Θεοχαρόπουλος: Σπέρνετε τον διχασμό -Μέχρι και για οικογένειες μιλάτε
«Σήμερα ο Καμμένος έφυγε, αλλά το ζήτημα είναι η αλλαγή των πολιτικών. Το θέμα είναι να αλλάξουν οι ασκούμενες πολιτικές. Για να αλλάξουν αυτές, χρειάζεται μια νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει μετά από εκλογές» ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος
Η ομιλία στη Βουλή του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη συζήτηση επί της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης
“Η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση, και μάλιστα στο τελευταίο διάστημα της θητείας της, δεν μπορεί παρά να αφορά τη συνολική εικόνα του κυβερνητικού έργου.
Για όσες και όσους ανήκουμε στον προοδευτικό χώρο, το ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε σήμερα έχει να κάνει με το αν η παρούσα κυβέρνηση υλοποιεί πολιτικές με στόχο την πραγματική έξοδο από την οικονομική κρίση με ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Δεν το έχει κάνει.
Ο προϋπολογισμός που πρόσφατα εγκρίθηκε κατέρριψε το αφήγημα περί καθαρής εξόδου από την κρίση. Γι’ αυτό και τον καταψηφίσαμε.
Η κυβέρνηση έχει ως μοναδικό ουσιαστικά δημοσιονομικό στόχο το κυνήγι υπερβολικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Για να πετύχει το θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα, υπερφορολογεί τους πάντες και τα πάντα, περικόπτει τις δαπάνες του κοινωνικού κράτους και τις δημόσιες επενδύσεις, παρακρατεί ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και επιστροφές φόρου. Είναι μια οικονομική πολιτική που δεν βγάζει τη χώρα από την κρίση.
Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι περίπου 7 δις ευρώ και στη συνέχεια δίνονται πίσω με επιδόματα μόλις 700 εκατ. ευρώ. Δεν αποτελεί αυτό μια προοδευτική πολιτική. Πρόκειται για μια λάθος στρατηγική για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, γιατί δεν καταφέρνει τίποτα άλλο από το να ανακυκλώνει τη φτώχεια.
Αποστράγγιση φορολογική και υποαμειβόμενη και ευέλικτη εργασία. Παρουσιάζονται στοιχεία για τη μείωση της ανεργίας. Τα βλέπουμε συχνά σε ποσοστά. Όλες οι διεθνείς έρευνες δείχνουν
ουσιαστικά ότι έχουμε αύξηση και των υποαμειβόμενων μορφών εργασίας και των ευέλικτων μορφών εργασίας και μισθούς 200 και 300 ευρώ. Αυτή δεν είναι μια πολιτική η οποία μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Βέβαια, υπάρχει απουσία αναπτυξιακής προοπτικής. Όλα αυτά συνθέτουν σήμερα την εικόνα της ελληνικής οικονομίας.
Γι’ αυτό δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την πολιτική. Το ίδιο, εξάλλου, πράξαμε και τον Ιούνιο του 2018 στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Αυτή η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει το διαπραγματευτικό της κεφάλαιο. Γι’ αυτό χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση προοδευτική, για να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά τους στόχους αυτούς. Για να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, από 3,5% σε 2% για τα επόμενα χρόνια. Ακούω τον Υπουργό Οικονομικών ως μια κεντρική στρατηγική να αναλύει ότι αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, γι’ αυτό χρειαζόμαστε το 3,5%. Είναι μια λάθος στρατηγική.
Επιτέλους χρειάζεται αποτελεσματική διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Το δημόσιο χρέος πρέπει να γίνει βιώσιμο, αλλά με άλλους τρόπους και βεβαίως με πλεονάσματα. Εμείς δεν είμαστε απέναντι στα πλεονάσματα. Δεν θέλουμε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, αλλά βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα και όχι αυτά τα θηριώδη σημερινά. Μαζί βέβαια μ’ ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, με προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση και επιτέλους σταθερό φορολογικό σύστημα.
