Τον όρο… «προληπτικές προσαγωγές», που ούτε σε «άλλες εποχές» είχαν την ευφυΐα να εμπνευστούν για να δικαιολογήσουν τις πρακτικές τους, εμπνεύστηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη να τον υιοθετεί πλήρως και να επιχειρεί μάλιστα να τον δικαιολογήσει ως πολιτική τακτική του υπουργείου της.

Αυτό το  μεγαλείο της αριστερής  προχειρότητας «ασπάζεται»  σαφώς και η Γεροβασίλη η οποία προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις «προληπτικές προσαγωγές» στα Γιαννιτσά δήλωσε ότι υπήρχαν πληροφορίες στο Διαδίκτυο ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα υποκινούσαν πράξεις βίας.  

Συγκεκριμένα, η κ. Γεροβασίλη υπενθύμισε ότι «τον τελευταίο χρόνο και με αφορμή τα ζητήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δυστυχώς διάφορες οργανωμένες ομάδες -και το λέω με στοιχεία, διότι αυτά διακινούνται μέσω του Διαδικτύου κατ' έντονο τρόπο- και συγκεκριμένα άτομα, καλούν σε βίαιη δράση πολίτες. Αν κάνετε έναν κόπο να περιτρέξετε το Διαδίκτυο θα το βρείτε από μόνοι σας.»

Και συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό σημαίνει ότι ο εκάστοτε επικεφαλής που ορίζει το σχέδιο ασφάλειας για οποιαδήποτε μαζική συγκέντρωση, παίρνει μέτρα ασφαλείας για την προστασία του γεγονότος. Ένας από τους μηχανισμούς είναι και η προληπτική προσαγωγή. Πολλές από τις προληπτικές προσαγωγές που έχουν γίνει σε διάφορα γεγονότα τους τελευταίους μήνες, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, έχουν ονοματεπώνυμα. Και οι ίδιοι ξέρουν γιατί. Και ξέρουν τι ετοιμαζόταν να κάνουν. Αυτό είναι μέρος της δουλειάς της Αστυνομίας. Διότι ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ότι ήταν περαστικός. Αλλά όταν ο συγκεκριμένος, κάποιος, έχει ήδη βγει στο Διαδίκτυο και έχει υποκινήσει πράξη βίας, έχει συμπεριφερθεί με αντίστοιχους τρόπους, κάποιος έχει βγει στο Διαδίκτυο και λέει οργανωθείτε εκεί και φέρτε και τα αντίστοιχα για να κάνουμε αυτό, είναι πράξη βίας».

Προφανώς, οι απειλές, η υποκίνηση, ο σχεδιασμός βίαιων πράξεων είναι πράξεις που άπτονται του ποινικού σκέλους του Δικαίου. Όμως για τις «προληπτικές προσαγωγές», η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αναφέρει: «Η προληπτική δράση της Αστυνομίας δεν μπορεί να οδηγεί σε προληπτική αναστολή των δικαιωμάτων. Οι διοικητικές στερήσεις της ελευθερίας που ονοματίζονται 'προσαγωγές', όταν τελούνται αυθαίρετα πριν από προγραμματισμένες ή μη διαδηλώσεις, παραβιάζουν τα συνταγματικά δικαιώματα της προσωπικής ασφάλειας και της συνάθροισης, επειδή δεν αιτιολογούνται εξειδικευμένα και προσωποποιημένα, ενώ πραγματοποιούνται χωρίς καμία εγγύηση δικαστική και χωρίς να είναι εφικτή η πρόσβαση σε δικηγόρο.»

Όμως, η κ. Γεροβασίλη ομολόγησε ότι η Αστυνομία παρακολουθεί όλα αυτά που γράφονται στα social media. Μπορεί να μην το κατάλαβε, αλλά είπε: «Αυτό είναι μέρος της δουλειάς της Αστυνομίας. Διότι ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ότι ήταν περαστικός. Αλλά όταν ο συγκεκριμένος, κάποιος, έχει ήδη βγει στο Διαδίκτυο και έχει υποκινήσει πράξη βίας, έχει συμπεριφερθεί με αντίστοιχους τρόπους, κάποιος έχει βγει στο Διαδίκτυο και λέει οργανωθείτε εκεί και φέρτε και τα αντίστοιχα για να κάνουμε αυτό, είναι πράξη βίας.»

Και για να το δικαιολογήσει, μοίρασε σε όλους την ευθύνη: «Αν κάνετε έναν κόπο να περιτρέξετε το Διαδίκτυο θα το βρείτε από μόνοι σας».

Βεβαίως, τα Σώματα Ασφαλείας δεν αυτενεργούν, υπακούν στις εντολές και τους σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας. Για αυτό άλλωστε και η πολιτική ηγεσία σπεύδει να εκμεταλλευθεί τις επιτυχίες της.

Κατά τα άλλα, και μετά τον σάλο, η ίδια η κυρία υπουργός Προστασίας του Πολίτη, διαμαρτυρήθηκε ότι: «Γκαιμπελίστικα ψεύδη και βρώμικη προπαγάνδα. Μου χρεώνουν δήλωση που ποτέ δεν έκανα. Ποτέ δεν είπα ότι 'όποιος αντιδρά από το διαδίκτυο κατά της κυβέρνησης διαπράττει αδίκημα -Σας παρακολουθούμε όλους'. Έλεος!»