Κωλοτούμπες και νέες απειλές Πολάκη με ασυλία από το Μαξίμου
«Δεν είχε» τον εισαγγελέα ο υπουργός και τα μάζεψε χωρίς να πείσει κανέναν - Γιατί σιωπά το Μαξίμου στην κόντρα του αναπληρωτή υπουργού με τον Στουρνάρα
Μπορεί ο Παύλος Πολάκης να τα «μάζεψε» για τα περί ηχογράφησης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ωστόσο, δεν συνεννοήθηκε επαρκώς με τον εκδότη Κ.Βαξεβάνη για να διαμορφώσουν κοινό αφήγημα. Ο κ. Πολάκης δήλωσε δημόσια ότι δεν κατέγραψε τη συνομιλία, αλλά κατάφερε, εξαιτίας και της καλής του μνήμης, να τα συγκρατήσει και στη συνέχεια να δημοσιευτούν στον φιλοκυβερνητικό Τύπο.
«Έχω τεράστιο μνημονικό, θυμάμαι πολύ καλά λέω» ανέφερε χαρακτηριστικά στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Από τη δική του πλευρά, ο εκδότης και δημοσιογραφός της εφημερίδας Documento, Κώστας Βαξεβάνης, που έφερε στο φως της δημοσιότητας τον διάλογο μεταξύ των δύο ανδρών, ισχυρίζεται ότι έλαβε τη συνομιλία τους από τη γραμματέα του Γιάννη Στουρνάρα.
Έτσι, η εισαγγελική παρέμβαση δεν άργησε να έρθει. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ευάγγελος Ιωαννίδης, διέταξε έρευνα σχετικά με το ζήτημα της καταγραφής και της δημοσιοποίησης της συνομιλίας του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα για το δάνειο των 100.000 ευρώ που έλαβε ο πρώτος από την ATTICA BANK.
Θα διενεργηθεί έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί καταρχάς αν καταγράφηκε η συνομιλία χωρίς συναίνεση κι εφόσον διαπιστωθεί κάτι τέτοιο να εξεταστεί στη συνέχεια το πώς έγινε η διαρροή αυτής σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
Ούτε ο 30λεπτος μονόλογος στην εκπομπή «Δεύτερη Ματιά» της ΕΡΤ, έπεισε τις δικαστικές αρχές. Ακόμα και όταν κατέφυγε στη γνωστή τακτική των αντιπερισπασμών και των συμψηφισμών, επιστρατεύοντας ως ασπίδα την οικογένειά του, την οποία μόνος του έβαλε στο κάδρο.
Η ουσία της υπόθεσης παραμένει: Είναι ο μόνος πολιτικός που πήρε καταναλωτικό δάνειο από την Attica Bank και το ποσό που έλαβε είναι το μεγαλύτερο που έχει δώσει η τράπεζα στην κατηγορία του.
Οι μέθοδοι Πολάκη προκάλεσαν αντιδράσεις και μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Φίλης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω πώς έγινε, να ερευνηθεί. Δεν είναι στο δικό μου χαρακτήρα να ηχογραφώ κανέναν. Δεν γνωρίζω τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη. Δεν καλύπτω κανένα, θα ερευνηθεί, δεν δείχνει να υπάρχει κάτι το μεμπτό από το διάλογο που διάβασα.»
Η Ζώη Κωνσταντοπούλου που στο παρελθόν έχει χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας («Κανίς που κάνει την πάπια», τον είχε περιγράψει) έγραψε στο Facebook και προειδοποίησε: «Το αυτόφωρο κακούργημα του Πολάκη, του υπουργού-ντροπής-της-Κρήτης, του εντεταλμένου των δωροδοκιών, των εκβιασμών και της συγκάλυψης, και του Βαξεβάνη, του κατ' επάγγελμα κυβερνητικού φερέφωνου, δίνει το στίγμα του πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα η κυβέρνηση του 'Ναι σε όλα'».
Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση της ηχογράφησης του Γιάννη Στουρνάρα απέκτησε διεθνείς διαστάσεις, με δηλώσεις του εκπροσώπου του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με εκτενή ρεπορτάζ στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εφημερίδες, όμως το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε τη σιωπή μέσω ενός γενικόλογου σχολίου.
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δήλωσαν ότι «σέβονται την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, ακόμα και όταν ο διοικητής έχει διαφοροποιηθεί σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής». Ακριβώς σε αυτή την τελευταία πρόταση κρύβεται η ουσία: Καθώς έρχονται κάλπες, το Μαξίμου ποντάρει στην αναβίωση της δήθεν κόντρας με τις οικονομικές ελίτ και τον Γιάννη Στουρνάρα, τον υπ' αριθμόν 1 εχθρό του.
Τον έχει «κυνηγήσει» όσο λίγους τα τελευταία χρόνια, όπως και τη σύζυγό του.
Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι και το πρωτοσέλιδο της Αυγής, η οποία μιλά για το νόμιμο δάνειο Πολάκη (ξεχνώντας τις μεθόδους παρακράτους που χρησιμοποίησε στην υπόθεση του διοικητή της ΤτΕ) και επαναφέρει το γνωστό αφήγημα περί θαλασσοδανείων, offshore κομμάτων κλπ.