Υπεγράφη στις Βρυξέλλες το πρωτόκολλο προσχώρησης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ
Με Fast track στη Βουλή η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ
Οι χώρες του ΝΑΤΟ υπέγραψαν σήμερα στις Βρυξέλλες το πρωτόκολλο προσχώρησης με τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ συνεχάρη τα Σκόπια και την Αθήνα για το θάρρος που επέδειξαν και απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ τόνισε ότι «με το να γίνετε το 30ο μελος της συμμαχίας θα διασφαλιστεί η μακροχρόνια σταθερότητα και ασφάλεια».
«Η ιστορική ημέρα δείχνει ότι οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές σε δημοκρατίες που αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις της συμμαχίας» πρόσθεσε ο κ. Στόλντεμπεργκ πριν να ξεκινήσει η τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου προσχώρησης.
Από την πλευρά του ο κ. Ντιμιτρόφ στον δικό του χαιρετισμό έκανε λόγο για «ένα μεγάλο ταξίδι» για την «Μακεδονία που σε λίγες ημέρες θα γίνει Βόρεια Μακεδονία».
«Με αυτό υλοποιούμε μια δέσμευση που πήραν οι πατέρες μας στις 23 Δεκεμεβρίου 1993 ότι ο μεγαλύτερος στρατηγικός στόχος είναι η ένταξη στον ΝΑΤΟ. Ήταν καθήκον της δικής μας γενιάς. Δεν ήταν κάτι πολύ πιθανό να συμβεί» είπε ο κ. Ντιμιτρόφ πλέκοντας το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ: «αυτό συνέβη χάρη στην ηγεσία του Ζάεφ και του Τσίπρα που άνοιξαν το δρόμο προς αυτή την ιστορική συμφιλιωση που έδειξαν ότι το απίθανο είνα πιθανό».
Επικαλέστηκε, δε, μια φράση από την ταινία «Ο Λόρενς της Αραβίας» ότι «τίποτα δεν είναι γραμμένο μέχρι να γραφτεί».
«Με τις τελευταίες εξελίξεις με τους γείτονες μας δείξαμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα και να το λύσουμε. Νιώθω ότι έχω ιστορικό προνόμιο να εκπροσωπω τη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» κατέληξε ο κ. Ντιμιτρόφ.
Την υπογραφή του πρωτοκόλλου σχολίασε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, ο βουλευτής της ΝΔ Χρίστος Δήμας.
«Το Το Πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ υπογράφηκε από τα 29 κράτη-μέλη του #ΝΑΤΟ. Τις επόμενες ημέρες, η #vouli θα κληθεί να το κυρώσει. Η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου μόλις απεμπόλησε το ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας #Βαλκάνια #Macedonia #Συμφωνία_Πρεσπών #Tsipras #Greece», έγραψε χαρακτηριστικά.
Το Πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ υπογράφηκε από τα 29 κράτη-μέλη του #ΝΑΤΟ. Τις επόμενες ημέρες, η #vouli θα κληθεί να το κυρώσει. Η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου μόλις απεμπόλησε το ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας #Βαλκάνια #Macedonia #Συμφωνία_Πρεσπών #Tsipras #Greece pic.twitter.com/HExeU1Y7nY
— Χρίστος Δήμας (@ChristosDimas_) February 6, 2019
Τρέχουν για την ελληνική Βουλή
Πριν καν στεγνώσει το μελάνι των σημερινών υπογραφών η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει την Παρασκευή κιόλας στην ελληνική Βουλή το Πρωτόκολλο Ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ενώ η ψηφοφορία θα γίνει την ίδια ημέρα.
Σύμφωνα με όλα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα υπέρ αναμένεται να ψηφίσουν οι 153 βουλευτές, που έδωσαν θετική ψήφο στη Συμφωνία των Πρεσπών. Δηάδή, οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η Κατερίνα Παπακώστα, η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Σπύρος Λυκούδης και ο Γιώργος Μαυρωτάς.
Αμέσως μετά την ψήφιση του Πρωτοκόλλου Ένταξης, αναμένεται και η επίσημη μετονομασία των Σοπίψν σε Βόρεια Μακεδονία.
Υπενθυμίζεται πως τον Ιανουάριο, το κοινοβούλιο στα Σκόπια και, πιο πρόσφατα, το κοινοβούλιο της Αθήνας ενέκριναν τη συμφωνία των Πρεσπών παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες. Η χώρα τώρα αποκαλείται Βόρεια Μακεδονία και στη στρατιωτική συμμαχία μπορεί πλέον να ενταχθεί ως το 30ο μέλος, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.
Μετά τη σημερινή υπογραφή, η Βόρεια Μακεδονία θα μπορεί να συμμετέχει ως παρατηρητής σε όλες τις συνεδριάσεις. Επίσημα πλήρες μέλος μπορεί να γίνει το 2020 κατά πάσα πιθανότητα, όταν οι διαδικασίες επικύρωσης έχουν ολοκληρωθεί από όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
Τώρα ο δρόμος είναι ελεύθερος, κατ 'αρχήν, για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και στην ΕΕ - αλλά αυτό είναι ακόμα κάτι που θα αργήσει να γίνει, γράφει το Spiegel.
Όπως σημειώνεται με αυτήν την πράξη τα 29 κράτη-μέλη θα εκφράσουν την συμφωνία τους να γίνει η χώρα μας μέρος του συστήματος και των διαδικασιών του ΝΑΤΟ και να συμμετέχει στα όργανα της Συμμαχίας ως προσκληθέν κράτος-μέλος, χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Αμέσως μετά την συγκατάθεση για το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ ξεκινά η διαδικασία κύρωσής του από τα κοινοβούλια κάθε κράτους-μέλους της Συμμαχίας. Η Ελλάδα θακυρώσει πρώτη το Πρωτόκολλο και με αυτό τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και οι συνταγματικές τροπολογίες.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη-μέλη, η χώρα μας, με το νέο συνταγματικό όνομα, θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία.