Συνέντευξη Τύπου σε δημοσιογράφους του περιφερειακού Τύπου παραχώρησε, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θράκη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η χώρα έχει σύνορα και τα σύνορά της θα πρέπει να διαφυλάσσονται» και συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να υπάρξει, παράλληλα, διάκριση μεταξύ προσφύγων και παράτυπων μεταναστών». «Θα πρέπει να τηρείται ο νόμος για όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη διεθνή προστασία. Αντί να έχουμε αποσυμφόρηση των νησιών προς την ηπειρωτική Ελλάδα, θα πρέπει να έχουμε αποσυμφόρηση προς την Τουρκία, όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία», πρόσθεσε.

«Είναι χαστούκι για μια δήθεν αριστερή κυβέρνηση αυτό που γίνονται στη Μόρια. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει πάει στη Μόρια να αντικρύσει την κατάσταση που αντίκρυσα. Κακοδιαχείριση, διασπάθιση πόρων και υποψίες διαφθορας είναι το αποτέλεσμα της ιδεοληψίας μίας αριστερής κυβέρνησης», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης. 

«Δεν θα κάνουμε στον Αλέξη Τσίπρα τη χάρη να κάνουμε την Ελλάδα... Βενεζουέλα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, κάνοντας λόγο για ιδεοληπτικές απόψεις του πρωθυπουργού. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης καυτηρίασε το λάθος του Αλέξη Τσίπρα να αποκαλέσει τον πρόεδρο της Βολιβίας ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε ότι «παράγει απόνερα» και συμπλήρωσε ότι «είναι τεράστιο σφάλμα η αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας». «Η Βουλγαρία, μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τα Σκόπια με το παλιό συνταγματικό τους όνομα, δεν αναγνώρισε ποτέ διακριτή μακεδονική γλώσσας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ επισήμανε πως «εμείς, όμως, το κάναμε». 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε απέναντί του το 70% της ελληνικής κοινωνίας που είναι εναντίον των Πρεσπών ενώ συνεχάρη τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) για την απόρριψη της πρότασης του Ουράνιου Τόξου για διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας σε ελληνικά Πανεπιστήμια. 

Ο αρχηγός της ΝΔ αναφέρθηκε και στο νέο σύστημα Γαβρόγλου σημειώνοντας πως «δεν μπορούμε να παίζουμε με τα εξεταστικά συστήματα» και συμπλήρωσε ότι «πρόθεσή μας είναι να μην αλλάξουμε το σύστημα για το ελληνικό πανεπιστήμιο για τρια χρόνια». Μάλιστα, κάλεσε τον υπουργό Παιδείας να «είναι περισσότερο προσεχτικός» σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση Τσίπρα έχει κάνει ήδη μεγάλη ζημιά στην Παιδεία».

Νωρίτερα ο αρχηγός της ΝΔ είχε την ευκαιρία να περπατήσει στην πόλη της Ξάνθης και να συζητήσεις με τους κατοίκους.

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Η αγροτική ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι πολύ πιο πίσω από την αντίστοιχη σε άλλες χώρες», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για ανάγκη «να αυξήσουμε την παραγωγικότητα των ελλήνων αγροτών». 

«Στον πρωτογενή τομέα και τη γεωργία, το μέλλον είναι ψηφιακό. Για εμάς, η συμμετοχή στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι το μεγάλο στοίχημα. Βούλησή μου είναι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής να γίνει παρά τω πρωθυπουργώ ώστε να δουλεύει το αρμόδιο υπουργείο με το εκάστοτε υπουργείο», επισήμανε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Υποχρέωσή μας είναι να είμαστε δίπλα στους νέους αγρότες και να τους βοηθήσουμε να αρπάξουν την ευκαιρία που τους δίνετε. Θέλω η χώρα μας να είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της μεγάλης αλλαγής», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«ΣΤΗΡΙΖΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΟΝ ΜΕΤΙΟ» 

«Η Νέα Δημοκρατία έδωσε πολιτική χροιά από την πρώτη στιγμή στις περιφερειακές εκλογές. Θεωρούμε τους περιφερειάρχες ως αναπόσπαστο τμήμα της περιφερειακής μας πολιτικής», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και συμπλήρωσε ότι «δίνουμε πολιτικό στίγμα γιατί θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι περιφερειάρχες να συμμερίζονται τη δική μας φιλοσοφία».

Αναφέρθηκε, δε, στο πρόσωπο του υποψήφιου περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, ξεκαθαρίζοντας πως «στηρίζουμε τον κ. Μέτιο». «Η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει μία ξεκάθαρη πολιτική επιλογή και όλοι θα κριθούμε απέναντί στην επιλογή μας». Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως «δεν ισχύει το ίδιο για τις δημοτικές εκλογές, όπου οι δημότες αποφασίζουν με διαφορετικό κριτήριο».

ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της μειονοτικής εκπαίδευσης στη Θράκη, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα ήταν διατεθειμένος να συζητήσει για το εκπαιδευτικό σύστημα και τη διγλωσσία στο δημόσιο σχολίο από το νηπιαγωγείο ως το λύκειο. «Η τουρκική γλώσσα θα μπορούσε να υπάρξει ως ξένη γλώσσα στα σχολεία. Πρέπει να δείξουμε ανοιχτό πνεύμα και θέματα που αφορούν τη μειονότητα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν».

«Το χειρότερο θα ήταν να μην μπορούν τα παιδιά να μιλήσουν ούτε ελληνικά αλλά ούτε και τούρκικα όταν τελειώσουν τα σχολεία», επισήμανε ο αρχηγός της ΝΔ και συμπλήρωσε: «Μπορούμε να τους δώσουμε περισσότερες δυνατότητες να σπουδάσουν στην Ελλάδα ή, αν το θέλουν, ακόμη και στην Τουρκία. Είμαστε μία ελεύθερη χώρα και δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε τίποτα στους μαθητές μας».

«Θα ήθελα κάποια στιγμή να μην χρειαζόμαστε πολιτικές θετικών διακρίσεων αλλά, δυστυχώς, δεν είμαστε ακόμη εκεί. Η βελτίωση της ποιότητας της μειονοτικής εκπαίδευσης είναι για μένα προτεραιότητα. Μία καλή δίγλωσση εκπαίδευση είναι το καλύτερο πρότυπο για να εξασφαλίσουμε ομαλή συμβίωση και παροχή ίσων ευκαιριών σε όλα τα παιδιά\», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Σε ό,τι αφορά τις ιδιαιτερότητες της Θράκης, έκανε λόγο για «στήριξη της επιχειρηματικότητας σε όλη την Ελλάδα και στοχευμένες περιφερειακές πολιτικές που θα ενισχύσουν τις ιδιαιτερότητες της περιφέρειας».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για προτεραιότητες στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και συμπλήρωσε ότι «δεν θα έρθω με έναν κατάλογο έργων που δεν ξέρω αν μπορούν να υλοποιηθούν». Αναφέρθηκε, δε, στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης και τα μεγάλα αρδευτικά έργα που θα πρέπει να γίνουν στην περιοχή για να αναπτυχθεί η περιοχή.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη: