Καραγκούνης: Δεν υπάρχει δεδηλωμένη για την κυβέρνηση
Τι είπε σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης
«Το ζήτημα είναι αν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γιατί εδώ υπάρχει ένα πολύ ουσιαστικό δημοκρατικό θεσμικό ζήτημα και δεν θα μείνουμε στους αριθμούς, αλλά πολιτικά και ηθικά δεν υπάρχει δεδηλωμένη γι' αυτή την κυβέρνηση», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Κώστας Καραγκούνης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» για τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.
«Αλλιώς ξεκίνησε αυτή η κυβέρνηση, ως συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ -με δύο κόμματα- και τώρα αυτή τη στιγμή η δεδηλωμένη πού στηρίζεται; Στον κ.Δανέλλη, στην κ.Παπακώστα, στην κ.Κουντουρά, σε αυτό το μείγμα βουλευτών που πηγαίνουν κι έρχονται; Παρουσιάζεται αυτή η πολύ φαιδρή εικόνα για τον κοινοβουλευτισμό μας και τη Δημοκρατία, που έχει επικρατήσει να λέγεται αυτή η εικόνα της γκαζόζας, του χαλασμένου αυτοκινήτου, των απειλών, των εκβιασμών, των βουλευτών που πάνε κι έρχονται, των θεσμικών εκτροπών με αυτά που γίνονται τώρα με τον Κανονισμό της Βουλής και αυτό το τερτίπι που προσπαθεί ο κ. Βούτσης να βρει άκρη, προκειμένου να ικανοποιήσει τον κ. Καμμένο. Όλα αυτά δεν είχαν ξαναγίνει στο πολιτικό μας σύστημα, είναι πραγματικά καινοφανή, έχω την αίσθηση, όμως, ότι σύντομα όλη αυτή η ιστορία θα τελειώσει, θα είναι παρελθόν, οι πολιτικές εξελίξεις είναι μπροστά μας», εκτίμησε ο κ.Καραγκούνης.
Σχετικά με τη συζήτηση στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής με θέμα την ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων, ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ παρατήρησε: «Το πρόβλημα του κ. Καμμένου είναι ότι πρέπει να διατηρήσει τα κοινοβουλευτικά του προνόμια και ως δια μαγείας ο κ.Βούτσης προσπαθεί σήμερα με ένα θεσμικό τερτίπι να βρει τον τρόπο, προκειμένου να αλλοιωθεί υπό μία έννοια ο κανονισμός -αυτά που ορίζει και οι προϋποθέσεις είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες- όταν μία κοινοβουλευτική ομάδα πέφτει κάτω από τους πέντε βουλευτές [...] Δεν είναι ο ρόλος του κ. Βούτση να παίρνει βουλευτή των ΑΝΕΛ, τον κ. Παπαχρηστόπουλο και να του λέει "μείνε λίγο, μην παραιτείσαι μέχρι να ψηφιστεί το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ". Εμείς θα καταψηφίσουμε το πρωτόκολλο ένταξης (της "Βόρειας Μακεδονίας"), γιατί δεν πιστεύουμε συνολικά σε αυτήν τη συμφωνία (των Πρεσπών)».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στη δήλωση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, για τα κόκκινα δάνεια και το ενδεχόμενο να κληθεί ο Έλληνας φορολογούμενος να βάλει νέα κεφάλαια, τα οποία θα απαιτηθούν για τη στήριξη των τραπεζών ο κ. Καραγκούνης είπε: «Είναι κάτι το οποίο απευχόμαστε όλοι μετά από τόσες ανακεφαλαιοποιήσεις, να συζητάμε πάλι ότι οι Έλληνες, όπως είπε ο κ.Δραγασάκης, θα βάλουν πάλι το χέρι στην τσέπη [...] Είναι πολύ ατυχής η δήλωση του κ.Δραγασάκη και έτσι όπως την είπε. Αυτή η ομολογία δεν κάνει καλό ούτε στο τραπεζικό σύστημα, αλλά δείχνει και την αποτυχία τους, γιατί η κυβέρνηση είναι που χειρίζεται το ζήτημα και η κυβέρνηση είναι που πρέπει να λύνει το θέμα, η εκάστοτε κυβέρνηση [...] Ο κ.Δραγασάκης παραδέχεται, ομολογεί την αποτυχία της πολιτικής, την οποία έχουν ασκήσει κι έχουμε φτάσει το πρόβλημα στο οποίο έχουμε φτάσει».
Σε ό,τι αφορά την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία σχολίασε: «Τελευταία φορά που ήλθε ο κ.Ερντογάν εδώ στην Ελλάδα, μόνο που δε ζήτησε την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης. Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε μια απίστευτα εχθρική και προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα. Δεν ξέρω διπλωματικά τι θέλει να πετύχει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση και ποιος είναι ο σκοπός αυτού του ταξιδιού, όταν υπάρχουν βεβαίως και πολύ μεγάλα εκκρεμή ζητήματα, είτε έχουν να κάνουν με την κυπριακή ΑΟΖ, είτε έχουν να κάνουν με το Αιγαίο, είτε έχουν να κάνουν με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς [...] Το θέμα είναι τι προετοιμασία έχει γίνει για αυτή τη συνάντηση».