Εκβιαζόμενος πρωθυπουργός ο Τσίπρας: Με στοιχεία τον κρατά ο Καμμένος
Οι προϋποθέσεις που θέτει ο πρώην υπουργός Άμυνας και η εν μέρει ικανοποίηση των αιτημάτων του προκειμένου να περιοριστούν οι αναταράξεις
Οι οιωνοί του αρχικά «βελούδινου διαζυγίου» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. δείχνουν τελικά αρνητικοί.
Οι εκβιασμοί και οι καταγγελίες από την πλευρά του Π. Καμμένου για υπουργούς, ακόμα και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, πολλαπλασιάζονται. Ηδη από την πλευρά του ο επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛ. μιλά για «πόλεμο» και, όσο προσχηματικές και αν θεωρηθούν οι απειλές του, λαμβάνονται υπόψη από την πλευρά του Μαξίμου, αφού, ως γνωστόν, «ο Πάνος ξέρει πολλά».
Σε μια πρώτη φάση και προκειμένου ο «πόλεμος» να αποφευχθεί ή, τουλάχιστον, να διατηρηθεί σε κάποια όρια, ο επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛ. θέτει στον μέχρι προ ολίγου κυβερνητικό του εταίρο δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, να υπάρξουν ρυθμίσεις, ώστε να μη χάσει το κόμμα την οντότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, άρα και τα δικαιώματα που αυτή διασφαλίζει στη δραστηριότητα και την παρουσία από τον κανονισμό της Βουλής. Δεύτερον, στον επερχόμενο ανασχηματισμό να απομακρυνθούν από τους υπουργικούς θώκους όλα τα στελέχη που εγκατέλειψαν τους ΑΝ.ΕΛ. στην τελευταία ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και στη συνέχεια στη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Παρά το γεγονός ότι, ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν βουλευτές και στελέχη για απαράδεκτες απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά Καμμένου, ενώ όλο και πιο συχνά στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου ακούγεται η έκφραση «εκβιαζόμενος πρωθυπουργός» για τον κ. Τσίπρα, έγινε φανερό μετά τις επίσημες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Τζανακόπουλου, στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την Πέμπτη, ότι το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει ότι θα ακολουθήσει απέναντι στον πρώην κυβερνητικό του εταίρο την τακτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο».
Δηλαδή, από τη μια θα υπάρξουν αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής, ώστε να δικαιούνται συγκροτημένη Κοινοβουλευτική Ομάδα οι ΑΝ.ΕΛ. μετά και την παραίτηση από την έδρα του κ. Παπαχριστόπουλου και την απόκτηση αυτής από τον κ. Κουίκ, που έχει όμως ήδη διαγραφεί από τους ΑΝ.ΕΛ., ώστε να ικανοποιηθεί η μία απαίτηση του κ. Καμμένου. Από την άλλη, όμως, ο κ. Τσίπρας δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση να μη συμπεριλαμβάνει στην επόμενη κυβέρνησή του την κ. Κουντουρά, τον κ. Κόκκαλη ή και τον κ. Κουίκ.
Το ερώτημα που τίθεται στους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους συνεχώς πλέον είναι σε ποιον βαθμό ο κ. Καμμένος μπορεί να απειλήσει τον πρωθυπουργό και υπουργούς με οικονομικά σκάνδαλα και δημοσιοποίηση παρασκηνιακών χειρισμών ή προσωπικών δεδομένων, προκαλώντας «ανήκεστο βλάβη» στην ευμετάβλητη, ούτως ή άλλως, ευστάθεια της κυβέρνησης, αλλά και στην πολιτική τύχη του ΣΥΡΙΖΑ, πρωτοκλασάτων στελεχών του ή και του ίδιου του κ. Τσίπρα;
Αρχικά, ο κ. Καμμένος, και πριν ακόμη αποχωρήσει από την κυβέρνηση, είχε «στοχοποιήσει» τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, κ. Κοτζιά, για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Με αόριστες κατηγορίες για σχέσεις με το σύστημα Σόρος ή για τη διαχείριση μυστικών κονδυλίων προς ξένους δημοσιογράφους, θέλησε να φέρει σε δυσχερή θέση τον πρωθυπουργό, που είχε δεσμευθεί απέναντί του, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του κ. Καμμένου αλλά και με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αρχικά, ότι θα έφερνε προς κύρωση μια τέτοια συμφωνία για την επίλυση του Σκοπιανού έπειτα από εκλογές. Στη συνέχεια και στην περίφημη συνάντησή τους τον περασμένο Νοέμβριο στη Στρατιωτική Λέσχη (ΛΑΕΔ) μετά τον Μάρτιο, ώστε η χώρα να οδηγείτο και πάλι σε εκλογές. Πρόκειται για το περίφημο σενάριο των πολλαπλών εκλογών τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές, ύστερα από μακρά προεκλογική περίοδο 60 ημερών.
