«Γυμνάσια» Καμμένου: Χωρίς «πρόθυμους» ο ΣΥΡΙΖΑ να περνάει νομοσχέδια
Ενώπιον της πρώτης κοινοβουλευτικής ήττας η κυβέρνηση μειοψηφίας του Τσίπρα μετά την πρώτη «πιστολιά» του άλλοτε συγκυβερνήτη
Οι πρώτες σοβαρές παρενέργειες στην κυβέρνηση μετά το «διαζύγιο» με τον Πάνο Καμμένο είναι γεγονός και δείχουν τη δυσκολία με την οποία θα πορευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση μειοψηφίας. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υλοποιεί την απόφασή του να «βραχυκυκλώσει» την κυβέρνηση με προφανή στόχο να παραμένει ο ίδιος στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας μήπως και καταφέρει να διασωθεί πολιτικά.
Το νομοσχέδιο της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου για τον ΑΣΕΠ έγινε η αφορμή να παιχθεί η πρώτη πράξη αυτού του δράματος. Οταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας, αν και οι ΑΝΕΛ είχαν δηλώσει κατά τη συζήτηση ότι θα στηρίξουν το νομοσχέδιο, ο βουλευτής Αριστείδης Φωκάς -τέως Ένωση Κεντρώων και νυν ΑΝΕΛ- δεν ήταν στην αίθουσα.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, επιχείρησε να εμφανίσει ότι εγκρίνεται το νομοσχέδιο αλλά ο Μάκης Βορίδης της ΝΔ αντέδρασε με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί η έγκρισή του για το μεσημέρι με ονομαστική ψηφοφορία.
Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τα τρία άρθρα, μαζί και ο εισηγητής των ΑΝΕΛ. Αυτό σημαίνει ότι βάσει της δύναμης των κοινοβουλευτικών ομάδων, τα άρθρα αυτά δεν συγκεντρώνουν την απαιτούμενη πλειοψηφία, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές.
Τα τρία επίμαχα άρθρα στα οποία έχουν επιφυλαχθεί οι ΑΝΕΛ είναι το 15, το 19 και 20 του νομοσχεδίου.
Παρέμβαση Βορίδη: Σας εύχομαι καλή αρχή
Αίσθηση προκάλεσε πάντως, ο τρόπος της κοινοβουλευτικής πίεσης που άσκησε ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια και λέγοντας πως «εγώ είμαι πολύ προσεκτικός σε αυτά τα θέματα και αυτά τα χρόνια τα έχω μάθει πώς γίνονται. Αυτό είναι το πρώτο νομοσχέδιο που συζητάμε με την κυβέρνηση πια της μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει σήμερα 145 βουλευτές. Όλα τα άλλα κόμματα έχουν αντιταχθεί σε αυτό το νομοσχέδιο. Περιμένουμε από τον εισηγητή των ΑΝΕΛ, Αριστείδη Φωκά, να δούμε εάν μέχρι το τέλος θα στηρίξει ή όχι το νομοσχέδιο. Χωρίς την στήριξη των ΑΝΕΛ δεν υπάρχει πλειοψηφία.
Μέχρι τώρα η κρίσιμη ψήφος -το τονίζω κ. Φωκά- είναι η ψήφος ΑΝΕΛ σε όλα τα άρθρα. Ό,τι δεν ψηφιστεί απορρίπτεται από το Κοινοβούλιο. Εάν τελικά αλλάξετε άποψη θα δούμε, και θα δούμε εάν υπάρχει κάποια κρυφή συνεργασία μεταξύ ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ και όλα αυτά που λέτε είναι προσχηματικά. Σε κάθε περίπτωση εγώ εύχομαι στην κυβέρνηση καλή αρχή να έχουμε αφού αποφασίσατε να συνεχίσετε να κυβερνάτε με μειοψηφία.»