Κυβέρνηση της γκαζόζας μεταξύ Καμμένου και «προθύμων»
Χάθηκε η δεδηλωμένη και στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει νέες πλειοψηφίες με τεχνάσματα
Σκηνικό φαρσοκωμωδίας έχει πλέον στηθεί στη Βουλή, μετά την αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση με ψηφοφορίες που ξεκινούν και διακόπτονται στη μέση επειδή ένας βουλευτής είχε πάει να πιει μια γκαζόζα και να κάνει την ανάγκη του. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρα μειοψηφία στο Κοινοβούλιο, όπως άλλωστε φάνηκε και στην περίπτωση της ήττας του στην Επιτροπή ΔΕΚΟ του εκλεκτού του υπουργού Παιδείας για την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας στην Εκπαίδευση.
Η αρχή έγινε την περασμένη Τρίτη όταν ο αντιπρόεδρος τη Βουλής Γιώργος Βαρεμένος ξεκίνησε την ψηφοφορία επι της αρχής στο νομοσχέδιο της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου για τον ΑΣΕΠ. Όταν έφτασε στους ΑΝΕΛ διαπίστωσε ότι έλειπε ο εισηγητής τους και άρα υπήρχε κίνδυνος καταψήφισης, με αποτέλεσμα να διακόψει στη μέση την ψηφοφορία.
«Αύριο θα γίνει ονομαστική» ανακοίνωσε χαρακτηριστικά, προκαλώντας την αντίδραση της Αντιπολίτευσης που εξήγησε ότι η διαδικασία δεν μπορεί να διακοπεί επειδή το προεδρείο διαπιστώνει κίνδυνο καταψήφισης.
Το ζήτημα αυτό εξελίχθησε φαρσοκωμωδία, καθώς την επομένη, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Αριστείδης Φωκάς θέλησε να εξηγήσει τι ακριβώς είχε συμβεί. Και το έκανε με πρωτότυπο τρόπο: «Στο ποδόσφαιρο ζητάμε επίμονα να μπει VAR για τις αμφισβητούμενες φάσεις. Στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ευτυχώς, υπάρχει το βίντεο για να δούμε ακριβώς τι έγινε. Ξεκινάει η ψηφοφορία. Εκείνη τη στιγμή, για τον λόγο ότι είχα πιει μία γκαζόζα στο κυλικείο, πήγα στην τουαλέτα. Έλειψα για δύο λεπτά. Πού προβλέπει ο Κανονισμός να σταματάει η διαδικασία και να πηγαίνουμε σε ονομαστική ψηφοφορία; Αυτό που κάνατε είναι για γέλια, δεν είναι η ιστορία που ανέφερα. Η ιστορία που έγινε χθες είναι για γέλια, να σταματάει η διαδικασία της ψηφοφορίας και να πηγαίνουμε σε ονομαστική.»
Τα γέλια στην Ολομέλεια ήταν άφθονα. Ακολούθησε νέος γύρος αντιπαράθεσης με πρωταγωνίστρια την προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια.
«Έχει τελειώσει η ψηφοφορία… Κατά τη χθεσινή διαδικασία άρχισε ψηφοφορία, όχι ονομαστική, η οποία καθώς εξελίσσετο και ήταν προφανές ότι είχε διαμορφωθεί αρνητική πλειοψηφία επί της αρχής για το νομοθέτημα διεκόπη. Τότε κατά της διάρκεια της αρξαμένης ψηφοφορίας ετέθη από τον Προεδρεύοντα θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας. Αυτό δεν είναι στοιχείο που επιτρέπεται από τον Κανονισμό… Αυτό που είναι ακατανόητο σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα, σε οποιοδήποτε δημοκρατικό σύστημα αλλά και στην κοινή ανθρώπινη λογική του δημοκρατικού ανθρώπου είναι η διακοπή της ψηφοφορίας, όταν ο Προεδρεύων διαπιστώνει την απόρριψη του νομοθετήματος και η προκήρυξη της ονομαστικής ψηφοφορίας για την επόμενη μέρα… Είχε αρχίσει η ψηφοφορία και στην απελπισία του προσπάθησε με τη μεθόδευση αυτή να σώσει το νομοθέτημα και την Κυβέρνησή. Σας έχουμε πει επανειλημμένως, κυρία Πρόεδρε -όχι σε σας, αναφέρομαι στην Πλειοψηφία- ότι η Κυβέρνηση είναι πλέον μια Κυβέρνηση μειοψηφίας και δεν μπορεί να κυβερνά κατ’ αυτόν τον τρόπο. Η Βουλή έχει δικαίωμα να καταψηφίζει και όταν καταψηφίζει, το νομοθέτημα απορρίπτεται. Τέτοιου τύπου μεθοδεύσεις δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές.»
Επικράτησε νέο πανδαιμόνιο με την Τασία Χριστοδουλοπούλου να επιμένει να γίνει η ψηφοφορία. Ακολούθησε νέος γύρος αντιπαράθεσης, για να διεξαχθεί τελικά η ψηφοφορία με ηλεκτρονικό τρόπο. Νέο πανδαιμόνιο και σε αυτή την περίπτωση, αφού πολλοί βουλευτές δεν ήξεραν τι και πώς ψηφίζουν.
Τελικά, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής με την στήριξη των ΑΝΕΛ και ορισμένων ανεξάρτητων (153 «ναι»-124 «όχι»).