Γι’ αυτό λέμε ότι απαιτείται μια νέα προοδευτική πολιτική με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό σε όλα τα θέματα. Γι’ αυτό υποστηρίζω τις θέσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, με στόχο ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη και σύγχρονες υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής, στην υγεία και την παιδεία, και όχι τον κρατισμό με επιδοματικές πολιτικές αναπαραγωγής της φτώχειας. Στον τομέα της υγείας και της παιδείας πρέπει να δοθούν οι πόροι στοχευμένα, όχι με επιδόματα που ανακυκλώνουν τη φτώχεια. Ο τομέας της παιδείας είναι ένας άλλος τομέας στον οποίον δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Έχουμε μια προγραμματισμένη συζήτηση αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή. Πραγματικά μου φαίνεται αδιανόητο ότι έρχεται νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με το οποίο ιδρύονται ξανά δεκάδες τμήματα σε όλη τη χώρα, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, χωρίς κανένα σχέδιο, με μια άναρχη ανάπτυξη, η οποία δεν είναι αυτό που χρειάζεται η εκπαίδευση της σύγχρονης εποχής μας. Δεν είναι δυνατόν. Οι ίδιες παθογένειες ανακυκλώνονται και το μόνο που καταργείται είναι ο γραπτός διαγωνισμός για τον ΑΣΕΠ, ενώ θα μπορούσαν να υπάρχουν συνδυαστικά όλα αυτά. Ακόμα και τα πετυχημένα μοντέλα συνδυαστικά αλλάζουν.
Όσον αφορά τα κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το Μακεδονικό, αλλά και το Κυπριακό, θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται απ’ όλους με υπευθυνότητα και μετριοπάθεια, με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα. Και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο εργαλειακής διαχείρισης. Αλλά ειδικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα έχουμε τον χρόνο να αναπτύξουμε τις θέσεις μας στη Βουλή όταν γίνει η σχετική συζήτηση.
Αυτό που θέλω να τονίσω σήμερα -και το είδαμε μόλις πριν από λίγο- είναι ότι η όξυνση του πολιτικού κλίματος υπονομεύει την προοπτική της χώρας. Τεχνητή πόλωση, διχασμός, άγονες συγκρούσεις –πριν από λίγο είδαμε μία μεταξύ του κ. Γεωργιάδη και του κ. Πολάκη- δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έχουν την ευθύνη γι’ αυτό το πολωτικό και διχαστικό κλίμα. Μέχρι και τις οικογένειες εμπλέκουν στα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν νομίζω ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση ούτε τον επόμενο χρόνο ούτε τα επόμενα πολλά χρόνια.
Σήμερα ο Καμμένος έφυγε, αλλά το ζήτημα είναι η αλλαγή των πολιτικών. Το θέμα είναι να αλλάξουν οι ασκούμενες πολιτικές. Για να αλλάξουν αυτές, χρειάζεται μια νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει μετά από εκλογές.
Η έξοδος από την κρίση απαιτεί πέρα και πάνω απ’ όλα τη συνειδητοποίηση της ευθύνης και των δυσκολιών για τη χάραξη ενός σχεδίου υπέρβασης της κρίσης. Απαιτεί αλλαγή πολιτικών και γενναίες προοδευτικές τομές παντού.
Γι’ αυτό χρειάζεται εδώ και τώρα αλλαγή του κλίματος, γιατί η χώρα μας πραγματικά έχει τις δυνάμεις να προχωρήσει μπροστά σε όλα τα επίπεδα.
Σχετικά με τον αγροτικό τομέα -καθώς βρίσκεται στην αίθουσα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης- είχαμε μια συζήτηση τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή. Όμως, δεν γίνεται τίποτα έτσι όπως προχωράμε σήμερα στον αγροτικό τομέα, για τον οποίο επίσης δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Διότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν αξιοποιηθεί τα 19 δις ευρώ που είχαμε πάρει το 2012-2013 γι’ αυτήν την επταετία, συγκεκριμένα ευρωπαϊκά χρήματα και πόροι που να έχουν πάει στους νέους αγρότες, στις επενδύσεις, να έχει αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο εκεί που είχαμε χρήματα αυτά τα χρόνια. Δεν σας μιλάω για άλλους τομείς πολιτικής που δεν είχαμε. 19 δις ευρώ είχαμε στον αγροτικό τομέα, ενώ σε άλλους τομείς δεν είχαμε. Τι έγινε στον αγροτικό τομέα; Βλέπουν οι αγρότες κάποια αλλαγή; Δεν τη βλέπουν, δεν την είδαν.
Γι’ αυτό λέω ότι χρειάζεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να υπάρξουν γενναίες παρεμβάσεις και ρηξικέλευθες τομές από τις υγιείς δυνάμεις του τόπου σ’ όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτό χρειάζεται συνεννόηση των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων πάνω σ’ ένα προοδευτικό πρόγραμμα τομών και αλλαγών που θα βγάλουν οριστικά τη χώρα μας από την κρίση και θα την καταστήσουν ένα κανονικό ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος δικαίου. Εδώ και τώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, ένα νέο προοδευτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας με μια ισχυρή κεντροαριστερά και μια ισχυρή προοδευτική παράταξη που θα το υλοποιήσει.”