Ώρα μηδέν για τη Μακεδονία - Οι «πρόθυμοι» επικυρώνουν το αόρατο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ
Κορυφώνεται η συζήτηση στην Ολομέλεια - Παρεμβάσεις-«φωτιά» από τους πρώην πρωθυπουργούς Σαμαρά και Καραμανλή - «Φρούριο» η Βουλή μετά το φιάσκο της ΕΛΑΣ την Κυριακή
Σε υψηλότατους τόνους αναμένεται να διεξαχθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση ή μη της Συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ και χωρίς ποτέ να έχει τεθεί στη διάθεση των βουλευτών -ακόμα και αυτών που θα ψηφίσουν υπέρ- το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας με τις αλλαγές που ψήφισαν στα Σκόπια.
Μάλιστα, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, παραδέχθηκε στη συζήτηση ότι λείπουν έγγραφα, ενώ για το θέμα του Συντάγματος είπε: «Οι Σκοπιανοί αυτό που προέβλεψαν ότι δεν θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες, αν εμείς δεν τηρήσουμε δεσμεύσεις, είναι λογικό».
Ειδικά για το συνταγματικό κείμενο, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η συνταγματική πρακτική στη γείτονα είναι η παράθεση των συνταγματικών τροποποιήσεων στο τέλος του κειμένου. «Δεν προβλέπεται στη συνταγματική τους τάξη αυτό που ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.»
Στις τάξεις της ΝΔ υπήρξε πυρετός συσκέψεων για τη χρήση όλων των κοινοβουλευτικών όπλων που έχει στη διάθεσή του το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Κυριότερο όλων, η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας εις βάρος της κυβέρνησης αποκλειστικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τελικώς, η πρόταση δεν θα κατατεθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, στο «γαλάζιο» στρατόπεδο δεν έλειψαν και οι προβληματισμοί των πιο… ψύχραιμων φωνών που επέμεναν ότι ΝΔ θα βρισκόταν προ τετελεσμένων γεγονότων, αφού η πρόταση δυσπιστίας δεν θα μπορούσε να υπερψηφιστεί, με αποτέλεσμα η ΝΔ να μετρά μια ήττα, ενώ η κυβέρνηση μέσα σε μία εβδομάδα να έχει πάρει δύο φορές ψήφο εμπιστοσύνης.
Παρά το γεγονός ότι Πάνος Καμμένος και Σταύρος Θεοδωράκης δήλωναν ότι θα ψηφίσουν την πρόταση μομφής της ΝΔ, εφόσον αυτή κατατεθεί, και πάλι οι υπολογισμοί των ψήφων δεν έφταναν για το 151 που θα οδηγούσε στη διάλυση της Βουλής.
Το αποτέλεσμα, πέρα από την διήμερη καθυστέρηση, θα ήταν όπως πολλοί εκτιμούσαν να δοθεί και περαιτέρω χρόνος σε ένα νέο σόου από τον Πάνο Καμμένο.
Στο άλλο στρατόπεδο, οι «πρόθυμοι» για να υπερψηφίσουν τις Πρέσπες, φαίνεται ότι έχουν βρεθεί. Πέρα από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το «ναι» θα προέλθει από τους: Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (πρώην Ένωση Κεντρώων, νυν βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), Κατερίνα Παπακώστα (πρώην βουλευτής ΝΔ και νυν υπουργός ΣΥΡΙΖΑ), Έλενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης (πρώην βουλευτές ΑΝΕΛ και νυν υπουργοί ΣΥΡΙΖΑ), Θανάσης Παπαχριστόπουλος (τυπικά στους ΑΝΕΛ), Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης, Σπύρος Δανέλλης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος (διαγραμμένος από την Δημοκρατική Συμπαράταξη- ΚΙΝΑΛ και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ).
Η συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλότατους τόνους, ενώ πρόκειται να μιλήσουν 205 βουλευτές. Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αλλά και η γραπτή δήλωση-παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Η γραπτή δήλωση του Κώστα Καραμανλή έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς πρόκειται για τον τελευταίο πρωθυπουργό που χειρίστηκε το θέμα πριν τον Αλέξη Τσίπρα, βάζοντας μάλιστα βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ το 2008.
Παράλληλα, έξω από τη Βουλή θα πραγματοποιηθεί ένα ακόμα συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας. Μάλιστα η Αστυνομία, με φόντο το φιάσκο των μέτρων της προηγούμενης Κυριακής και της αλόγιστης χρήσης δακρυγόνων, πρόκειται να μετατρέψει σε «φρούριο» την ευρύτερη περιοχή.