Κώστας Καραμανλής: Εγώ θα συνεχίσω να τα λέω Σκόπια
Στο στούντιο των Παραπολιτικών 90.1 ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ - Καλεσμένος του Ανδρέα Παπαδόπουλου
Ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Αχ Καραμανλής, μίλησε στο Παραπολιτικά 90.1 στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο, σχολιάζοντας το σύνολο των πολιτικών εξελίξεων και όχι μόνο. Ο κ. Καραμανλής μίλησε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη στάση που πρέπει να κρατήσει η ΝΔ στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και το προσωπικό του μέλλον.
Δεν θα την αποκαλώ Βόρεια Μακεδονία
"Η «βιωσιμότητα» αυτού του κρατιδίου στα βόρεια σύνορά μας δεν έχει να κάνει τόσο με το αν θα μπει στο ΝΑΤΟ ή όχι. Το μεγάλο στοίχημα για όλες τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ είναι η είσοδος στην ΕΕ. Ο Μητσοτάκης είπε κάτι πολύ σαφές: Οταν θα ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις για την είσοδο των Σκοπίων στην ΕΕ εκεί δεν θα απεμπολήσει το δικαίωμα του βέτο για να βελτιώσει αυτή τη συμφωνία. Θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που έχει η ελληνική διπλωματία την εποχή εκείνη για να βελτιώσει αυτή τη συμφωνία. Σε ότι, πάντως, με αφορά δεν θα τα αποκαλώ Βόρεια Μακεδονία, θα συνεχίσω να τα λέω Σκόπια. Κατάγομαι από την Μακεδονία και δεν μπορώ να δεχτώ να τους αποκαλώ έτσι.
Για την αναθεώρηση του συντάγματος
"Πρέπει να καταλάβουμε ότι η αναθεώρηση του συντάγματος είναι μια πολύ σοβαρή διαδικασία. Το ίδιο το σύνταγμα προβλέπει αυστηρές προϋποθέσεις αναθεωρητικής συναίνεσης, αυτό που ήθελε να αποτρέψει ο νομοθέτης το ’74 είναι το συνταγματικό λαϊκισμό δηλαδή κάθε κόμμα που έρχεται στην εξουσία να μπορεί να κόβει και να ράβει το σύνταγμα έτσι όπως θέλει και το σύνταγμα του ’74 είναι αυτό που μας έχει δώσει την τρίτη ελληνική δημοκρατία που είναι η σταθερότερη περίοδος των τελευταίων 150 ετών " και συμπλήρωσε οτι "Σήμερα βλέπουμε να γίνεται μια προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ να εργαλειοποιήσει αυτή τη διαδικασία και τα βασικά θέματα που έχουμε έχουν να κάνουν με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Το ’85 έγινε αναθεώρηση του συντάγματος και οι εξουσίες του προέδρου περιορίστηκαν σε βαθμό τέτοιο που όπως λένε οι Αγγλοσάξονες έχουμε έναν πρόεδρο διακοσμητικό πρόσωπο. Αυτό που λεει η ΝΔ είναι ότι παλιά που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αρμοδιότητες σημαντικές έπρεπε να εκλέγεται με τα 2/3 και έπρεπε να υπάρχει συναίνεση, σήμερα όμως που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει αρμοδιότητες γιατί χρειάζεται εάν δεν πάρει 180, να διαλύεται η Βουλή και να οδηγούμαστε σε εκλογές; Αυτό το καταλαβαίνει κάθε πολίτης "
Απαντώντας στην ερώτηση του κ.Τσίπρα προς τη ΝΔ αν θα στηρίξει τον κ. Παυλόπουλο για την προεδρία της Δημοκρατίας σχολίασε
«Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να αποφύγει τον ουσιαστικό διάλογο για το κατά πόσο θα πρέπει να αποσυνδέσουμε την εκλογή του προέδρου από τις εθνικές εκλογές. Νομίζω ότι θα ήταν παράλογο αν περίμενε ο κ. Τσίπρας ο Μητσοτάκης να ανοίξει τα χαρτιά του. Νομίζω ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να πατήσουμε εμείς την μπανανόφλουδα και να μπούμε σε μια διαδικασία ονοματολογίας διότι είναι πρόωρο και δεν απασχολεί κανέναν αυτή τη στιγμή. Επειδή δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το πολιτικό κλίμα το 2020 όποια κουβέντα και να γίνει τώρα είναι πρόωρη, δεν έχει νόημα, δεν αφορά κανέναν. Αφορά μόνο τον κ. Τσίπρα ο οποίος ξέρει και παραδέχεται με αυτό τον τρόπο ότι θα χάσει τις εκλογές αν γίνουν το Μάιο και για αυτό το λόγο θέλει να εγκλωβίσει τη ΝΔ σε μια κουβέντα στην οποία έχω την αίσθηση ότι θα ήταν πολύ μεγάλο πολιτικό λάθος να πέσουμε σε αυτή την παγίδα»
