Μπακογιάννης προς συνυποψηφίους: «Να κάνουμε έναν πολιτισμένο αγώνα»
Συνάντηση με Παύλο Γερουλάνο, Νάσο Ηλιόπουλο και Νίκο Σοφιανό στον «Ιανό»
«Να κάνουμε έναν πολιτισμένο αγώνα. Συνοδοιπόροι θα είμαστε άλλωστε. Ελπίζω να κρατήσουμε ψηλά τον πολιτικό πολιτισμό και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των δημοτών», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κώστας Μπακογιάννης στη συνάντηση τεσσάρων υποψηφίων δημάρχων της Αθήνας στο χώρο του βιβλιοπωλείου «Ιανός».
Η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα τους έθεσε μία σειρά από ερωτήματα για ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο πωλητής του περιοδικού αστέγων 'ΣΧΕΔΙΑ' Μιχάλης Σαμόλης κάλεσε τους 4 υποψήφιους να περπατήσουν μαζί του στις 'Αόρατες Διαδρομές' της Αθήνας προκειμένου να δουν από κοντά τα σκοτεινά σημεία της πόλης, πρόσκληση στην οποία όλοι ανταποκρίθηκαν.
Απαντώντας ο Κώστας Μπακογιάννης επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
Για την καθαριότητα: «Να φύγουμε από τη λογική της ιδεολογικοποίησης των πάντων. Δεν μας νοιάζει τι χρώμα έχει η γάτα, αρκεί να πιάνει ποντίκια. Δεν θέλουμε ιδιωτικοποιήσεις, ούτε απολύσεις. Θέλουμε να δώσουμε στο δήμο όλα τα εργαλεία για να κάνει τη δουλειά του καλύτερα. Δεν έχουμε κανένα λόγο να δαιμονοποιούμε οτιδήποτε. Να παραδώσουμε μια καθαρή πόλη στους Αθηναίους. Και καθαρή πόλη σημαίνει καθαρά πεζοδρόμια, αποκομιδή, ανακύκλωση. Τα σκουπίδια δεν έχουν ιδεολογία.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο επόμενος δήμαρχος είναι ότι η Φυλή «σκάει» το 2020, γεμίζει. Κινδυνεύουμε να γίνουμε Βηρυτός ή Τρίπολη. Δεν το αντέχει κανένας αυτό»
Για την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών της Αθήνας: «Έχει μεγάλη σημασία η πρόληψη. Είναι το πιο σημαντικό εργαλείο», ανέφερε. Άλλωστε ο Κώστας Μπακογιάννης πολλές φορές έχει πει ότι μία πόλη καθαρή και φωτεινή είναι φιλική προς του κατοίκους και εχθρική προς την εγκληματικότητα.
Και συμπλήρωσε: «Δεν θα βγάλουμε από την εξίσωση την καταστολή. Δεν μπορεί ο δήμαρχος να εξαντλείται στο να καταγγέλλει τον εκάστοτε υπουργό. Προτείνω: Ενιαίο συντονιστικό κέντρο ασφάλειας, ολιστικό σχεδιασμό, σύμπραξη της ΕΛ.ΑΣ με τη Δημοτική Αστυνομία, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών με σεβασμό στην ιδιωτικότητα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Να κάνουμε και ένα βήμα παραπάνω. Να κάνουμε επίθεση πολιτισμού. Να ενοποιήσουμε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο και το Ακροπόλ. Θα αλλάξει έτσι η εικόνα της Αθήνας. Ήταν πρόταση του Αντώνη Τρίτση. Την επαναφέρω. Ήρθε η στιγμή της».
Για τα Εξάρχεια: «Αν κάποιοι δεν θέλουν να ακούσουν, ας διαβάσουν την επιστολή των 400 κατοίκων των Εξαρχείων. Θέλουμε να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης ή να συμβιβαζόμαστε με τη μιζέρια; Αυτό είναι το ερώτημα».
