«Φούσκα» που έσκασε με πάταγο το άνοιγμα Τσίπρα στην Κεντροαριστερά
Γκρεμίστηκαν πριν να στηθούν οι γέφυρες ΣΥΡΙΖΑ- γυρολόγων - Εντυπωσιακή συσπείρωση στο ΚΙΝΑΛ ενόψει συνεδρίου
Με παταγώδη αποτυχία στέφθηκε η νέα προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά να προσεταιριστεί το χώρο της Κεντροαριστεράς, μήπως και αποτρέψει την εκλογική συντριβή που πλησιάζει, αλλά και -κυρίως- να διασωθεί μετεκλογικά.
Δεν είναι τυχαίο ότι στη «μάζωξη» της Δευτέρας, στην πολυδιαφημισμένη εκδήλωση που διοργανώθηκε με τη συμμετοχή του Ούντο Μπούλμαν, η νέα γέφυρα που πήγε να στηθεί ήταν άδεια, μετά από αυτή των «στεναγμών», όπως τη χαρακτήρισε εύστοχα η Φώφη Γεννηματά, με πρωταγωνιστές τα ορφανά της Αριστεράς και του εκσυγχρονισμού.
Η πραγματική Κεντροαριστερά «γύρισε την πλάτη» για άλλη μια φορά στον Αλέξη Τσίπρα, αφού η εκδήλωση δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα ακόμα «ιδιωτικό πάρτι», με τη συμμετοχή κομματικών και κυβερνητικών στελεχών, γυρολόγων της Κεντροαριστεράς, «ορφανών» του Άκη Τσοχατζόπουλου, της εναπομείνουσας, σχεδόν ανύπαρκτης ΔΗΜΑΡ και πρώην στελεχών των ΑΝΕΛ. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι στο ακροατήριο βρισκόταν ο πρώην υπουργός της ΝΔ Χρήστος Ζώης, καθώς και ο εξ απορρήτων του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, Εύάγγελος Αντώναρος.
Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι δεν επρόκειτο για επίσημη εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, λέγοντας ότι ο Ούντο Μπούλμαν, είναι ένας «απερχόμενος επικεφαλής» και διερωτούνται ποιος τον εξουσιοδότησε να κάνει τον μεσάζοντα - guest star. Μάλιστα, στο ΚΙΝΑΛ αναγνωρίζουν ως βασικό συνομιλητή, τον κορυφαίο υποψήφιο τους για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν Ολλανδό Φρανς Τίμερμανς και εκφραστή του οράματός τους με βάση το «Νέο Κοινωνικό Σύμβόλαιο».
Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανάλογα με τη συγκυρία και κατά πως τον συμφέρει, «μεταμφιέζεται», αλλάζει κοστούμια και «ντύνει» τους λόγους και τις δηλώσεις του, άλλοτε με αριστερή ρητορική, άλλοτε με διχαστική και άλλοτε με «Σοσιαλδημοκρατική», φαίνεται να εγκαινιάζει μια νέα τακτική, μετά το ναυάγιο του σχεδίου του να εμφανιστεί ως «ηγέτης» ενός «ενιαίου προοδευτικού πόλου, αλλά και το πολιτικό ξύλο που δέχθηκε τόσο από τους προοδευτικούς πολίτες, όσο και τις συνιστώσες του κόμματός του.
Στην εκδήλωση μάλιστα της Δευτέρας, δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη η νέα του «μεταμφίεση», λέγοντας ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της Αριστεράς και δεν επιθυμεί να γίνει κόμμα της Κεντροαριστεράς» ενώ, ταυτόχρονα προχώρησε σε επίθεση φιλίας – κατά πολλά στελέχη του ΚΙΝΑΛ μια απεγνωσμένη κίνηση μετά το φιάσκο - προς το ΚΙΝΑΛ, διαβεβαιώνοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις του η άλωση ή η εξαΰλωση του.
Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες το παρασκήνιο, πίσω από την αλλαγή τακτικής βρίσκεται η πλήρης αποτυχία του για ρεσάλτο στην Κεντροαριστερά, αφού η προσπάθεια λεηλασίας του κόμματος, μέσω της υφαρπαγής στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης της Παράταξης, γεγονός που οδήγησε στην αύξηση της συσπείρωσης του ΚΙΝΑΛ, το οποίο, όπως φάνηκε και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, επανήλθε στην τρίτη θέση.
Στο μεταξύ, το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται ότι κέρδισε το στοίχημα της εσωκομματικής διαδικασίας με αφορμή την ανάδειξη αντιπροσώπων για το έκτακτο συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 30 και 31 Μαρτίου.
Την περασμένη Κυριακή, εξήντα πέντε χιλιάδες μέλη σηκώθηκαν από τον καναπέ και πήγαν στις κάλπες, στέλλοντας ένα μήνυμα συσπείρωσης, συστράτευσης και κυρίως ενότητας του ΚΙΝΑΛ ενώ, ταυτόχρονα έστειλαν και ένα ηχηρό μήνυμα - ράπισμα απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα που επιχείρησε να το διεμβολίσει, με τελικό στόχο να το διασπάσει.