Ειδικότερα, εκ μέρους των ΑΝΕΛ «ναι σε όλα» είπαν ο Κ. Κατσίκης, η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο Αριστείδης Φωκάς αλλά και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο Πάνος Καμμένος αλλά και ο Κωνσταντίνος Ζουράρις.
Κυβέρνηση μεταξύ προθύμων και Καμμένου
Σε κάθε περίπτωση, το νέο κοινοβουλευτικό τοπίο μοιάζει με κινούμενη άμμο και για την ψήφιση των νομοσχεδίων να βασίζεται αποκλειστικά στην ψήφο των «προθύμων» και πάντα μέσα από το μαρτύριο της ονομαστικής ψηφοφορίας.
Το παράδοξο: Η κυβέρνηση έχει το 151 με τους πρόθυμους γυρολόγους άλλων κομμάτων, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει ως κοινοβουλευτική ομάδα τη δεδηλωμένη πλειοψηφία. Ουσιαστικά το Μαξίμου θα πρέπει να κυνηγά πλειοψηφίες με φαιδρά αλισβερίσια με ανεξάρτητους βουλευτές. Το εξήγησε και ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1: «Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να λύσει το θέμα, εντάσσοντας ορισμένους από τους «πρόθυμους» ανεξάρτητους βουλευτές στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να έχει την πλειοψηφία των 151 στη Βουλή. «Να σταματήσει η κοροϊδία και να φανούν οι συναλλαγές και τα πολιτικά αλισβερίσια που έχουν γίνει. Μην μας παριστάνει την ανεξάρτητη η κυρία Παπακώστα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ενδεικτικά τα λόγια και του ίδιου του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση: «Κατά τα άλλα είναι φανερό -διότι προσώρας είναι αυτή η σύνθεση της Βουλής- πως αν συνεχίσει το συγκεκριμένο αριθμητικό δεδομένο, όπως αρκετές φορές ήδη το έχει αναφέρει η κυρία Πρόεδρος, τα νομοσχέδια θα έρχονται προς ψήφιση με βάση την ονομαστική ψηφοφορία. Διότι προφανώς από τους δεκαέξι-ή δεν ξέρω πόσους αύριο, λιγότερους ή περισσότερους- Ανεξάρτητους Βουλευτές του Κοινοβουλίου δεν είναι δυνατόν ο καθένας εξ αυτών να συμμετέχει στην πρακτική, όπως σωστά είπατε, η οποία πρακτική ήταν ότι επειδή ήταν μόνο συγκροτημένα κόμματα για διευκόλυνση της Βουλής και σαν μία πρακτική, η οποία έχει ευρέως ως σήμερα διαμορφωθεί, έλεγαν τα κόμματα και με αυτήν την έννοια διαπιστωνόταν και η δεδηλωμένη.
Άρα, εφόσον δεν θα μπορούμε να είμαστε σε αυτήν τη φάση, εκ προοιμίου θα γίνεται μία συνεννόηση είτε στη Διάσκεψη των Προέδρων είτε στις Επιτροπές για ποια νομοσχέδια ενδεχομένως δεν υπάρχει μία κατάφαση, η οποία να είναι πέραν κάθε αμφισβητήσεως και θα γίνονται είτε μία φορά τη βδομάδα είτε όποτε χρειάζονται -δηλαδή θα μπορούσαν και για δύο νομοσχέδια να γίνονται- ονομαστικές ψηφοφορίες.
Πιστεύω πως είναι μία καινούργια κατάσταση, μία καινούργια πρακτική, η οποία όμως δεν έχει μέσα της την ένταση της αμφισβήτησης, με πολλαπλούς τρόπους, για το ότι η σημερινή Κυβέρνηση στηρίζεται απολύτως στην πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου».
Ο Πάνος Καμμένος προειδοποίησε πάντως ότι αν του διαλύσουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα, θα έχει πόλεμο και ότι η κυβέρνηση «δεν θα φτάσει στην παρέλαση» της 25ης Μαρτίου.
«Ο Τσίπρας με πούλησε 100 φορές. Εμείς κάποια στιγμή θα πίνουμε γκαζόζα στο καφενείο της Βουλής» είπε με νόημα ο τέως υπουργός Άμυνας.
Για το περίφημο περιστατικό με τον Φωκά και την γκαζόζα, ο κ. Καμμένος είπε: «Εγώ είπα στον βουλευτή μου να πάει για γκαζόζα, Για να καταλάβουν τι θα πει 'εγκαταλείπω τους ΑΝΕΛ'». Συνέχισε λέγοντας ότι συνομιλώντας με τον βουλευτή Φωκά, ο οποίος μετείχε ως εκπρόσωπος του κόμματος στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής που επρόκειτο να εγκρίνει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τον ΑΣΕΠ, του είπε: «Θα πας επιδεικτικά και θα πιεις μια γκαζόζα στο καφενείο της Βουλής για να καταλάβουν τι σημαίνει 'εγκαταλείπω τους ΑΝΕΛ'».
Πάντως, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίζει να ωριμάζει η άποψη ότι κάποιοι από τους πρόθυμους πρέπει να ενσωματωθούν στην ΚΟ του κόμματος, ώστε να δημιουργηθεί μια ενιαία Κοινοβουλευτική Ομάδα με τουλάχιστον 151 βουλευτές.
Ανάσα για την κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι τα επόμενα νομοσχέδια υποτίθεται ότι είναι «φιλολαϊκά», άρα θα βρεθούν και άλλα κόμματα να τα ψηφίσουν και δεν θα χρειαστούν... γκαζόζες.