Μίλησε και για τον Κώστα Καραμανλή και το Καραμανλισμό
«Ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει αποχωρήσει ποτέ από τη ΝΔ και κανένας πολιτικός με το όνομα Καραμανλής δεν αποχώρησε ποτέ από τη ΝΔ. Αυτοί που τα λένε αυτά είναι εκτός ΝΔ ή αυτοί που τα διακινούν ίσως έχουν μια άλλη ατζέντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους. Η σχολή σκέψης αυτή του λέμε «Καραμανλισμός» δεν έχει καμία σχέση με την «πρώτη φορά Αριστερά» του κ. Τσίπρα ο οποίος στην ουσία αυτό που κάνει είναι ότι εκφυλίζει ακόμα και τους δημοκρατικούς θεσμούς»
Ερωτηθείς πως ένιωθε όταν άκουγε τον κ. Καμμένο να μιλάει εξ ονόματος του Καραμανλισμού σχολίασε
«Προσωπικά ένιωθα πολύ άσχημα και μάλιστα είχαν κάνει μια δήλωση ότι «και με τον Καραμανλή και με τον Τσίπρα δεν γίνεται». Ο κ. Καμμένος είναι μια περίπτωση ιδιαίτερη, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος αποφάσισε τέσσερα χρόνια να στηρίξει τον κ. Τσίπρα, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος ήταν πάντα στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ που και αυτή είναι αντίθετη με τον Κων/νο Καραμανλή και τις αρχές του Κων/νου Καραμανλή. Διότι το ’74 ο Καραμανλής νομιμοποίησε το Κομμουνιστικό κόμμα, έκανε το πολιτειακό δηλαδή όλες αυτές οι κινήσεις δεν έχουν καμία σχέση με τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος ή με ανθρώπους οι οποίοι δεν ανήκανε... ο κ. Καμμένος είχε αποχωρήσει για αυτό το λόγο. Καταλαβαίνω ότι ζούμε σε μια εποχή πολύ περίεργη, σε όλη την Ευρώπη όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο έχουμε την έξαρση του λαϊκισμού, του εθνικισμού...»
Ερωτηθείς αν χωράνε στη ΝΔ πρόσωπα που προέρχονται από άλλους χώρους είπε : «Ναι, θεωρώ ότι υπάρχουν πρόσωπα που ανήκουν σε άλλους χώρους και που μπορούν αν δεχτούνε τις ιδρυτικές αρχές της παράταξης και το πρόγραμμα της παράταξης να το υπηρετήσουνε και αν δεν έχουν επιτεθεί και προσβάλει την παράταξη στο παρελθόν. ...Κάπου πρέπει να ξεπεράσουμε αυτές τις αγκυλώσεις αλλά υπάρχει μια προϋπόθεση πρέπει να σέβονται και την ιστορία της παράταξης και τη διαδρομή της παράταξης και όταν έρχεσαι και πολιτεύεσαι με τη ΝΔ αποδέχεσαι και τις αρχές και τις αξίες του κόμματος άρα αποδέχεσαι το πλαίσιο»
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι γίνουν οι εθνικές εκλογές το Μάιο ο κ. Καραμανλής είπε οτι "Ο κ. Τσίπρας μας έχει εκπλήξει πολλές φορές και έχει δείξει ότι είναι ένας πολιτικός που του αρέσει να παίρνει ρίσκα. Έχει ένα πολύ μεγάλο ρίσκο εάν δεν κάνει τις εκλογές το Μάιο και αυτό είναι να πάθει ότι έπαθαν οι προκάτοχοί του πρωθυπουργοί οι οποίοι οδηγήθηκαν στις ευρωεκλογές μετά πήγαν στις εκλογές τελικά χάσανε, άνοιξε η ψαλίδα. Η εκτίμησή μου είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα κάνει".
Στο ερώτημα, τέλος, για το πολιτικό του μέλλον, ο κ. Καραμανλής απάντησε: "Δεν σκοπεύω να μείνω πολλά χρόνια στην πολιτική. Θέλω κάποια στιγμή να επιστρέψω στη δουλειά μου".