Συμφωνία Πρεσπών: Ένταση στη Βουλή και βαριές καταγγελίες από την αντιπολίτευση
Να κατατεθεί το τελικό κείμενο του Συντάγματος της πΓΔΜ ζήτησαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ - Ομολογία Κατρούγκαλου ότι δεν έχουν τεθεί σε ισχύ οι αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων
Μέσα σε κλίμα γενικευμένης έντασης πραγματοποιείται η συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, και με την ΝΔ να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με την απόφαση να αναμένεται εντός της ημέρας.
Τυχόν πρόταση μομφής θα παρατείνει την συζήτηση για το Μακεδονικό στο κοινοβούλιο γεγονός που αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση.
Παρέμβαση Μητσοτάκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Την ιδια ώρα, με παρέμβασή του μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για εθνικές γραμμές της χώρας έχουν παραβιαστεί και καλεί τους Έλληνες βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει πως αντί η χώρα να πάρει erga omnes σύνθετη ονομασία, δίνει erga omnes μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα.
Θα πουν αυτοί (σ.σ. οι βουλευτές) ναι εκεί που 6 Πρωθυπουργοί είπαν όχι;, αναρωτιέται, συνοδεύοντας το tweet με ένα βίντεο από ομιλία του.
Στο μεταξύ, αύριο Πέμπτη αναμένεται η παρέμβασης του Κώστα Καραμανλή για την συμφωνία των Πρεσπών, με τις νεότερες πληροφορίες να θέλουν στελέχη της ΝΔ να πιέζουν τον πρώην πρωθυπουργό να τοποθετηθεί δημόσια και αρκετά δυναμικά.
Κόντρα στη Βουλή για το κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ
Με την έναρξη της διαδικασίας οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ και της ΔΗΣΥ επανέφεραν το αίτημά τους για κατάθεση του τελικού κειμένου του Συντάγματος της γειτονικής χώρας μη αποδεχόμενοι το κείμενο στα αγγλικά το οποίο κατέθεσε χθες ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ομολογία Κατρούγκαλου: Οι Σκοπιανοί δεν προβλέπεται να αλλάξουν το Σύνταγμα πριν εγκρίνουμε τη Συμφωνία
Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και η απίστευτη ομολογία του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος απαντώντας στην αντιπολίτευση παραδέχθηκε ότι λείπουν έγγραφα και προκάλεσε εντύπωση η ατάκα ότι αυτό έγινε σκόπιμα από τα Σκόπια:
«Οι Σκοπιανοί αυτό που προέβλεψαν ότι δεν θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αν εμείς δεν τηρήσουμε δεσμεύσεις είναι λογικό». Ειδικά για το συνταγματικό κείμενο, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η συνταγματική πρακτική στη γείτονα είναι η παράθεση των συνταγματικών τροποποιήσεων στο τέλος του κειμένου. Δεν προβλέπεται στη συνταγματική τους τάξη αυτό που ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ζήτησε να κατατεθεί το ενιαίο και τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος χώρας. «Όχι ένα αντίγραφο από το ίντερνετ του υπάρχοντος Συντάγματος αλλά το Σύνταγμα που θα προκύψει με την ενσωμάτωση των τροπολογιών», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας και τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος το τελικό κείμενο να είναι διαφορετικό από το corpus που έχει συμφωνηθεί. «Για να κυρώσουμε αυτή τη συμφωνία πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα της επόμενης μέρας. Δεν μπορεί να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός συμπληρωματικού ψηφίσματος που οι Σκοπιανοί θα το χρησιμοποιούν όταν θέλουν και όπως θέλουν. Αυτό αφορά τη Βουλή και τον ελληνισμό», είπε ο κ. Δένδιας και επέμεινε ότι πρέπει να προσκομιστεί το ενιαίο κείμενο στη μορφή που το έχει διαπραγματευθεί η ελληνική κυβέρνηση. «Ή μας το καταθέτει ή αλλιώς αποφασίζει η Βουλή για να τον υποχρεώσει να το καταθέσει», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε τελικό κείμενο συντάγματος, οι Σκοπιανοί μπορούν να κρατήσουν το Σύνταγμά τους ως έχει και να πορεύονται με το ψήφισμα όπως θέλουν. Υποστήριξε ακόμη ότι αν ο υπουργός πει πως δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία για τελικό κείμενο, τότε η Βουλή ψηφίζει μια Συμφωνία που διαιωνίζει το πρόβλημα.
Σειρά εγγράφων ζήτησε και ο Λοβέρδος
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδου, που ζήτησε σειρά εγγράφων για να μην είναι ελλιπής η ενημέρωση της Βουλής, κυρίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνει την ευθύνη της κύρωσης. «Υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με τις υποχωρήσεις στα θέματα της γλώσσας και της εθνότητας», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Επισήμανε επίσης ότι στη ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της FYROM, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, δεν περιλαμβάνονται αυτά που είχαν περιληφθεί στη Συμφωνία. «Θέλουμε το επίσημο κείμενο της FYROM για το Σύνταγμά της και οκτώ έγγραφα που τα θεωρούμε κρίσιμα και αφορούν το πως αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο Α. Λοβέρδος.
«Υπάρχουν σπέρματα αλυτρωτισμού σε αυτή τη Συμφωνία και είναι φανερά. Μπαίνουν στη Συμφωνία για να χρησιμοποιηθούν σε περιόδους κρίσης και όξυνσης που θα προκαλέσουν οι ίδιες δυνάμεις που έφτιαξαν τη Συμφωνία, για να δημιουργήσουν γενικότερα θέματα στα Βαλκάνια», σχολίασε τις αιτιάσεις των άλλων κομμάτων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Επανέλαβε δε ότι η Συμφωνία υπαγορεύτηκε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για την προώθηση των σχεδίων τους στην μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων, σχέδια που -όπως υποστήριξε- περιλαμβάνουν ακόμη και την αλλαγή συνόρων.
Η απάντηση Δένδια στον υπουργό
Ο Νίκος Δένδιας σε νέα του παρέμβαση μετά τα όσα είπε ο κ. Κατρούγκαλος, σημείωσε ότι «αφορούσε την κατάθεση του επίσημου κωδικοποιημένου κειμένου με τις Συνταγματικές αλλαγές της γειτονικές χώρες. Αυτό που είπε τώρα ο υπουργός ειπώθηκε για πρώτη φορά. Είπε ότι δεν υπάρχει αυτό το κείμενο και δείχνει ότι είναι ανακριβές αυτό που είπε ο κ. Ξυδάκης. Το αρχικό αίτημα ήταν το Σύνταγμα που θα ισχύσει στα Σκόπια μετά την κύρωση της Συμφωνίας. Ο κ. Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει, επιβεβαιώνοντας τους φόβους μας ότι οι αλλαγές θα μπουν ως κάποιο ψήφισμα στο Σύνταγμά τους και θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τους όρους 'Μακεδονία' και 'Μακεδόνες'.»