Οι «ενοικιαζόμενοι» και «πρόθυμοι» βουλευτές που θα ψηφίσουν το πρωτοκόλλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ
Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιείται η διήμερη συζήτηση στη Βουλή
Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιείται η συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου, ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης, στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, ενώ την Παρασκευή θα εισαχθεί στις 10 το πρωί στην Ολομέλεια. Το πρωτόκολλο αναμένεται να ψηφιστεί αργά το βράδυ της Παρασκευής αφού θα έχει προηγηθεί σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Ο Πάνος Καμμένος που θυμήθηκε εσχάτως να το παίξει… Μακεδονομάχος κατά την ομιλία του ο Πάνος Καμμένος έθεσε θέμα κύρωσης του Πρωτοκόλλου από 180 βουλευτές με την αιτιολογία ότι πρόκειται για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.
Το πρωτόκολλο αναμένεται να ψηφιστεί από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και τους Σπύρο Δανέλλη, Κατερίνα Παπακώστα, Ελενα Κουντουρά, οι οποίοι έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και ψήφισαν τη συμφωνία των Πρεσπών.
Δεν θα ψηφίσουν το πρωτόκολλο ένταξης ο Κώστας Ζουράρις και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκαλης που καταψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά το γεγονός ότι με επιστολές τους προς τον Νίκο Βούτση δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν όλα τα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση.
Ειδικότερα, ο Κώστας Ζουράρις διευκρίνισε στην επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής ότι θα καταψηφίσει ό,τι σχετίζεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Ναι» θα ψηφίσουν οι βουλευτές του Ποταμιού Σταύρος θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης, όπως και ο Θανάσης Θεαχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ που διαγράφτηκε πρόσφατα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα ψηφίσει και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και μετά θα παραιτηθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οδηγώντας στη διάλυσή της.
Τη θέση του θα καταλάβει ο Τέρενς Κουίκ.
Ετσι, το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ αναμένεται να ψηφίσουν 153 βουλευτές
Υψηλοί τόνοι στη Βουλή και πυρά της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης
Η συζήτηση ξεκίνησε με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Τόσκα να καλεί τους βουλευτές να υπερψηφίσουν ανεξαρτήτως κομματικής πειθαρχίας, και τους εισηγητές της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκο και της ΔΗΣΥ, Αν. Λοβέρδο να δηλώνουν ότι καταψηφίζουν, ξεκίνησε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, η συζήτηση του «Πρωτοκόλλου Ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ.
«Δεν ψηφίζουμε το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ γιατί είναι παρακολούθημα τυπικό μιας Συμφωνίας σαφώς επιζήμια, διότι είναι η πρώτη Συμφωνία ιστορικά, στην οποία η Ελλάδα δίνει την δική της υπογραφή στην παραδοχή ύπαρξης δήθεν μακεδονικής γλώσσας και μαεκεδονικής εθνόητας» ξεκαθάρισε εκ μέρους της ΝΔ, ο Γ. Κουμουτσάκος.
«Παράγωγο της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το σημερινό κείμενο. Όχι στην Συμφωνία των Πρεσπών και η συνέπεια λέει όχι και στο Πρωτοκόλλο» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος και προσέθεσε ότι «η άλλη πλευρά δεν έδωσε καμία υποσχετική καλής συμπεριφοράς» επικαλούμενος την δήλωση Ζάεφ «ας φέρουμε την Ευρώπη στη Μακεδονία».
«Το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι κάτι τυπικό!», είπε ο Γ. Γκιόκας από το ΚΚΕ και εξήγησε: «Είναι η ουσία της συμφωνίας των Πρεσπών, ο λόγος που οδήγησε στη συμφωνία και η βιασύνη που προωθείται το πρωτόκολλο αποτελεί απόδειξη πως ο βασικός στόχος της συμφωνίας που ήταν καταλύτης εξελίξεων ήταν να ενταχθεί η γειτονική χώρα σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Και να αποδυναμωθεί η επιρροή άλλων κρατών όπως Κίνας και Ρωσίας».
Ζήτημα πλειοψηφίας 3/5, δηλαδή ψήφιση με 180 ψήφους, έθεσε -όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει- ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, με την έναρξη της συνεδρίασης.
Με τη θέση του διαφώνησαν όλα τα κόμματα – εκτός από την Χρυσή Αυγή- και ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο δήλωσε ότι η διαδικασία που έχει αποφασιστεί θεωρεί ότι δεν έχει έδαφος εφαρμογή το 28.παρ2. (180). «Είναι πάγια τακτική αυτή όπως έγινε με την Αλβανία που μπήκε στο ΝΑΤΟ. Το Σύνταγμά μας ζητά αυτή τη προϋπόθεση όταν η χώρα μας εντάσσεται σε διεθνείς οργανισμούς», είπε.
Πανηγυρισμοί από Στόλτενμπεργκ και Ντιμιτρόφ
Εν τω μεταξύ ως «ιστορική μέρα» χαρακτήρισε τη χθεσινή υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ.
Ο κ. Στόλντενμπεργκ συνεχάρη τόσο την Αθήνα όσο και τα Σκόπια για την επίλυση της διαφωνίας σχετικά με την ονομασία και σημείωσε πως μόλις επικυρωθεί η ένταξη της πΓΔΜ από τα Κοινοβούλια των μελών του ΝΑΤΟ, θα γίνει το 30ό μέλος της Συμμαχίας.
«Η ένταξή σας θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, κάτι που είναι καλό για το ΝΑΤΟ» ανέφερε ο γγ της Συμμαχίας, προσθέτοντας ότι μέχρι να επικυρωθεί η συμφωνία ένταξης από τα Κοινοβούλια, οι εκπρόσωποι των Σκοπίων θα συμμετέχουν ως «προσκεκλημένοι» στις συνόδους του ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε πως αυτή η «ιστορική μέρα» δεν συνέβη απλά και πως προηγήθηκε μία «μακρά πορεία». «Πρέπει να αναγνωρίσω (…) τους πρωθυπουργούς Ζάεφ και Τσίπρα. Θα ήταν σίγουρα πιο εύκολο γι’ αυτούς να μην το κάνουν» επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι δεν φοβήθηκαν να επενδύσουν πολιτικό κεφάλαιο προς όφελος των δύο χωρών, του ΝΑΤΟ και της ευρύτερης περιοχής.