Μάλιστα από τη δική της πλευρά η Νέα Δημοκρατία θα προσπαθήσει να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους τόνους με μεγαλύτερη απόδειξη το γεγονός πως τουλάχιστον από την Αξιωματική Αντιπολίτευση όλοι, ανεξαιρέτως, οι βουλευτές έχουν ζητήσει και θα πάρουν το λόγο στο βήμα της Βουλής.

Έτσι αναμένεται μεγάλο ξενύχτι μέχρι να φτάσει η ώρα της ψηφοφορίας με τη ΝΔ να υποστηρίζει πως δεν σκοπεύει να αποσύρει κανέναν από τους ομιλητές της. Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες δήλωσε πως η ΝΔ δεν προτίθεται να αποσύρει κανέναν βουλευτή της από τη συζήτηση αναφέροντας χαρακτηριστικά πως αφού έχει πει ο πρωθυπουργός ότι υπάρχει άπλετος χρόνος «θα απαιτήσουμε να μιλήσουν όλοι οι βουλευτές μας που έχουν εγγράφει στον κατάλογο ομιλητών και πιστεύουμε το ίδιο θα πράξει και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Υπενθυμίζεται πως οι βουλυετές που θα μιλήσουν είναι 140-150, 10 υπουργοί και φυσικά οι πολιτικοί αρχηγοί.

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή

Γιατί δεν προχώρησε το «σενάριο» για ψήφο δυσπιστίας;

Στην Πειραιώς αποφάσισαν να πάει μέχρι τέλος η συζήτηση στη Βουλή, όσο ξενύχτι και αν χρειαστείς, αλλά δεν θα προχωρήσουν σε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αργά το απόγευμα της Τετάρτης, αφού είχε σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά, απέρριψε τις εισηγήσεις στελεχών και βουλευτών του κόμματος να προχωρήσει σήμερα σε πρόταση δυσπιστίας.

Η απόφαση αυτή αποφόρτισε ακόμη περισσότερο το κλίμα στην αίθουσα της Ολομέλειας και σφράγισε την πρόθεσή του σε αυτή την κρίσιμη και ιστορική συνεδρίαση να σταθεί αυστηρά μεν απέναντι στη Συμφωνία και στα όσα αρνητικά τη συνοδεύουν, αλλά επιμένοντας στην ουσία και όχι στον εύκολο και ανέξοδο εντυπωσιασμό.

Σύγκρουση Τσίπρα και Μητσοτάκη -Παρέμβαση Σαμαρά

Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται άγρια σύγκρουση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ αναμένεται και παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Παρέμβαση Κώστα Καραμανλή

Νωρίτερα, με παρέμβαση του ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε την απόφαση του Βουκουρεστίου το 2008 και την αξία που εκείνη είχε ως ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο για την κάτι που όμως δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε από την υπάρχουσα κυβέρνηση. Ο κ. Καραμανλής επισημαίνει ότι αγνοήθηκαν οι ευαισθησίες των πολιτών στο ζήτημα της Μακεδονίας, ενώ δεν διαμορφώθηκαν από την κυβέρνηση συνθήκες εθνικής συνεννόησης, έστω και στοιχειώδους.

Αναλυτικά η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού:

«Όπως έχω ήδη επισημάνει, η κ. Μπακογιάννη έχει περιγράψει με ακρίβεια την πολιτική της τότε κυβέρνησης, που οδήγησε στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Απόφαση που προσέφερε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στη χώρα μας, το οποίο δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε.

Η κριτική της Νέας Δημοκρατίας για την προκείμενη συμφωνία είναι ισχυρή και πλήρως τεκμηριωμένη. Ιδίως μάλιστα όταν η όλη διαπραγμάτευση έγινε υπό όρους αδικαιολόγητης βιασύνης και όταν, προφανώς, άλλοι είναι εκείνοι που επείγονται για την διευθέτηση του θέματος. Οπωσδήποτε όμως όχι η Ελλάδα.