Στην Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί ικανοποίηση για το μεγάλο ποσοστό της συμμετοχής ενόψει μάλιστα και των πολύ κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, που έχει μπροστά του ο νέος φορέας. Επιτελικά στελέχη πιστεύουν ότι το κλίµα έχει αλλάξει και ο κόσμος συσπειρώνεται γύρω από το κόμμα, γιατί αποτελεί τη μόνη λύση στον προοδευτικό χώρο ενώ, αξίζει να σημειωθεί ότι στις κάλπες φέρονται να προσήλθαν μέλη και ιστορικά στελέχη του κόμματος, τα οποία τα τελευταία χρόνια είχαν αποστασιοποιηθεί από το Κίνημα.
Το επόμενο στοίχημα για το Κίνημα Αλλαγής είναι το συνέδριο. Στόχος, όπως επισημαίνουν ηγετικά στελέχη του κόμματος στο «Κ», είναι στο δρόμο προς το συνέδριο να μην ταραχθούν τα εσωκομματικά ύδατα, και άπαντες συμφωνούν στην ανάγκη να διαμορφωθεί ένα modus vivendi, μεταξύ των κυριότερων πτερύγων του ΚΙΝΑΛ.
Μια «συμφωνία κυρίων» που θα αντανακλάται και στην σύνθεση της νέας Κεντρικής Πολιτική Επιτροπής, ώστε να μην μετατραπεί το συνέδριο σε μια μάχη χαρακωμάτων, αλλά το βάρος να δοθεί στις κρίσιμες πολιτικές εισηγήσεις που θα τεθούν προς έγκριση των συνέδρων. Το καλό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος αποδεικνύεται και από την απουσία διαρροών αναφορικά με τους συσχετισμούς του συνεδρίου, για πρώτη φορά στα χρονικά. Καμία εσωκομματική τάση δεν έδωσε στοιχεία για τον αριθμό των συνέδρων που εξέλεξε, που αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα της ενδοκομματικής νηνεμίας. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του «Κ», τη μερίδα του λέοντος στο σώμα των συνέδρων – εκτιμάται ότι αγγίζει το 80% - φαίνεται να εξασφάλισαν τα στρατόπεδα της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη.
Τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του συνεδρίου που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα είναι η ομογενοποίηση της λειτουργίας και των πολιτικών απόψεων, ώστε να δοθεί ένα τέλος στην πανσπερμία απόψεων και αποκλίσεων σε μια σειρά από κεντρικά ζητήματα, που θόλωναν την εικόνα και το πολιτικό στίγμα του κόμματος.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση το σχέδιο του νέου καταστατικού, προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες που επιβάλει ο μετασχηματισμός του κόμματος σε ενιαίο φορέα με ενιαία όργανα, χωρίς ποσοστώσεις και πρόνοιες για τη συμμετοχή των κομμάτων και των κινήσεων που έλαβαν μέρος στη διαδικασία της δημιουργίας του Κινήματος Αλλαγής, τα οποία θα κάνουν ένα βήμα πίσω και θα αδρανοποιηθούν.
Παράλληλα, θα τεθεί προς έγκριση το επικαιροποιημένο «Σχέδιο Ελλάδα», το παραγωγικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόγραμμα που θα καταθέσει το ΚΙΝΑΛ την επομένη των εκλογών .
Τέλος, το συνέδριο θα επιβεβαιώσει την κεντρική στρατηγική του κόμματος, που έχει χαράξει εδώ και πολύ καιρό η Φώφη Γεννηματά και αφορά την αυτονομία της παράταξης. Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ παραμένει πιστή στις «ίσες αποστάσεις», ξεκαθαρίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι «ούτε στον έναν (σ.σ. Κυρ. Μητσοτάκη) θα επιτρέψουμε να γίνει πρωθυπουργός απλώς και μόνο για να ικανοποιήσει τη φιλοδοξία του ούτε στον άλλο (σ.σ. Αλ. Τσίπρα) να συνεχίσει την πολιτική του». Παράλληλα, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, επισημαίνοντας πως «οι μετεκλογικές κινήσεις του ΚΙΝΑΛ θα εξαρτηθούν από τη δύναμη που θα πάρει στις εκλογές».
Στο απόηχο της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη αντιπροσώπων, αλλά και ενόψει συνεδρίου, μίλησαν στο «Κ» τέσσερα στελέχη του ΚΙΝΑΛ που έχουν κομβικό ρόλο στα στρατηγεία του συνεδρίου.
