Τσίπρας για Καμμένο: Κρίμα κι άδικο που έφυγε από την κυβέρνηση
«Διαφωνώ, αλλά σέβομαι τη θέση του» είπε για τον τέως συγκυβερνήτη του
Με τους γνωστούς πανηγυρισμούς για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Επανέλαβε το αφήγημα για καθαρή έξοδο από την κρίση και τη ρύθμιση του χρέους, ισχυριζόμενος ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι εξασφαλισμένες μέχρι το 2020 και τα επιτόκια χαμηλά.
Ισχυρίστηκε ακόμα ότι πριν από λίγες ημέρες κατατέθηκε ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός «επέκτασης», χωρίς να αναφερθεί ασφαλώς στους επιπλέον φόρους. Φρόντισε πάντως να αναφέρθει στην μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων, που η ίδια του η κυβέρνηση είχε ψηφίσει.
Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός είχε μόνο καλά λόγια να πει για τους ΑΝΕΛ και την κυβερνητική συνεργασία των τεσσάρων χρόνων, την οποία χαρακτήρισε έντιμη. Δεν αναφέρθηκε, ωστόσο, ονομαστικά στον Πάνο Καμμένο.
Ανέφερε ότι η συνεργασία «χάλασε», λόγω της ιστορικής και μεγάλης ευκαιρίας, όπως την χαρακτήρισε, για να λυθεί η υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Έκανε αναφορά στο ρόλο του τέως υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, δοθήκαμε με την ψυχή και το σώμα μας σε μια μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία της πΓΔΜ. Δοθήκαμε σε αυτήν την προσπάθεια με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία, στο εθνικό συμφέρον αλλά και το μέλλον της χώρας και της περιοχής μας. Με αίσθηση της πατριωτικής μας ευθύνης για να αναβαθμίσουμε τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια δύσκολη περίοδο, με μεγάλες αναταράξεις και συγκρούσεις, με έναν γείτονα απρόβλεπτο και προκλητικό πολλές φορές στα ανατολικά μας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Είμαι βέβαιος ότι πράττουμε το σωστό» είπε, λέγοντας ότι σέβεται ότι όσους διαφωνούν, αλλά όχι όσους προσποιούνται.
Το μήνυμα προς τον Καμμένο
Αναφερόμενος στον Πάνο Καμμένο, είπε ότι διαφωνεί μαζί του, αλλά σέβεται τη διαφορά στην άποψή του. Ωστόσο, είπε ότι θα μπορούσε να κρατήσει τις διαφωνίες του και να παραμείνει στην κυβέρνηση, δεδομένου ότι αυτή η κυβέρνηση «πέρασε από 40 κύματα», στάθηκε όρθια και έχει έργο ακόμα να επιτελέσει.
«Όλα αυτά τα πετύχαμε από κοινού με το κόμμα των ΑΝΕΛ, με το οποίο ήταν και είναι γνωστές οι μεγάλες ιδεολογικές διαφορές. Αυτή τη συνεργασία, έντιμη και ειλικρινή, με τόσο διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές καταβολές, ιστορικές διαδρομές και παραδόσεις, εγώ θα τιμώ και θα σέβομαι πάντοτε. Όμως έμελλε οι πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές να παράξουν κάποια στιγμή τα αποτελέσματά τους. Δεν ήταν αναπόφευκτο αλλά έτσι έγινε.»
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το αστάθμητο της αλλαγής ηγεσίας στην ΠΓΔΜ δημιούργησε μια μεγάλη ευκαιρία τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ΠΓΔΜ, για να επιλυθεί μια ιστορική, πολιτική και διπλωματική εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών. «Η συνείδησή μου και το πατριωτικό μου καθήκον, μου επέβαλαν να αξιοποιήσω αυτή την ιστορική ευκαιρία» είπε.
«Γνώριζα εξ αρχής ότι η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου ήταν διαφορετική, από την πρώτη στιγμή αυτής της δύσκολης αλλά αναγκαίας διαπραγμάτευσης. Διαφώνησε από την αρχή με τη σύνθετη ονομασία. Δεν το έκανε τώρα προσχηματικά, αλλά είχε πάντα αυτή τη στάση, είναι η άποψή του. Διαφωνώ μαζί του αλλά την σέβομαι. Έχει μια καθαρότητα» είπε για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.
«Ο ίδιος εξάλλου είπε σε ανύποπτο χρόνο ότι στο πλαίσιο της γραμμής της σύνθετης ονομασίας είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Η διαφωνία του αυτή τον οδήγησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τη στήριξή του» παρατήρησε και συνέχισε:
«Δεν θεωρώ ότι πράττει σωστά ούτε και ότι μια τέτοια επιλογή ήταν αναπόφευκτη. Γιατί η επιλογή αυτή θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες όλες μιας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα για να καρποφορήσει, ακριβώς πάνω στην εποχή που βγαίνουν οι πρώτοι ανθοί. Πιστεύω ότι μπορούσε κάλλιστα να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση. Χωρίς να καταψηφίσει τη κυβέρνηση και μαζί τα αποτελέσματα για τα οποία και ο ίδιος έδωσε μάχες και αγώνες. Θα σεβαστώ όμως παρά την έντονη διαφωνία τη επιλογή του.»
Είδε μεταγραφές αλλού και ξέχασε την Παπακώστα
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ για τις μεταγραφές βουλευτών από άλλα κόμματα, ξεχνώντας τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με την Κατερίνα Παπακώστα, αλλά και την Θ.Μεγαλοοικονόμου της Ένωσης Κεντρώων.