Για της αρμοδιότητες και τα οικονομικά του δήμου: «Εγώ θα κάνω αυτό που κάνω 10 χρόνια όταν καλούμαι να διαχειριστώ τις συνέπειες από επώδυνες αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης. Το κεντρικό κράτος έχει 23.142 αρμοδιότητες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση 650.
Να συμφωνήσουμε απόψε σε ένα κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων το οποίο θα θέσουμε όποιος κι αν είναι ο πρωθυπουργός και η επόμενη κυβέρνηση.
Καταθέτω ενδεικτικά τις εξής προτάσεις:
1. Όλοι οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, οι νησίδες της Αθήνας να περάσουν στο δήμο. Ο δήμαρχος είναι υπεύθυνος και υπόλογος για όλα.
2. Η Αθήνα έχει 4600 στρέμματα πρασινού και από αυτά το 25% δεν ανήκει στο δήμο. Να περάσει και αυτό στο δήμο με πρώτο το Πεδίο του Άρεως.
3. Η Ανάπλαση ΑΕ υποκαθιστά το δήμο μέσα στο δήμο. Να καταργηθεί.
4. Τα υπουργεία να πληρώνουν δημοτικά τέλη.
5. Ο ΕΝΦΙΑ να περάσει στην Αυτοδιοίκηση.
Να δώσουμε αυτή τη μάχη όλοι μαζί.
Ο κ. Ηλιόπουλος και ο κ. Γερουλάνος έχουν την εμπειρία των υπουργικών γραφείων. Εγώ 10 χρόνια τώρα απέξω προσπαθούσα να συνεργαστώ με όλες τις κυβερνήσεις, άλλες φορές πετυχημένα και άλλες όχι.
Δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση για να αποφασίσουμε για την πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας, ούτε για να πληρώνουν επιτέλους δημοτικά τέλη τα υπουργεία».
Για το προσφυγικό: «Σας μιλώ ως άνθρωπος που το έχει αντιμετωπίσει το 2015 με την ιδιότητα του περιφερειάρχη. Υπερβήκαμε αρμοδιότητες. Φτιάξαμε το πρώτο κέντρο προσφύγων μέσα σε 48 ώρες. Πρέπει να κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες. Θέλουμε μια πόλη ανοικτή αλλά με κανόνες για όλους.
Καταθέτω τρεις προτάσεις.
1. Ανταποδοτική στέγαση.
2. Ο Δήμος να δημιουργήσει δίκτυο που να συντονίζει όλες τις ΜΚΟ.
3. Να μοιραστούν τα παιδιά προσφύγων-μεταναστών σε όλα τα σχολεία της πόλης. Περιμένω να το υιοθετήσετε όλοι. Παρακαλώ να τη σκεφτούν όλοι.
Να μην σπέρνουμε το διχασμό γιατί θα καταλήξουμε μια πόλη με κραυγές και ψιθύρους».
Για τα ναρκωτικά: «Είμαστε η μόνη χώρα στην ΕΕ χωρίς εθνική στρατηγική. Χρειαζόμαστε δημοτική στρατηγική. Πρόκειται για περίπου 3500 ανθρώπους εκ των οποίων πολλοί είναι άστεγοι. Σηκώνουν βαρύ κοινωνικό στίγμα.
Να αναβαθμίσουμε τα κέντρα πρόληψης. Χρειάζεται δουλειά στους δρόμους και χώροι ελεγχόμενης και εποπτευόμενης χρήσης. Ο δήμος πρέπει να είναι επισπεύδων. Η δική μου πρόταση είναι αντί να παίζουμε επικοινωνιακά παιχνίδια και να λέμε λόγια, να συναντηθούμε με όλους τους αρμόδιους φορείς. Να πάμε και να μην μιλήσουμε αλλά να ακούσουμε. Και μετά να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο που θα το φέρουμε στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο το Σεπτέμβριο ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Κανείς από εμάς δεν είναι ειδικός, κανείς δεν είναι αυθεντία, κανείς δεν κατέχει όλες τις απαντήσεις. Να φτάσουμε σε ένα κοινό σχέδιο. Πρώτα ας ακούσουμε και μετά ας μιλήσουμε».