Φόρουμ των Δελφών: Η Ρωσία και πώς αντιμετωπίζει την παγκόσμια τάξη
Ο ρόλος της Ρωσίας και οι προκλήσεις στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες απόψεις κατατέθηκαν στη συζήτηση που έλαβε μέρος στο Φόρουμ των Δελφών σχετικά με τη ρωσική πολιτική και τον τρόπο που το Κρεμλίνο αντιμετωπίζει την παγκόσμια τάξη.
Η πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος The US Russia Foundation, Celeste Wallander, χαρακτήρισε τη Ρωσία ως ρεβιζιονιστική- αναθεωρητική χώρα, που δεν αποδέχεται τους διεθνείς κανόνες του παιχνιδιού, επιδιώκοντας να τους αλλάξει. Η Ρωσία, όπως είπε χαρακτηριστικά, προσπαθεί να αλλάξει το ΝΑΤΟ του οποίου δεν είναι μέλος, ενώ έχει εκφράσει ενστάσεις κατά του οργανισμού Σταθερότητας και Συνεργασίας και κατά του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ωστόσο, οι κανόνες είναι ιδιαιτέρως σημαντικοί διότι διασφαλίζουν την ασφάλεια του πλανήτη, την προστασία των επενδύσεων ή την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων.
Από την άλλη πλευρά, όπως παρατήρησε η κα Wallander, είναι απολύτως εύλογο να επιδιώκει κάποιος να επιτύχει αλλαγές στους κανόνες του παιχνιδιού, δεδομένου ότι αυτοί, διαχρονικά, έχουν αλλάξει πολλές φορές.
Ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ Vladimir Chizhov, σημείωσε ότι αυτή την περίοδο υφίσταται ίσως, η μεγαλύτερη πόλωση, που έχει ποτέ καταγραφεί. Η έννοια, πλέον, του διεθνούς δικαίου υποβάλλεται σε διάλυση και γι’αυτό, όπως είπε, για πολλά χρόνια, οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί εταίροι, χρησιμοποιούν τον όρο «διεθνώς αναγνωρισμένοι κανονισμοί». Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι η Ρωσία έχει ξεκινήσει πρωτοβουλίες που στοχεύουν να ενισχύσουν την παγκόσμια τάξη, βάσει του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Σημείωσε ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες μπήκαν στο ΝΑΤΟ χωρίς να σκεφτούν ότι κάποια μέρα θα τους προταθεί να συμμετάσχουν σε αποστολές ή να δημιουργήσουν βάσεις στο έδαφός τους, ενώ η ευρωπαϊκή συνθήκη Ασφαλείας, στηρίζεται στο σκεπτικό ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να έχει ασφάλεια, σε βάρος των υπόλοιπων κρατών. «Δεν θέλουμε να προκαλούμε βλάβη σε κανένα ούτε να παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών. Βλέπουμε την Ουάσιγκτον να επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της Βενεζουέλας και να επιδιώκει να φθείρει τα κράτη μέλη της ΕΕ» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι πιο δραστήρια στην ανάπτυξη συνεργασιών με την Κίνα και την Ασία, αλλά αυτό δεν συμβαίνει με τιμωρητική διάθεση έναντι της Ευρώπης. Κι αυτό επειδή, όπως διευκρίνισε, η Ρωσία υλοποιεί την έννοια του οικοσήμου της Ρωσίας, με το δικέφαλο αετό, δηλαδή κοιτάει και προς την Ανατολή και προς τη Δύση.
Ο διπλωματικός ανταποκριτής στις Βρυξέλλες των New York Times, Steven Erlanger σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να γίνει κατανοητό το τί είναι, τι πρεσβεύει και τι επιθυμεί η Ρωσία. Διερωτήθηκε γιατί η Ρωσία επιδιώκει να εμπλέκεται στις εκλογές των κρατών-μελών της Ευρώπης ή των ΗΠΑ, αντιτίθεται στο ΝΑΤΟ ή επιδιώκει να επηρεάσει κάποιες διαδικασίες στην Ευρώπη. «Κατανοώ τους λόγους ύπαρξης της ρωσικής υπερηφάνειας, αλλά όχι τους λόγους παράνοιας που διατρέχουν τη Ρωσία» κατέληξε.
Η αντιπρόεδρος του Albright Stonebridge Foundation των ΗΠΑ, Molly Montgomery, έκανε λόγο για τακτικές υβριδικού πολέμου που μετέρχεται η Ρωσία. Πλήττει δηλαδή, τις αδυναμίες των ευρωπαϊκών κρατών και υπονομεύει τις ευκαιρίες που αυτές διαθέτουν. Ως παραδείγματα, του υβριδικού πολέμου που εφαρμόζει η Ρωσία, η κα Montgomery ανέφερε την απόπειρα πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο, τις αντιρρήσεις για το ΝΑΤΟ και την προσπάθεια επηρεασμού των εθνικών εκλογών σε πολλές χώρες.
Ο ιδρυτής του ρωσικού ινστιτούτου «Διάλογος των πολιτισμών» Δρ Vladimir Yakunin τόνισε ότι η παγκόσμια τάξη είναι αυτή που δημιουργήθηκε από τις τέσσερις χώρες-νικητές του Παγκοσμίου Πολέμου και εστίασε στην έννοια της Ευρασίας, η οποία δεν είναι δυνατόν να αποτελεί συνώνυμο του ρωσικού ρεβιζιονισμού.
Ο Επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Μακεδονία, Σπύρος Λίτσας, με στόχο την αποκρυπτογράφηση της Ρωσίας, ανέφερε ότι η χώρα έχει επενδύσει, από το 2017, ποσό 4 δισ. δολαρίων στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας του Κουρδιστάν, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα του Ιράκ και, ταυτόχρονα, βρίσκεται πολύ κοντά στο Δυτικό κόσμο. Επίσης, έκανε λόγο για ανοιχτό φλερτ μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας στον τομέα της ενέργειας και τους αγωγούς 1 και 2 που θα εγκατασταθούν υπογείως, διατρέχοντας τον Εύξεινο Πόντο.
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του τομέα ενέργειας της Αιγύπτου και τόνισε ότι η χώρα από το 2007 προσπαθεί να δημιουργήσει μία νέα ατζέντα ήπιας δύναμης. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Ρωσία χρησιμοποιεί τη χριστιανική ορθόδοξη διάσταση και συγκεκριμένα τις σχέσεις με το Οικουμενικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων και του ραδιοφώνου Sputnik Anton Anisimov, σημείωσε ότι η Ρωσία διατηρεί καλές σχέσεις με πολλές χώρες, όπως η Ινδία, επιδιώκει, εν γένει, την άμβλυνση των όποιων διαφορών με στόχο τη διμερή συνεργασία.
Σημείωσε ότι μόνο οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι υποστηρίζουν ότι η Ρωσία προσπαθεί να υπονομεύσει την παγκόσμια τάξη.