή καμιά φωνή διαμαρτυρίας δεν ύψωσαν όταν ο Αμερικανός πρέσβης στην περιοχή μας καθημερινά εργαζόταν με θεσμούς όπως η Περιφέρεια για την επίτευξη της κύρωσης αυτής της συμφωνίας.
Η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου, επισήμανε: «Καταγγέλλουμε τη συμπεριφορά αυτής της κυβέρνησης. Αν έκανε μια εθνική διαπραγμάτευση, όπως οι ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν, αν ακολουθούσε μια εθνική διπλωματία όχι εν κρυπτώ θα είχαμε μια καλύτερη συμφωνία. Κι εμείς θέλουμε συμφωνία. Η κυβέρνηση προχώρησε με τους ισχυρούς και τους δυνατούς. Σήμερα αν ήμουν στη Βουλή δε θα ψήφιζα αυτή τη συμφωνία. Πιστεύω όμως ότι δεν υπάρχει Βουλή. Αυτή η κυβέρνηση δε δικαιούται ηθικά να λέγεται κυβέρνηση. Η κυβέρνηση δεν βασίζεται σε μια συνεργασία. Οι εξελίξεις είναι ντροπιαστικές γι' αυτούς. Είναι κυβέρνηση – κουρελού. Δεν νομιμοποιείται να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία».
Ο επικεφαλής της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης», Δαμιανός Ανδρέου, είπε ότι στηρίζει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και καταψήφισε.
Επίσης καταψήφισαν οι κ.κ. Λάζαρος Τόσκας και Θανάσης Χειμώνας της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, ενώ λευκό ψήφισαν οι άλλοι δυο περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Γιώργος Θεοδωρόπουλος.
Αίσθηση έκανε η φορτισμένη τοποθέτηση της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, που αποκάλεσε τον κ. Κοτζιά «ανιστόρητο, πληρωμένο διεθνιστή».
Το ψήφισμα
Το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας είναι το εξής:
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας στη σημερινή πρώτη συνεδρίασή του, ημέρα Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019, μετά την κύρωσή της "Συμφωνίας των Πρεσπών" από τη Βουλή των Σκοπίων, με απόφασή του εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην επικίνδυνη και εθνικά επιζήμια "Συμφωνία των Πρεσπών".
Καλεί τα πολιτικά κόμματα και κάθε Βουλευτή ξεχωριστά να καταψηφίσει τη "συμφωνία" αυτή, οπότε κι αν έρθει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση.
Το λόγο για ένα τόσο σημαντικό εθνικό ζήτημα θα πρέπει να έχει ο ελληνικός λαός.
Η ιστορικότητα, η ελληνικότητα και η μοναδικότητα της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτη σήμερα και στο μέλλον».