Η αδράνεια Τσίπρα υπό τον φόβο της συντριβής και οι πληγές των Πρεσπών
Οι ευρωατλαντικοί φίλοι και το επικοινωνιακό σχέδιο για απόδοση κάθε διαφωνίας στην «Ακροδεξιά» και την «αντιδραστική» ΝΔ.
«Μπερδεμένη» είναι η διπλωματία της κυβέρνησης, που σκύβει καθημερινά επάνω στις δημοσκοπήσεις. Πέρα από το γεγονός ότι δεν υφίσταται σήμερα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών μια προσωπικότητα με πείρα και ιδιαίτερες ικανότητες για χειρισμούς σοβαρών εξωτερικών υποθέσεων, υπάρχει και κάτι άλλο, που οδηγεί τον πρωθυπουργό στην αποφυγή δημιουργικής πολιτικής και «ανοιγμάτων» σε αυτόν τον τομέα: Ο κ. Τσίπρας, κινούμενος σε προεκλογικό σκηνικό, ξεκινά σοβαρά «τραυματισμένος» από τα όσα φέρνουν οι άνεμοι των «Πρεσπών», που μπορεί να του στοιχίσουν ακριβά την ώρα της κάλπης. Οι ζωηρές αμφιβολίες πολιτικών αναλυτών, διεθνολόγων και παραγόντων της αντιπολίτευσης για το κατά πόσον η συμφωνία με τα Σκόπια θα αφαιρέσει δύναμη από τον «μακεδονισμό» των γειτόνων φαίνεται να επιβεβαιώνονται σήμερα.
Η «Βόρεια Μακεδονία» του κ. Ζάεφ αξιοποιεί ήδη, κατά το δυνατόν, τα συμφωνηθέντα. Ουσιαστικά, οργανώνει τη χρήση διπλής ονομασίας εντός της Δημοκρατίας της και τη στήριξη του «μακεδονικού» στοιχείου της στην οικονομία και στο εμπόριο. Επιπλέον, φάνηκε προ ημερών πόσο ανοικτός είναι τώρα ο δρόμος για δόλιες «παρεμβάσεις» γνωστών ξένων κέντρων και για κινήσεις προβολής ζητήματος «σλαβομακεδονικής μειονότητας» εντός του ελληνικού εδάφους.
Αυτό που προκαλεί ανησυχίες στην Αθήνα είναι ότι ο κ. Τσίπρας, αφενός, επιμένει ότι οι «Πρέσπες» αποτελούν ένα μοντέλο σύγχρονης διπλωματίας, «ένα αριστούργημα», όπως είπε στους Δελφούς, και, αφετέρου, αμήχανος, δεν αντιδρά ή αντιδρά με χαλαρότητα και μόνο «για τα μάτια» στα πρώτα... φάλτσα των Σκοπίων.
Επειδή τόσο πολύ έχει επενδύσει στις «Πρέσπες» και επειδή τόσο πολύ ανησυχεί για σοβαρές εκλογικές ζημίες του, ο πρωθυπουργός προβλέπεται να κάνει από εδώ και πέρα ό,τι το δυνατόν για να πείσει, ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα, ότι η πολιτική του στο «Μακεδονικό» είναι ορθή, ότι θα φέρει «χρήμα» και ότι δεν υπάρχουν λόγοι για εθνικές ανησυχίες λόγω της συμφωνίας. Με ανταλλαγή πρωθυπουργικών επισκέψεων σε Αθήνα και Σκόπια προσεχώς, με στήριγμα τους θερμούς ευρωατλαντικούς επαίνους που εισέπραξε για τις «Πρέσπες» και με την απόλυτη ευθυγράμμισή του με τη βαλκανική πολιτική των ΗΠΑ, ο κ. Τσίπρας πιστεύει, λένε συνεργάτες του, ότι τελικώς θα κλείσει τραύματα σε αυτό το «παιχνίδι». Και στο «επικοινωνιακό» πεδίο ο κυβερνητικός μηχανισμός εργάζεται ήδη συστηματικά, ώστε να αποδίδεται κάθε διαφωνία, κάθε έντονη αντίδραση για τις «Πρέσπες» στη σκληρή εθνικιστική «Ακροδεξιά» της Ελλάδας. Και με αυτό είναι προφανής ο στόχος του «Μαξίμου» να εμφανίσει προεκλογικά την κριτική της Ν.Δ. για τη συμφωνία ως απόδειξη σύμπλευσής της με την «Ακροδεξιά».
Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός «τρέμει» και μόνο στη σκέψη του ενδεχομένου να «χαλάσει» η συμφωνία με τον κ. Ζάεφ προ των εκλογών. Και βέβαια, ο κ. Τσίπρας δεν θα ήθελε να επικριθεί προεκλογικά για λάθη και «υποχωρήσεις» στο πεδίο των ελληνοαλβανικών σχέσεων, όπου τίποτε δεν εξελίσσεται ευνοϊκά. Ο πρωθυπουργός ήδη «καταπίνει» πολλά στην υπόθεση των αφόρητων πιέσεων και των πληγμάτων που δέχεται στην Αλβανία, αγρίως ταλαιπωρούμενη, η ελληνική μειονότητα.
Εθνική ασφάλεια
Εξαιτίας αυτών των ζητημάτων και με το πάτημα «φρένου» τούτη την ώρα στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσίπρας έχει μόνο ένα πεδίο ανοικτό για αξιόλογη παραγωγή πολιτικής εξωτερικών υποθέσεων και εθνικής ασφάλειας: Τη διαρκώς αναπτυσσόμενη συνεργασία με Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο στην Αν. Μεσόγειο. Στις 20 Μαρτίου, στο Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον κ. Τσίπρα. Θα συζητηθεί το ενεργειακό της περιοχής, ο αγωγός EastMed και μια σειρά από θέματα ασφαλείας, στα οποία έχει πλέον κεντρική θέση η στρατηγική των ΗΠΑ.
Ομως, στην εσωτερική πολιτική σκηνή μας, ο τομέας αυτός, παρότι σημαίνει πολύ περισσότερα πράγματα για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας από ό,τι οι βαλκανικές υποθέσεις, εντούτοις δεν είναι «δημοφιλής» στα κόμματα, στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης και η ουσία του αγνοείται από την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας.
Ετσι, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να υπολογίσει υπέρ αυτού προεκλογικά στο μοναδικό μεγάλο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής που «περπατάει» καλά. Αναγκαστικά, λοιπόν, ο πρωθυπουργός θα ακολουθήσει μονοδιάστατη «φουλ» πορεία για τη διόρθωση των εντυπώσεων στην υπόθεση «Πρέσπες», από την οποία απειλείται με σοβαρές απώλειες ψήφων -και όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 8/3/2019