Μητσοτάκης: Οι «Πρέσπες» φέρνουν ακραίες φωνές στο προσκήνιο (vid)
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε στο συνέδριο που διοργανώνει ο Economist στο Μέγαρο Μουσικής.
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, που διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής, κάνοντας λόγο για μία συμφωνία που «θα φέρει στο προσκήνιο εξτρεμιστικές φωνές και στις δύο χώρες».
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «φοβάμαι ότι οι “Πρέσπες” θα φέρουν στο προσκήνιο ακραίες φωνές. Διαφωνώ με τη Συμφωνία αλλά δεν θα έλεγα ποτέ προδότη κάποιον που την υποστηρίζει. Επίσης, δεν υποστηρίζω τη βία που είδαμε αυτές τις ημέρες. Σήμερα μας κατηγόρησαν ότι συμπλέουμε με τη Χρυσή Αυγή. Κι όμως, εμείς είμαστε ένα κόμμα - πυλώνας σταθερότητας για την Ελλάδα». Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως «η Νέα Δημοκρατία είναι ένα δημοκρατικό κόμμα» και πως οι όποιες προσπάθειες συσχετισμού με τη Χρυσή Αυγή εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν θα ήθελε να πραγματοποιηθεί η διαπραγμάτευση γι’ αυτή τη Συμφωνία ενώ συμπλήρωσε πως «παραχωρεί μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα και, υπό την έννοια αυτή, θα αποδειχθεί εξαιρετικά προβληματική». «Δεν είναι όπως το Brexit, που ήταν 50-50. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ήταν εναντίον της Συμφωνίας» σχολίασε ο αρχηγός της ΝΔ για να διευκρινίσει ότι «επιμένω στο σωστό για τη χώρα μου παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν εκφράσει διαφορετική γνώμη».
«Κατανοώ τις πολιτικές ανησυχίες σας. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στο μονοπάτι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την πΓΔΜ. Αλλά δεν θα υπογράψουμε οποιαδήποτε συμφωνία για να γίνει αυτό. Δεν θα λυθούν μαγικά τα προβλήματά τους αν εισέλθουν σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε ό,τι αφορά τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, ο ηγέτης της ΝΔ επισήμανε πως «εκτιμούμε ιδιαίτερα τη στρατηγική σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η τωρινή κυβέρνηση άλλαξε άρδην την πολιτική της σε αυτό τον τομέα – είναι ωφέλιμο για την Ελλάδα».
Τέλος, για τα ελληνοτουρκικά σχολίασε πως «μπορούμε να κάνουμε μία σημαντική επανεκκίνηση στις σχέσεις μας με την Τουρκία και αυτό είναι που επιδιώκω να κάνω με τον πρόεδρο Ερντογάν».
ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΜΑΙΟ
Την πεποίθησή του ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει σε εκλογές τον Μάιο καθώς, όπως σημείωσε, θα είναι πολύ δύσκολο για τον πρωθυπουργό να μην ζητήσει εκλογική αναμέτρηση.
«Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο για τον Τσίπρα να μην ζητήσει εθνικές εκλογές τον Μάιο. Η άποψή μου είναι ότι θα πάμε σε εκλογές τον Μάιο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να συμπληρώσει: «Αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα έχει ως επίκεντρο την οικονομία. Ο Τσίπρας έχει επιβάλει ένα μοντέλο οικονομίας που βασίζεται στην υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης – θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας με υψηλές απολαβές».
«Υπάρχει χώρος για να κοπούν φόροι με λογικό τρόπο, μειώνοντας τη φορολογία στην κατοικία και τις επιχειρήσεις είναι οι δύο προτεραιότητές μας», ανέφερε για τη φορολογία για να επισημάνει ότι «πολλές μεγάλες επενδύσεις για τις οποίες είναι περήφανος ο κ. Τσίπρας, ξεκίνησαν ή ολοκληρώθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις». Σχολίασε δε, πως «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει μία νέα συμφωνία με τον επιχειρηματικό κόσμο: θα μειώσουμε τους φόρους και θα τους βοηθήσουμε με τη ρευστότητα και σε αντάλλαγμα περιμένω επενδύσεις στη χώρα και καλές συμπεριφορές απέναντι στους εργαζομένους τους».
«Δεν θα επαναλάβω την πολιτική των κοινωνικών μερισμάτων πριν τα Χριστούγεννα», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης που, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, κ. Χάρη Γεωργιάδη, επισήμανε πως «έκανε στην Κύπρο ό,τι θα έπρεπε να έχουμε κάνει κι εμείς στην Ελλάδα».
ΑΝΗΣΥΧΩ ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ…
Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Παιδείας ενώ σχολίασε πως «περισσότεροι από 10.000 Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν πλέον στην Κύπρο».
«Ανησυχώ γιατί κάνουμε πισωγυρίσματα στον τομέα της εκπαίδευσης. Έχουμε παρουσιάσει ένα σχέδιο που περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στην εκπαίδευση που ξεκινά από την προσχολική ηλικία και φτάνει μέχρι τα μεταπτυχιακά προγράμματα» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η πρότασή μας περιλαμβάνει την “απελευθέρωση” των πανεπιστημίων έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν με λιγότερους περιορισμούς».
…ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε «πισωγυρίσματα» και στον χώρο της δημόσιας ασφάλειας σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει οικονομική ελευθερία χωρίς ασφάλεια και δημόσια τάξη και συμπληρώνοντας ότι «θα προτιμούσα να το αποκαλώ “άνθρωποι που ζουν ασφαλείς στις γειτονιές τους”».
Αναφερόμενος στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το πρόβλημα με την τρομοκρατία αλλά και τους τρομοκράτες που παίρνουν διαρκώς άδειες θα λυθεί όταν αλλάξει το σωφρονιστικό σύστημα προοικονομώντας αλλαγές στο εν λόγω πεδίο από ενδεχόμενη επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Δείτε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία του: