Όλγα Κεφαλογιάννη: Σε άλλη χώρα ο Πολάκης θα είχε αποπεμφθεί
«Η Ν.∆. θα χρησιµοποιήσει κάθε µέσο για να βελτιώσει την κακή Συµφωνία των Πρεσπών», δηλώνει στα «Π» η βουλευτής Α’ Αθηνών Ολγα Κεφαλογιάννη.
«Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ο κ. Πολάκης θα είχε αποπεµφθεί», δηλώνει στα «Π» η τοµεάρχης Πολιτισµού και Αθλητισµού της Νέας ∆ηµοκρατίας, Ολγα Κεφαλογιάννη. Η βουλευτής Α’ Αθηνών προαναγγέλλει ότι η επόµενη κυβέρνηση της Ν.∆. θα χρησιµοποιήσει κάθε µέσο για να βελτιώσει την κακή Συµφωνία των Πρεσπών.
Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει επανειληµµένως ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 13 Οκτωβρίου. Πιστεύετε ότι θα ολοκληρώσει την τετραετία η κυβέρνηση ή θα έχουµε πρόωρες εκλογές και πότε;
Ο κ. Τσίπρας ανέκαθεν προέτασσε το κοµµατικό συµφέρον αντί του εθνικού. Το σηµειώνω αυτό διότι, προφανώς, όσο ταχύτερα οδηγηθούµε στις κάλπες τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Μια κυβέρνηση που βασίζεται σε «πλειοψηφία ατάκτων», µια κυβέρνηση που χαρακτηρίζεται από το ύφος και το ήθος του «πολακισµού» και τις αδιανόητες αλληλοκατηγορίες Καµµένου - Κοτζιά, είναι σαφές ότι δεν είναι µια κυβέρνηση την οποία µπορούν να εµπιστευθούν οι Ελληνες. Για να απαντήσω στο ερώτηµά σας, ο κ. Τσίπρας έχει να δαµάσει δύο αντικρουόµενα χαρακτηριστικά του: την προσκόλληση στην εξουσία και τη διάθεση να αποφύγει µια εκλογική συντριβή. Εικάζω ότι µετράει τις πιθανότητες, αλλά µην έχετε αµφιβολία ότι αργά ή γρήγορα η ετυµηγορία των πολιτών θα είναι καταδικαστική.
Ο κ. Πολάκης και η Τράπεζα Αττικής υποστηρίζουν ότι όλα έγιναν νόµιµα στο ζήτηµα του δανείου που του χορηγήθηκε. Σας καλύπτουν αυτές οι εξηγήσεις; Πού οφείλεται κατά τη γνώµη σας η επίθεση του κ. Πολάκη και της κυβέρνησης στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος;
Προφανώς και δεν µε καλύπτουν. Οπως δεν µε καλύπτει και η στήριξη που παρείχε ο κ. Τσίπρας στον υπουργό του. Εναν υπουργό που, αν και υποδύεται τον «Ροµπέν των φτωχών», έλαβε ένα δάνειο που ουδείς άλλος πολιτικός τόλµησε να ζητήσει. Εναν υπουργό που τολµά να κατηγορεί όποιον του ασκεί κριτική για «δολοφονία χαρακτήρων» όταν ο ίδιος δεν δίστασε να προσβάλει ακόµη και τη µνήµη του νεκρού συναδέλφου σας (σ.σ.: Βασίλης Μπεσκένης). Πρόκειται για το κλασικό υπόδειγµα λαϊκισµού: τρέφονται από τον διχασµό, αναζητούν συνεχώς εχθρούς και δεν ορρωδούν προ ουδενός, εάν θεωρούν ότι θα κρατηθούν λίγο ακόµη στην εξουσία. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ο κ. Πολάκης θα είχε αποπεµφθεί.
Η Συµφωνία των Πρεσπών ψηφίστηκε, το ίδιο και το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ. Εκλεισε το ζήτηµα του Σκοπιανού; Ποιους κινδύνους διαβλέπετε για το µέλλον;
Η Συµφωνία των Πρεσπών δεν κλείνει το θέµα. Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, µε τη χώρα µας σε ασθενή θέση, αφού η κυβέρνηση Τσίπρα εγκατέλειψε κόκκινες εθνικές γραµµές δεκαετιών. Οι γείτονες µπορούν, πλέον, µε υπογραφή Τσίπρα να κυκλοφορούν ως «Μακεδόνες», οµιλούντες τη «µακεδονική» και παράγοντας «µακεδονικά» προϊόντα. Το στοίχηµα για τη δική µας κυβέρνηση είναι, αφενός, να αποτρέψουµε το ενδεχόµενο η γειτονική χώρα, εκµεταλλευόµενη τα θολά σηµεία της συµφωνίας, να επιδιώξει την αποκλειστικότητα του όρου «Μακεδονία», αφετέρου να διασφαλίσουµε ότι αυτές ακριβώς οι διατάξεις δεν θα πυροδοτήσουν τον αλυτρωτισµό. Μην έχουν αµφιβολία οι αναγνώστες µας ότι θα κάνουµε χρήση κάθε µέσου για τη βελτίωση µιας κακής συµφωνίας.
Θα προχωρήσετε, εφόσον έρθετε στην εξουσία, στην ολοκλήρωση της συνταγµατικής αναθεώρησης, παρόλο που δεν περιλαµβάνονται σε αυτήν κοµβικά για τη Ν.∆. άρθρα, όπως το 16;
Ο κ. Τσίπρας έχει εργαλειοποιήσει τα πάντα, ακόµη και τη συνταγµατική αναθεώρηση. Θα πρέπει να είµαστε επιφυλακτικοί, ακόµη και τώρα, για το ποια άρθρα θα έρθουν τελικά προς αναθεώρηση στην επόµενη Βουλή. Από τη µία θα πρέπει να διαφυλαχθεί η πολιτική σταθερότητα έναντι ενός κόµµατος που έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να παίξει τη χώρα στα ζάρια. Από την άλλη, θα πρέπει να αξιολογηθεί το γεγονός πως µε ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να περιµένουµε δέκα χρόνια για να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας µη κρατικών πανεπιστηµίων στη χώρα. Η ευκαιρία δεν θα πρέπει να χαθεί, αν και η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα κάνει ό,τι µπορεί γι’ αυτό.
Στηρίζει η Ν.∆. την πρόταση της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας; Τι αντιπροτείνετε;
∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι θα πρέπει να δοθεί λύση όχι µόνο στο ζήτηµα της πρώτης κατοικίας και της προστασίας της, αλλά και σε σειρά άλλων ανοικτών θεµάτων, όπως, επί παραδείγµατι, τα επιχειρηµατικά δάνεια - συχνά δε κάποια εξ αυτών έχουν ως κάλυψη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Είναι επίσης δεδοµένο ότι θα πρέπει να υπάρξει απεµπλοκή από τις µακρόσυρτες δικαστικές διαδικασίες του Νόµου Κατσέλη. Εµείς προτείνουµε να δοθεί µια δεύτερη ευκαιρία σε οικογένειες που είχαν αντικειµενικό πρόβληµα να πληρώσουν τα δάνειά τους, αλλά και να ξεχωρίσουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές από τους συνεπείς δανειολήπτες µε κάποια έµπρακτη ανταµοιβή των τελευταίων. Ας αναµείνουµε να δούµε το τελικό πλαίσιο που θα έρθει στη Βουλή.
Γνωρίζετε καλά τα ζητήµατα του τουρισµού. Σας προβληµατίζει η µείωση στις κρατήσεις που διαφαίνεται τη φετινή χρονιά και πού εκτιµάτε ότι οφείλεται;
Εδώ και αρκετό καιρό λέω κάτι πολύ απλό: το υπουργείο Τουρισµού κινείται χωρίς στρατηγική, χωρίς σχέδιο, χωρίς καµία πολιτική πρωτοβουλία. Βολεύτηκε στις µεταρρυθµίσεις και τις νοµοθετικές πρωτοβουλίες που είχαµε πάρει την περίοδο 2012- 2014 και οι οποίες αποδίδουν ακόµα. Εχει υποβαθµιστεί θεσµικά γιατί δεν αναλαµβάνει τις πρωτοβουλίες που πρέπει, κρύβει τα προβλήµατα κάτω από το χαλί και ικανοποιείται µιλώντας µόνο για τις αφίξεις. Κοιτάνε το δέντρο και τους ξεφεύγει το δάσος. Τα προβλήµατα αργά ή γρήγορα θα βγουν στην επιφάνεια και εκεί θα χρειαστεί µια σοβαρή πολιτική στρατηγική για να διαχειριστεί την επόµενη ηµέρα. Τα αποτελέσµατα της υπερφορολόγησης και του τουριστικού προϊόντος θα τα δούµε πολύ σύντοµα.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 23/2/2019