Τέλος, όφειλε η Κυβέρνηση να σεβαστεί την ευαισθησία και να αφουγκραστεί τις εύλογες ανησυχίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά και να διαμορφώσει με δική της πρωτοβουλία συνθήκες στοιχειώδους εθνικής συνεννόησης. Δεν είναι επιτρεπτό εθνικά θέματα τέτοιας σημασίας να οδηγούν σε οξύτητα που ευνοεί διχαστικό κλίμα.»

Υπενθυμίζεται ότι οι τόνοι έχουν ανέβει από την πρώτη μέρα των συζητήσεων της Συμφωνίας με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, στην ομιλία του στη Βουλή, το μεσημέρι της Τετάρτης, να κάνει γνωστό ότι οι συνταγματικές τροποποιήσεις των Σκοπίων βρίσκονται στον αέρα, λέγοντας μάλιστα πως έπρεπε να φτάσουμε στο «παρά πέντε» ψήφισης της Συμφωνίας προκειμένου να γίνει γνωστό ότι οι συνταγματικές αλλαγές της ΠΓΔΜ θα ισχύσουν μόνο μετά την κύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας και του Πρωτοκόλλου ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η Αντιπολίτευση κατήγγειλε το γεγονός σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να συζητά η Βουλή των Ελλήνων για μία συμφωνία τέτοιας ιστορικής εμβέλειας χωρίς να έχει στη διάθεσή της το τελικό ενιαίο και κωδικοποιημένο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ με ενσωματωμένες τις τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν.

Η κυβέρνηση κάνει ότι δεν ακούει λέγοντας ότι δεν προβλέπει κάτι τέτοιο η συνταγματική πρακτική των Σκοπίων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί θα εξαπολύσουν «πυρά» κατά του πρωθυπουργού τόσο για το περιεχόμενο της Συμφωνίας όσο και για τις μεθοδεύσεις των τελευταίων ωρών με τις συνταγματικές αλλαγές της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα θέσει όλους τους βουλευτές του κοινοβουλίου προ των ευθυνών τους τονίζοντας την ιστορικότητα των ημερών αλλά και τον αντίκτυπο που θα έχει η ψήφιση της Συμφωνίας για τις μελλοντικές γενιές.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου ο οποίος θυμήθηκε λίγο πριν την ψήφιση της Συμφωνίας να κάνει αντιπολίτευση απέναντι στον πρώην κυβερνητικό του εταίρο.

Με δεδομένο ότι η ΝΔ δεν θα καταθέσει τελικά πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η ψηφοφορία θα γίνει κανονικά μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Λίγο νωρίτερα, φορείς για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και απλοί πολίτες δίνουν «ραντεβού» έξω από το κοινοβούλιο σε μία έσχατη μάχη ώστε να μην ψηφιστεί η Συμφωνία.

Πάντως από την κυβέρνηση θεωρείται βέβαιο ότι υπάρχει η πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτει τον ανεξάρτητο βουλευτή Σπύρο Δανέλλη, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο των ΑΝΕΛ ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία και θα παραδώσει την έδρα του (σ.σ την οποία θα πάρει ο Τέρενς Κουίκ), τον πρόσφατα διαγραφέντα από την ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Θανάση Θεοχαρόπουλο αλλά και τους τρεις βουλευτές του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λυκούδη.
Με αυτές τις προσθήκες, οι «πρόθυμοι» βουλευτές φτάνουν με βεβαιότητα τους 151. Ωστόσο, είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλοι που θα συνταχθούν με τον πρωθυπουργό. Έτσι στους 151 μπορεί να προστεθεί η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα η οποία δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα πράξει. Γρίφος παραμένει η στάση δύο ακόμη μελών της κυβέρνησης οι οποίοι προέρχονται από τους ΑΝΕΛ και διεγράφησαν πρόσφατα από την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο λόγος για την υπουργό Τουρισμό Έλενα Κουντουρά και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη.

Εάν και οι τρεις υπουργοί συνταχθούν στο πλευρό του Τσίπρα, τότε οι «πρόθυμοι βουλευτές» μπορεί να φτάσουν τους 154.