Η κρίση στην κυβερνητική συνοχή προέκυψε, ως γνωστόν, όταν, πιεζόμενος από τις συνθήκες και τον συσχετισμό με τον διεθνή παράγοντα. ο πρωθυπουργός αποφάσισε να φέρει προς κύρωση τη Συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο ελάχιστες ημέρες μετά την υπερψήφισή της στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων. Εξελίχθηκε, έτσι, το περίφημο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου υπήρξε ανοιχτή σύγκρουση Κοτζιά - Καμμένου, με αποτέλεσμα την παραίτηση στη συνέχεια του ΥΠ.ΕΞ. Ακόμα και τότε, ο κ. Τσίπρας φέρεται ότι προσπαθούσε να αποτρέψει την κλιμάκωση, αφού ανακοίνωσε Υπουργικό Συμβούλιο με τον κ. Κοτζιά να απουσιάζει στο εξωτερικό, ώστε να μην παραβρεθεί και να αποφευχθεί η προβλεπτή κρίση.
Ομως αυτός πήρε αεροπλάνο και παραβρέθηκε. Μετά την παραίτησή του από το υπ. Εξωτερικών, η σύγκρουση Καμμένου - Κοτζιά συνεχίστηκε, ακόμα και όταν οι ΑΝ.ΕΛ., λόγω του Σκοπιανού, διέσπασαν τον κυβερνητικό σχηματισμό. Στη συζήτηση για τη Συνθήκη των Πρεσπών οι «σκιές» μεταξύ Μαξίμου - Κοτζιά «εξαερώθηκαν» και οι πιθανότητες επιστροφής Κοτζιά στην κυβέρνηση αυξάνονται, με αποτέλεσμα και η σύγκρουση με τον Π. Καμμένο να αναζωπυρώνεται και στο «μέτωπο» αυτό. «ΚΑΤΗΓΟΡΩ»
Ομως, ο στόχος του επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛ. δεν περιορίζεται στον πρώην υπουργό Εξωτερικών. Ούτε και στην κ. Κοντούρα, που οι αποκαλύψεις για τα τραπεζικά χρέη της έχουν σαφή στόχο την πολιτική της «καταρράκωση» και την αύξηση του κόστους για τον ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση παραμονής της στην κυβέρνηση. Πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στο στόχαστρο Καμμένου, όπως ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Βούτσης, για τις σχέσεις του γιου του με τον κύκλο των φίλων τού εκ των πρωτεργατών της οργάνωσης «17 Νοέμβρη» και της τρομοκρατίας.
Επίσης, ο πρώην υπουργός κ. Φίλης, τον οποίον κατηγόρησε ευθέως -αυτόν και «φίλους του επιχειρηματίες»- για «εξαγορά» του βουλευτή του Ποταμιού κ. Δανέλλη, προκειμένου ο τελευταίος να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και ο κύκλος των καταγγελιών από την πλευρά Καμμένου «σφίγγει» πέριξ του περιβάλλοντος Μαξίμου, με υπονοούμενα μέχρι στιγμής σε βάρος του υπουργού κ. Παππά -με τον οποίο, σημειωτέον, διατηρούσε «εκλεκτικές» σχέσεις ο επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛ. και έχαιρε της υποστήριξής του μέχρι το τέλος- για SMS και άλλα ντοκουμέντα που έχει σε βάρος του για ειδικές σχέσεις με επιχειρηματίες (υπόθεση Πετσίτη), αλλά και ιδιοκτήτες μίντια (από την εποχή των διαγωνισμών για τις τηλεοπτικές άδειες), τα οποία προτίθεται να δημοσιοποιήσει.