Τόνια Αντωνίου (Μέλος Ε.Γ ΚΙΝΑΛ, υποψήφια βουλευτής στο Νότιο Τομέα της Β΄Αθηνών)
«Η πορεία του ΚΙΝΑΛ προς το 2ο συνέδριό του σημαδεύεται από την μεγάλη συμμετοχή μελών (65.000) και την βούλησή τους να οικοδομήσουμε έναν δυνατό φορέα πραγματικής κεντροαριστεράς.Γιατί η κεντροαριστερά είναι ο μόνος χώρος που μπορεί να ανακόψει την άνοδο των άκρων, που μπορεί να προστατεύσει τη Δημοκρατία και το κοινωνικό κράτος. Είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί μια δίκαιη ανάπτυξη, και να ανακόψει την απειλή του νεοφιλελευθερισμού που επιδιώκει τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και των λαϊκών κατακτήσεων. Η κεντροαριστερά δυνατή με μέτωπο απέναντι σε κάθε δύναμη συντήρησης.Αυτή είναι η βούληση των μελών και φίλων μας, αυτός θα είναι και ο στόχος μας.Και θα το πετύχουμε γυρνώντας οριστικά την πλάτη σε όσους στους δύσκολους αυτούς καιρούς επέλεξαν τον κομματικό τουρισμό της τακτοποίησης. Θα το πετύχουμε με ενότητα, αυτόνομη πορεία και καθαρό λόγο, με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της δημοκρατικής παράταξης.»
Μιχάλης Καρχιμάκης (πρ. Γραμματέας ΠΑΣΟΚ, υποψήφιος βουλευτής στο Δυτικό Τομέα της Β΄Αθηνών)
«Μετά την εκλογή συνέδρων έχουμε μπει για τα καλά στην προσυνεδριακή περίοδο και γεννώνται δυο ερωτήματα. Πρώτον, γύρω από ποιους άξονες θα πρέπει να επικεντρωθούν οι προβληματισμοί του Συνεδρίου και δεύτερον ποια πορεία θα πρέπει να ακολουθήσει το Κίνημα μας την επόμενη μέρα. Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι κοινή. Από την μία πρέπει να εκπονήσουμε ένα τακτικό σχεδιασμό που να απαντά με προοδευτικές, ριζοσπαστικές λύσεις στα προβλήματα του σήμερα, στην μετανάστευση των νέων, στην εργασιακή ζούγκλα, στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, στην έμφυλη βία κ.ο.κ. Από την άλλη, πρέπει να χαράξουμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό και να συζητήσουμε ποιο είναι το όραμα μας για την Ελλάδα του Αύριο, το όραμα μας για μια Ελλάδα των πολλών, όχι των λίγων και ισχυρών, για μια Ελλάδα που θα μπορεί να είναι πρωταγωνιστής στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, για μια Ελλάδα όπου εκτός από τα νούμερα και τους αριθμούς θα ευημερούν και οι άνθρωποι.»
Οδυσσέας Κορακίδης (Μέλος Ε.Γ Κινήματος Αλλαγής)
«Όταν δίνουμε λόγο στον πολίτη και τον κάνουμε συμμέτοχο στις πολιτικές διεργασίες του κινήματος μας, ο κόσμος της παράταξης είναι εδώ. Από την εκλογή ηγεσίας και τους 212.000 συμπολίτες μας, μέχρι τις εκλογές συνέδρων με τη συμμετοχή χιλιάδων συντρόφων. Στόχος μας ένα κόμμα προοδευτικό, ανοιχτό σε ιδέες, ανοιχτό στα μέλη του, με λόγο και ρόλο σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις, θεσμικό στην λειτουργία, ενωμένο, με όλα του τα στελέχη στην πρώτη γραμμή. Ότι θέλουμε για το κίνημα μας, πρέπει να θέλουμε και για τη χώρα. Μια χώρα που ιστορικά παραμένει όμηρος κλειστών πολιτικών και οικονομικών συστημάτων, με λίγες ελάχιστες φωτεινές αναλαμπές, που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στις συγκρούσεις που η δική μας παράταξη, με την ευρύτερη ιστορική διάσταση και συνέχεια της, έκανε στο πρόσφατο και όχι μόνο παρελθόν.»
Ανδρέας Σπυρόπουλος (Μέλος Ε.Γ Κινήματος Αλλαγής
«Δύο μήνες πριν από κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, παρά τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε μέχρι το επόμενο βήμα, ύστερα από την εκλογή επικεφαλής τον Νοέμβριο του 2017, φτάνουμε αισίως σε ένα συνέδριο ενιαιοποίησης του φορέα μας. Υπήρξαν αρκετές προσπάθειες για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης με πιο σημαντική την ίδρυση του Κινήματος Αλλαγής και τη συμμετοχή στις εκλογές του επικεφαλής 212.000 ψηφοφόρων. Αναζωπυρώθηκαν οι προσδοκίες στη βάση της παράταξης ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε έναν νέο ισχυρό φορέα στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Παρά τα λάθη που έγιναν, το συνέδριο αυτό αποτελεί ευκαιρία για τη διασφάλιση της ενιαίας έκφρασης και της προοπτικής του χώρου αλλά και τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση ενόψει των εκλογών. Να βγει το Κίνημα Αλλαγής έτοιμο να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.»