Μπακογιάννη: Φωτογραφικό το νομοσχέδιο για τον Αθλητισμό
Εν μέσω αντιδράσεων ψηφίστηκε το νομοσχέδιο μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, το οποίο συζητήθηκε και ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στην Ολομέλεια της Βουλής.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για προσπάθεια κρατικού παρεμβατισμού και κομματικοποίησης του επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού που επιχειρείται με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο.
Υπέρ της αρχής του νέου αθλητικού νομοσχεδίου τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Καταψήφισαν ΝΔ, ΔΗΣΥ και ΚΚΕ, ενώ η Ενωση Κεντρώων δήλωσε «παρών».
Μπακογιάννη: Η φωτογραφική διάταξη
«Η ΔΟΕ θα σας το γυρίσει πίσω το νομοσχέδιό σας, δεν θα δεχθεί τον κομματισμό στον αθλητισμό. Δεν λύνει αλλά δημιουργεί προβλήματα» ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.
Ταυτόχρονα, εξέφρασε την αντίθεση της στο θέμα της ποσόστωσης και χαρακτήρισε φωτογραφική τη διάταξη για την Φίλιππο Ενωση Ελλάδος.
«Δεν υπάρχει πιο φωτογραφική διάταξη από αυτήν. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει να είναι το ίδιο πρόσωπο ο ελέγχων και ο ελεγχόμενος. Αυτό που κάνετε είναι τεράστιο λάθος και έγκλημα. Η επιστημονική έκθεση της Βουλής σας λέει ότι υπάρχει προβληματισμός για τη διάταξη. Είναι σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και είναι μια ιστορία που θα έχει συνέχεια» πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη.
Οι τοποθετήσεις των εισηγητών
«Αναμέναμε ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο που θα έθετε κανόνες διαφάνειας και αμεροληψίας, αλλά άνθρακες ο θησαυρός. Περάσατε κάτω από τον πήχη. Αυτό το νομοσχέδιο είναι η ταφόπλακα του αθλητισμού», επισήμανε από την πλευρά της η εισηγήτρια της ΝΔ Αννα Καραμανλή και πρόσθεσε:
«Η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΟΕ είναι κόλαφος. Χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο λαίλαπα, μιλά για ανεφάρμοστα μέτρα και προειδοποιεί για προσφυγή στη ΔΟΕ. Κρατάτε τον απόλυτο και ασφυκτικό έλεγχο της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.»
Ακόμα, υποστήριξε ότι η διάταξη για τη μετοχική σύνθεση των ομοσπονδιών διευκολύνει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και επισήμανε ότι «με το νέο εκλογικό σύστημα, η κυβέρνηση επιδιώκει να στήσει κομματικά παραμάγαζα και καπετανάτα».
«Με αυτό το νομοσχέδιο επιβεβαιώνετε ότι είστε αποκομμένοι από την πραγματικότητα. Προσπαθείτε να κρύψετε τα προβλήματα κάτω από το χαλί με την μπαγιάτικη συνταγή του κρατικού παρεμβατισμού. Ομως, όπως η κοινή γνώμη σας γύρισε την πλάτη έτσι σας γύρισε την πλάτη και η αθλητική κοινότητα» κατέληξε η κ. Καραμανλή.
Η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ, Χαρά Κεφαλίδου, έκανε λόγο για προσπάθεια ελέγχου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού με τον μανδύα δήθεν της Ανεξάρτητης Αρχής.
Ακόμα, μίλησε για έντονο κρατικό παρεμβατισμό τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και χαρακτήρισε αδιανόητο να υπάρχει παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ΣΕΓΑΣ.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο δεν δίνει ουσιαστικές, ριζικές λύσεις στην πάταξη της διαφθοράς και της ανομίας στον επαγγελματικό αθλητισμό
«Τα φαινόμενα διαφθοράς, σήψης, διαπλοκής, οπαδικής βίας, στημένου τζόγου θα υπάρχουν όσο ο αθλητισμός λειτουργεί ως επιχείρηση. Και εσείς δεν τολμάτε να βάλετε χέρι. Ολες οι ΠΑΕ ενισχύονται με λεφτά του ελληνικού λαού και έχουν χρέη. Το σίγουρο είναι ότι το ποδόσφαιρο δεν παίζεται μέσα αλλά έξω από το γήπεδο και οι ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων είναι βαριές», τόνισε ο κ. Συντυχάκης.
Από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς πρότεινε μεταξύ άλλων να γίνεται η στελέχωση της ΕΕΑ με ανοικτή πρόσκληση στη Σούπερ Λίνγκ όπως και να υπάρχει χρονική προθεσμία για την εφαρμογή του νόμου.
Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν πρέπει να μετατρέπονται σε πεδίο κομματικών επιδιώξεων οι αρχαιρεσίες των ενώσεων αθλητικών σωματείων και υπογράμμισε ότι «η υποχρεωτική ποσόστωση φύλου στην εκλογική διαδικασία δεν είναι πανάκεια».
Ο ειδικός αγορητής της Ενωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, έκανε λόγο για προσπάθεια κομματικού και κρατικού παρεμβατισμού και χαρακτήρισε αδιανόητο ο ελεγχόμενος να είναι και ελεγκτής.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο δίνεται χώρος στις μειοψηφίες και για πρώτη φορά μπαίνει τέλος στα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς και επισήμανε ότι γίνεται δικαιότερο και αντικειμενικότερο το εκλογικό σύστημα, χαρακτηρίζοντας μεγάλη τομή την ποσόστωση φύλου στα ψηφοδέλτια.