Εγκυρες πηγές, μάλιστα, που γνωρίζουν με επάρκεια τα σχέδια Καμμένου, μιλούν για «μετωπική» σύγκρουση μέσω συγκεκριμένων καταγγελιών ακόμα και σε βάρος του ίδιου του Κ. Τσίπρα και του οικογενειακού του περιβάλλοντος, στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του. Ολα αυτά δημιουργούν ένα απολύτως «νοσηρό» περιβάλλον απειλών και συσχετισμών μεταξύ των πρώην εταίρων και δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό του «εκβιαζόμενου πρωθυπουργού» για τον κ. Τσίπρα, φέρνοντας τις εκλογές πιο κοντά.
Ο Αλέξης, τα «βατράχια» και ένα... πραξικόπημα
Στην αποκάλυψη μιας είδησης-βόμβα προέβη στην εκπομπή του στο ραδιόφωνο ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 ο Γιώργος Τράγκας, ο οποίος έκανε λόγο για ένα μυστικό ταξίδι του πρωθυπουργού και της οικογένειάς του στις εξωτικές Μαλδίβες και στο πολυτελέστατο θέρετρο Anantara. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τράγκας, ο Ελληνας πρωθυπουργός μετέβη μέσω του Ντουμπάι στις Μαλδίβες χωρίς να ενημερώσει τις Αρχές και τον ελληνικό λαό, παραβιάζοντας έτσι τον θεσμικό του ρόλο.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν προέβη σε καμία ενημέρωση ούτε προς τον λαό ούτε καν προς την ίδια την κυβέρνησή του. «Ο κύριος πρωθυπουργός θα πρέπει να αναλογιστεί ότι η πρωθυπουργική ζωή δεν έχει μόνο χλιδή, με διαμονή σε πανάκριβα θέρετρα και πούρα, αλλά έχει και βαρυσήμαντες ευθύνες». Το μεγάλο θέμα που προέκυψε ωστόσο, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις Τράγκα, είναι ότι στον προορισμό που επέλεξε ξέσπασε στρατιωτικό πραξικόπημα και μέσα στην αναταραχή και τη μυστικότητα η ελληνική κυβέρνηση «έτρεχε» να εντοπίσει και να διασώσει τον πρωθυπουργό. Καθοριστικό ρόλο στην όλη επιχείρηση φαίνεται να έπαιξε ο εμίρης του Κατάρ, ο οποίος προσπάθησε να φυγαδεύσει τον πρωθυπουργό μέσω της θαλαμηγού του.
Στην επιχείρηση διαφυγής πήραν μέρος τόσο οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες έστειλαν βατραχανθρώπους στο Ντουμπάι για να συνοδεύσουν με ασφάλεια τον πρωθυπουργό, όσο και τα πλοία του ΝΑΤΟ που βρίσκονταν στην περιοχή όπου διέφυγε ο πρωθυπουργός, με στόχο να μην προκύψει κανένα απρόοπτο στη μυστική μεταφορά του. Η αποκάλυψη έγινε την περασμένη Πέμπτη . Ουδείς έχει απαντήσει για να τη διαψεύσει. Η σιωπή της κυβέρνησης χαρακτηριστική.
Θα μπορούσε να είναι απλά ένα σενάριο ή μια υπερβολική παρουσίαση ενός πραγματικού συμβάντος που αίφνης ήρθε στο προσκήνιο. Η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εγείρει ερωτήματα εφόσον τα γεγονότα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το βέβαιο είναι ότι και αυτή υπόθεση έχει έντονο άρωμα Καμμένου
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», 02/02/2019