Προ των πυλών είναι σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, ο τελευταίος ανασχηματισμός της παρούσας κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές. Την επόμενη εβδομάδα πιθανότατα, προς το τέλος, θα ανακοινωθεί η αναδόμηση της κυβέρνησης και η είσοδος νέων προσώπων που σε συνδυασμό με τα παλαιά κι έμπειρα στελέχη, θα «τρέξουν» την προεκλογική περίοδο.

Βεβαίως ο πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει ακόμη το χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες, όμως, θέλει άμεσα –έπειτα από την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών- να κάνει νέο ξεκίνημα και να δείξει ότι τουλάχιστον στο μυαλό του είναι η εξάντληση της τετραετίας, δηλαδή εκλογές το φθινόπωρο.

Στο Μαξίμου έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση για ριζική αναδόμηση της κυβέρνησης, κι όχι για τις απαραίτητες αλλαγές που αφορούν την Κατερίνα Νοτοπούλου και τον Νάσο Ηλιόπουλο που κατεβαίνουν στις δημοτικές εκλογές.

Βεβαίως πρέπει να καλυφθούν και τα κενά υφυπουργεία Μεταφορών (Μαυραγάνης) και Αμυνας (Κόλλια – Τσαρουχά) που αποχώρησαν μαζί με τους ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

Όμως, ο Τσίπρας σκέφτεται να προχωρήσει και σε άλλες σημαντικές αλλαγές.

Για παράδειγμα να πάψει να είναι και υπουργός Εξωτερικών και να αναθέσει αλλού το χαρτοφυλάκιο, με πιο πιθανό πρόσωπο τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο.

Στα πρόσωπα που ακούστηκαν για το εν λόγω υπουργείο είναι και ο Χάρης Παμπούκης αλλά και ο… Νίκος Κοτζιάς, να επανέλθει δηλαδή ως ένδειξη επιβράβευσης για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται και ο Σωτήρης Βαλντέν, πρόσωπο με πολυετή παρουσία στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς.

Από αυτούς που στήριξαν τη συμφωνία και δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται σίγουρο ότι δεν θα χάσουν το χαρτοφυλάκιό τους η Ελενα Κουντουρά και ο Τέρενς Κουίκ ενώ και η Κατερίνα Παπακώστα ενδεχομένως να γίνει πρώτη τη τάξει υπουργός Δημόσιας Τάξης.
Διεύρυνση

Αγνωστο είναι τι θα γίνει με τον Βασίλη Κόκκαλη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο. Δεν αποκλείεται να παραδώσει την έδρα του αλλά να υπουργοποιηθεί ως ένδειξη… επιβράβευσης για την ηχηρή στήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα.

Τώρα, σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση προς το κέντρο, στο Μαξίμου σχεδιάζουν την αξιοποίηση του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος είναι κόκκινο πανί για το ΚΙΝΑΛ καθώς και του Νίκου Μπίστη, αν και ακούγονται φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ ότι πρόκειται για φθαρμένα υλικά που δεν θα προσφέρουν τίποτε.

Επίσης ακούγεται το όνομα του Αγγελου Τόλκα, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και του γιου του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, του Λευτέρη Παπαγιαννάκη ο οποίος είναι αντιδήμαρχος στην Αθήνα και πρόσφατα παραιτήθηκε από το ΚΙΝΑΛ.
Νέο αίμα

Σύμφωνα με το Βήμα, ενδέχεται να αναβαθμιστούν πρόσωπα της νεότερης γενιάς, όπως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Διονύσης Τεμπονέρας, η 32χρονη Ελενα Παπαδοπούλου, γενική γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» αλλά και η Ρ. Σβίγγου και ο Κ. Ζαχαριάδης.

Αναφορικά με το ποιοι θα φύγουν από την κυβέρνηση δεν είναι ξεκάθαρο καθώς ο πρωθυπουργός δεν θέλει να «συνταξιοδοτήσει» κορυφαία στελέχη (Παππάς, Σπίρτζης, Τζανακόπουλος, Φλαμπουράρης, Σταθάκης) για να μη δείξει ότι τους «αδειάζει» στο τέλος της τετραετίας ή ότι πάει σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ισως, όμως, κάποιοι να ενισχύουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πάνο Σκουρλέτη και να «τρέξουν» τον σκληρό προεκλογικό αγώνα που ξεκινά.

«Βροχή» νομοσχεδίων

Η προσήλωση της κυβέρνησης από εδώ και πέρα είναι να περάσουν επικοινωνιακά στην κοινωνία και να αλλάξουν το κλίμα μια σειρά από θετικά νομοσχέδια, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά ακόμα και η διευθέτηση των 120 δόσεων, παρά τις ενστάσεις των θεσμών. Μάλιστα, η κυβέρνηση αναμένει και έξοδο στις αγορές το επόμενο διάστημα, μια εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει και την περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.

Στις συσκέψεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου δίνεται μεγάλη σημασία στη χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούν ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, ενώ θα προχωρήσουν και το σχέδιο για την περαιτέρω προσέγγιση και συμμαχία με δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, κάτι που θα αποτυπωθεί σε ένα βαθμό στον επικείμενο ανασχηματισμό, αλλά κυρίως στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Η κεντρική εκτίμηση είναι ότι το δυνατό χαρτί παραμένει ο Αλέξης Τσίπρας και ως εκ τούτου θα ενεργοποιηθεί ακόμα περισσότερο για να επιτευχθεί ο στόχος της επανασυσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Το κρίσιμο στοιχείο με βάση τις αναλύσεις που γίνονται στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι να αντιμετωπιστεί η αποχή, η οποία είναι και ο μεγάλος αντίπαλος, όπως λένε.