Βενιζέλος: Η κατάσταση στη Βουλή είναι παρακμιακή
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί «στην ανάγκη να αναπνεύσει η χώρα και να αποκτήσουν ξανά στοιχειώδη αισιοδοξία οι Ελληνίδες και οι Έλληνες».
Με την κύρωση και του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο NATO το βάρος πρέπει να πέσει στον έλεγχο της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, δηλώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο «Έθνος της Κυριακής». «Τώρα το κρίσιμο ζήτημα είναι η εφαρμογή της Συμφωνίας με τρόπο που να βρίσκεται όσο γίνεται πιο κοντά στο εθνικό μας συμφέρον και την ανάγκη για περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να προβάλλει αντιρρήσεις για την πορεία ένταξης των γειτόνων στην ΕΕ λόγω ονόματος, μπορεί και οφείλει όμως να παρακολουθεί πολύ αυστηρά τη συμμόρφωσή τους με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Απαιτείται συνεπώς προσοχή, ετοιμότητα και εθνική ενότητα που μόνο μια άλλη κυβέρνηση μπορεί να διασφαλίσει», επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος.
Για τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι απαιτείται πάντα πολύ καλή προετοιμασία και θεωρεί θετικό ότι θα επαναληφθούν οι επαφές για τα αεροναυτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ωστόσο τονίζει ότι «οι αναφορές του Τούρκου προέδρου στους οκτώ στρατιωτικούς και τη μειονότητα της Θράκης, απαιτούσαν καλύτερα ανακλαστικά».
«Μπορεί, αν θέλει να εξαντλήσει τελείως και τη χώρα, τα εθνικά αποθέματα αντοχής», απαντά ο Ευάγγελος Βενιζέλος όταν ρωτάτε αν η κυβέρνηση μπορεί να εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία. Χαρακτηρίζει ωστόσο την κατάσταση στο Κοινοβούλιο παρακμιακή.
Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί «στην ανάγκη να αναπνεύσει η χώρα και να αποκτήσουν ξανά στοιχειώδη αισιοδοξία οι Ελληνίδες και οι Έλληνες».
Επαναλαμβάνει τη θέση του ότι «η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη στρατηγική νίκη του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή με την ενισχυμένη εκλογική και κοινοβουλευτική του παρουσία ώστε να μπορεί να είναι ο εγγυητής των εξελίξεων, για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, για την αναθεώρηση του Συντάγματος». Σχολιάζει αιχμηρά το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά υποστηρίζοντας ότι επιδιώκει να είναι διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ. «Προσβάλλοντας δηλαδή τα θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής κεντροαριστεράς. Υπάρχουν και ελάχιστα δευτερεύοντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιρρεπή στον πολιτικό τυχοδιωκτισμό που θεωρούν κεντροαριστερή μια κυβέρνηση βασισμένη στις ψήφους των κυριών Κουντουρά και Παπακώστα και των κυρίων Ζουράρη, Παπαχριστόπουλου και Κόκκαλη».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει ότι είναι πολυτέλεια οι διασπάσεις στο ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ για το δικό του ρόλο υπογραμμίζει: «Αν μου ζητηθεί η γνώμη μου για το πώς πρέπει να πορευθεί η παράταξη προς τις εκλογές, θα την πω. Έχω συνείδηση της ευθύνης μου και απέναντι στον τόπο και απέναντι στο χώρο. Η παράταξη πρέπει να έχει σαφή ταυτότητα, να τιμά το ίδιο το έργο της και να διατυπώνει καθαρή θέση απέναντι στα μεγάλα εκλογικά διακυβεύματα ως εγγυήτρια της πολιτικής σταθερότητας και της εθνικής προοπτικής. Απευθύνομαι στο ευρύτερο δυνατό ακροατήριο με συγκροτημένες προτάσεις και θεωρώ ότι με τον τρόπο αυτό βοηθώ, όσο μπορώ, και την εθνική ανάταξη αλλά και τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη».
Οσο για την περίπτωση το Κίνημα Αλλαγής να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρόσωπο από την κεντροαριστερά, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Υπάρχουν στην κεντροαριστερά πρόσωπα κατάλληλα για τον θεσμικό αυτό ρόλο».