Κοινοβουλευτικό μπάχαλο για τις «Πρέσπες» – Πανικός στην κυβέρνηση
Η έναρξη της συζήτησης στην Επιτροπή και τα προβλήματα που προκύπτουν για το Μαξίμου
Κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι η κοινοβουλευτική διαδικασία που ακολουθείται στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με την κυβέρνηση να επιλέγει τελικά την κανονική διαδικασία αντί της κατεπείγουσας, όπως αρχικά είχε διαρρεύσει.
Η έναρξη της συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής δείχνει ότι μόνο εύκολη δεν θα είναι η διαδικασία στη Βουλή. Λίγη μόλις ώρα μετά την έναρξη της συζήτησης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Δουζίνας, διέκοψε τη συνεδρίαση για πέντε λεπτά.
Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκου Δένδια, του Πάνου Καμμένου, εκ μέρους των ΑΝΕΛ, του Ανδρέα Λοβέρδου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, του Δημήτρη Καμμένου, του Θανάση Παφίλη από το ΚΚΕ, του Γ. Σαρίδη από την Ένωση Κεντρώων και του Ηλία Κασιδιάρη. Ο Νίκος Ξυδάκης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να απαντήσει για τη διαδικασία χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, με τον Κώστα Δουζίνα όμως να μην μπορεί να ελέγξει τη ροή της συζήτησης και στην αίθουσα να επικρατεί πανδαιμόνιο.
Αντεγκλήσεις μεταξύ των βουλευτών της αντιπολίτευσης και εκείνων του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάνος Καμμένος να κατηγορεί τον Νίκο Φίλη και τους κυβερνητικούς βουλευτές για στήσιμο της διαδικασίας, τα μικρόφωνα να κλείνουν και να ανοίγουν συνεχώς και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν νοήματα προς τον Κώστα Δουζίνα να διακόψει τη συνεδρίαση.
Το θέμα Δανέλλη
Η σπίθα που άναψε τη φλόγα στη συνεδρίαση της Επιτροπής ήταν η αρχική απόφαση του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, να ορίσει τον Σπύρο Δανέλλη ως μέλος της Επιτροπής, απόφαση που πήρε πίσω και έγινε κλήρωση. Στο ζήτημα αυτό στάθηκε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος υποστήριξε πως θα έπρεπε να είχαν σταλεί επιστολές σε όλους τους ανεξάρτητους βουλευτές προκειμένου να κληθούν να πάρουν μέρος στην κλήρωση για τη νέα σύνθεση της Επιτροπής.
Η κυβέρνηση
Το μπάχαλο που επικράτησε και επικρατεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή, προκαλεί έντονους προβληματισμούς στην κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου. Ο λόγος είναι ότι η αρχική πρόθεση ήταν να γίνει μία διαδικασία στην οποία θα αποφευχθούν τέτοιου είδους παρατράγουδα, για τα οποία υπάρχει ο φόβος σε κυβερνητικούς κύκλους ότι θα μεγεθυνθούν όταν η Συμφωνία πάει στην Ολομέλεια.
Ράπισμα από την αντιπολίτευση για την διαδικασία σύστασης της Επιτροπής
Για παραβίαση κανονισμού και παράνομη σύνθεση της Επιτροπής έκανε λόγο η αντιπολίτευση με πολλούς εκπροσώπους κομμάτων που συμμετέχουν στην Επιτροπή να θέτουν ζήτημα συνταγματικότητας.
Ο Νίκος Δένδιας κατέθεσε τρία αιτήματα από πλευράς της ΝΔ. Πρώτον να δοθεί το πλήρες κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ με τις αλλαγές σε αυτό. Δεύτερον να δοθεί η επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά και να κληθεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών στην Επιτροπή προκειμένου να δεχθεί ερωτήσεις.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε επίσης από την πλευρά του την κατάθεση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και την επιστολή παραίτησης Κοτζιά, καθώς και τη ρηματική διακοίνωση.
Μάλιστα τα έθεσε ως προαπαιτούμενα προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση, ενώ χαρακτήρισε κομπίνα το γεγονός ότι ψηφίζεται χωριστά το πρωτοκόλλο εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος κατά την εισηγητική του τοποθέτηση έθεσε ζήτημα διαδικασίας για την κάλυψη των θέσεων που προέκυψαν μετά την ανεξαρτητοποίηση βουλευτών του Ποταμιού.
Ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ μίλησε για διαδικαστικά κόλπα και ζήτησε το κείμενο του τροποποιημένου συντάγματος των Σκοπίων. Διαφώνησε με την κλήση Κοτζιά διότι η ευθύνη συμφωνίας είναι συνολικά της κυβέρνησης. Ο Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων είπε ότι το κόμμα του αντιτίθεται στη χρήση και μόνο του όρου Μακεδονία.
«Γι’ αυτό το παλιόχαρτο έχει διαλυθεί αυτή τη στιγμή ένα κοινοβουλευτικό κόμμα. Καταλαβαίνετε τι θα κληθούμε να ψηφίσουμε;» αναρωτήθηκε ο Γιάννης Σαρίδης.