Παρέμβαση Κώστα Καραμανλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών;
Κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού σημείωναν τότε ότι «η ομιλία της κυρίας Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων»
Παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, που συνέδεσε το όνομά του με αυτό που ονομάζουμε «εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου», φαίνεται πως ετοιμάζεται -σύμφωνα τουλάχιστον με πληροφορίες.
Η παρέμβαση, καταγγελτική για τα σοβαρά λάθη και τις αδυναμίες που έχει η Συμφωνία των Πρεσπών, αν γίνει, θα δώσει και απάντηση στις κατηγορίες που εκτοξεύονται από το Μαξίμου ότι η Νέα Δημοκρατία υπέκυψε στην εθνικιστική της πτέρυγα και απομακρύνθηκε από το πνεύμα της γραμμής του Βουκουρεστίου. Ενώ θα ενισχύσει την κριτική της Πειραιώς για τη Συμφωνία και την ενότητα του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr η παρέμβαση ενδέχεται να γίνει την Πέμπτη, αλλά όχι από το βήμα της Βουλής.
Το πρώτο σχόλιο του Κώστα Καραμανλή
Η μοναδική μέχρι στιγμής παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού στο θέμα ήταν ένα σχόλιο σε ομιλία που είχε κάνει η Ντόρα Μπακογιάννη για τις διαφορές ανάμεσα στη Συμφωνία των Πρεσπών και τα όσα είχε δεχθεί στο Βουκουρέστι, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η τότε κυβέρνηση Καραμανλή. Στο σχόλιό του στην ομιλία Μπακογιάννη ο Κώστας Καραμανλής επεσήμαινε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές ανάμεσα στις δύο τοποθετήσεις -της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ- και ότι η Συμφωνία που θα υπέγραφε ο Νίκος Κοτζιάς συνιστούσε υποχώρηση από την εθνική γραμμή.
Η Ντόρα Μπακογιάννη
Επιχειρηματολογώντας, το καλοκαίρι του 2018, η πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε σημειώσει ότι ναι μεν η Ελλάδα είχε κατ' αρχάς αποδεχθεί μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσιδορισμό, εκτιμώντας ότι μια μαξιμαλιστική γραμμή θα έφερνε την Ελλάδα αντιμέτωπη με όλους τους συμμάχους της, πλην όμως σημείωνε τι δεν δέχθηκε η τότε κυβέρνηση.
«Προφανώς ουδέποτε αμφισβήτησα το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Άλλωστε, δεν θα ήταν πειστικό. Στην ιθαγένεια, όμως, η πάγια ελληνική θέση, τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγες μέρες, ήταν ότι έπρεπε να περιγραφεί ως "πολίτες της τάδε χώρας", με το ισχυρό επιχείρημα ότι πρόκειται για πολυπολιτισμική χώρα και η ιθαγένεια οφείλει να εκφράζει όλες τις εθνοτικές ομάδες. Και στη γλώσσα ήμασταν ξεκάθαροι: χαρακτηρισμός που θα συνδέεται με τη νέα ονομασία του κράτους», είχε πει η κυρία Μπακογιάννη.
Οι κύκλοι του Καραμανλή
Κύκλοι του Κώστα Καρμαναλή σημείωναν τότε ότι «η ομιλία της κυρίας Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η δήλωση Καραμανλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα γίνει γραπτώς ή on camera, ενώ πιθανόν θα ζητά από τους βουλευτές του Κοινοβουλίου να υπερψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας που θα καταθέσει -αν τελικά το κάνει- η ΝΔ.