Μητσοτάκης: Στη Βουλή υπήρξε ξεκάθαρη συναλλαγή - Όψιμος Μακεδονομάχος ο Καμμένος
Ο πρόεδρος της ΝΔ, θέτοντας ουσιαστικά σε εκλογική ετοιμότητα τη βάση του κόμματος, ανέφερε ότι στις 26 Μαϊου η χώρα θα έχει σίγουρα εκλογές
Πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κοζάνη, χαρακτηρίζοντας για μία ακόμα φορά κακή τη Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι πριν από δύο μέρες, 153 προθυμοι βουλευτές επικύρωσαν την τελευταία πράξη μιας μεγάλης εθνικής υποχώρησης.
Μάλιστα, ο αρχηγος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για "ξεκάθαρη συναλλαγή εντός της Βουλής", άλλη για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών και άλλη, για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Τσίπρα
«Η πολιτική πρωτοβουλία αυτή του κ. Τσίπρα βρίσκεται απέναντι στο 70% του ελληνικού λαού. Μία κυβέρνηση της αριστεράς βρέθηκε απέναντι στο λαό , απέναντι σε όλους τους Έλληνες. Ο κ. Τσίπρας ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή πως είχε γραμμάτια, δεν ξέρω τι, αναλάβει για να εξοφλήσει, η αλήθεια όμως είναι σκληρή για την Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας πήρε αποστάσεις από μία εθνική πολιτική που πάει πίσω δεκαετίες» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.
«Καμία προηγούμενη κυβέρνηση δε δέχθηκε να εκχωρήσει μακεδονική εθνότητα , μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα μακεδονική. Βρισκόμουν στο γραφείο μου στη Βουλή, τον περασμένο Μάιο ή Ιούνιο όταν χτύπησε το τηλέφωνό μου και ήταν ο πρωθυπουργός. Με πήρε να μου ζητήσει την άποψη μου για το Ίλιντεν το οποίο είχε ήδη συμφωνήσει. Αν δεν υπήρχε έντονη αντίδραση της ΝΔ και των άλλων κομμάτων θα το είχε δεχθεί. Ο κ.Τσίπρας ήταν και είναι πρόεδρος ενός κόμματος που το 2008 τα κορυφαία του στελέχη ζητούσαν να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως Μακεδονία σκέτο» ξεκαθάρισε ο κ.Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε έναν διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό το πρώτο διάστημα των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στη συμφωνία των Πρεσπών:
«Με πήρε στο γραφείο μου στη Βουλή να με ρωτήσει την άποψή μου για το «Ιλιντεν». Το «Ιλιντεν» είχε συμφωνηθεί από τον κ. Τσίπρα και τον κ. Ζάεφ. Και αν δεν υπήρχε η αντίδραση της ΝΔ θα ήταν ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Αυτό μου λέει ότι τα ζητήματα αυτά δεν τον ενδιέφεραν πάρα πολύ. Ο κ. Τσίπρας ήταν και παραμένει πρόεδρος ενός κόμματος που τα στελέχη του ζητούσαν να αναγνωριστεί τα Σκόπια ως «Μακεδονία» σκέτο.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «όψιμο μακεδονομάχο» τον Πάνο Καμμένο και επανέλαβε ότι το πρώτο που θα πράξει ως επόμενος πρωθυπουργός είναι ότι δεν θα «απεμπολήσει το δικαίωμα βέτο στην ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στην ΕΕ».
«Ξέρετε καλά την εθνικά υπεύθυνη στάση της Ν.Δ. Προειδοποιήσαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διχάζει τους Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς. Και αποκαλύψαμε το ρόλο του Πάνου Καμμένου που στα λόγια έπαιζε τον πατριώτη, αλλά στην πράξη έδινε το στυλό στον κ. Τσίπρα για υπογράψει τις Πρέσπες».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ θέτοντας ουσιαστικά σε εκλογική ετοιμότητα τη βάση του κόμματος, ανέφερε ότι στις 26 Μαϊου η χώρα θα έχει σίγουρα εκλογές,(αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές και τις ευρωκλογές) και εκτιμώντας ότι «κατά την άποψή μου η χώρα θα έχει και εθνικές» «και τότε θα είναι η ευκαιρία να στείλουμε ένα μήνυμα στη σημερινή κυβέρνηση: δεν πάει άλλο, φύγετε μπορούμε καλύτερα, η Ελλάδα αξίζει καλύτερα»