Σταϊκούρας: Ευθύνη της κυβέρνησης το υψηλό κόστος δανεισμού
Τι είπε ο τομεάρχης Οικονομικώ της ΝΔ
«Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με κόστος δανεισμού πολύ υψηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ολοκλήρωσαν προγράμματα στήριξης, όπως η Κύπρος», τονίζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας τη δημοπρασία για το πενταετές ομόλογο που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο.
Όπως εξηγεί ο κ. Σταϊκούρας, η χώρα επιβαρύνθηκε με υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με αυτά που καταγράφουν σήμερα ομόλογα ίδιας λήξης άλλων χωρών, με το κόστος αυτό να αφορά ήταν για την άντληση μικρού ποσού. Αντιθέτως, όπως σημειώνει ο ίδιος, η χώρα πρέπει να βγαίνει στις αγορές αλλά με σταθερό, συστηματικό και ασφαλή τρόπο και με χαμηλό κόστος δανεισμού, τονίζοντας ότι αυτό δεν έγινε με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης.
Για να διασφαλιστεί η βιώσιμη χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές απαιτείται μια κυβέρνηση με αξιοπιστία, καταλήγει ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ., εξηγώντας ότι απαιτείται δηλαδή πολιτική αλλαγή.
Αναλυτικά η δήλωση του Χρ. Σταϊκούρα:
«Έναν ολόκληρο χρόνο μετά την τελευταία έκδοση, η χώρα βγήκε στις αγορές.
Βγήκε στις αγορές με κόστος δανεισμού πολύ υψηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ολοκλήρωσαν προγράμματα στήριξης, όπως η Κύπρος. Επιβαρύνθηκε με υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με αυτά που καταγράφουν σήμερα ομόλογα ίδιας λήξης άλλων χωρών, όπως η Πορτογαλία. Και αυτό το κόστος ήταν για την άντληση μικρού ποσού, όταν πρόσφατα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, άντλησαν πολλαπλάσια ποσά από τις αγορές, αξιοποιώντας την υψηλή διαθέσιμη ρευστότητα.
Η χώρα πρέπει να βγαίνει στις αγορές, αλλά με σταθερό, συστηματικό και ασφαλή τρόπο, και με χαμηλό κόστος δανεισμού. Με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης, δυστυχώς, δεν δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να επιτευχθεί αυτό.
Εάν είχε υλοποιηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, εάν είχαν αναληφθεί εγκαίρως πιο γενναίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους, εάν είχαν αρθεί πλήρως οι κεφαλαιακοί περιορισμοί και εάν η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που έχει πλέον ολοκληρωθεί, τότε το κόστος δανεισμού και τα spreads θα ήταν χαμηλότερα και λιγότερο ευμετάβλητα.
Για να διασφαλιστεί η βιώσιμη χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές απαιτείται μια κυβέρνηση με αξιοπιστία, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σχέδιο. Απαιτείται, δηλαδή, πολιτική αλλαγή».