Ανοικτά δικαστικά µέτωπα έχουν υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερα χρόνια µετά την ανάληψη της εξουσίας. Η κυβέρνηση µπορεί αρχικά να επιδόθηκε σε έναν αγώνα εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων µέσω της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, ωστόσο λίγο πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της και της προκήρυξης της επόµενης εκλογικής αναµέτρησης βρίσκεται υπό πίεση, λόγω των εκκρεµών δικαστικών υποθέσεων που «αγγίζουν» στελέχη της. Οι εξελίξεις άλλωστε των τελευταίων 24ώρων το αποδεικνύουν. Από τη µια οι εισαγγελικές Αρχές ζήτησαν την άρση της ασυλίας του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, για την υπόθεση της καταγραφής της συνοµιλίας του µε τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και από την άλλη η Αρχή για την Καταπολέµηση της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Παράνοµη ∆ραστηριότητα διέταξε το άνοιγµα των τραπεζικών λογαριασµών των βασικών προσώπων στην υπόθεση των χρεών της ELFE προς τη ∆ΕΠΑ, δηλαδή του επιχειρηµατία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, του πρώην διευθύνοντος συµβούλου της ∆ΕΠΑ, Θεόδωρου Κιτσάκου, και του Μανώλη Πετσίτη, συµµαθητή του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά. Παράλληλα, «τρέχουν» και οι δύο δικαστικές έρευνες για τις τραγωδίες στην Αττική επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ µε τις πληµµύρες στη Μάνδρα και τη φονική πυρκαγιά του καλοκαιριού του 2018 σε Μάτι και Νέο Βουτζά.

ΠΟΛΑΚΗΣ

Η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει το προσεχές διάστηµα για την άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη σχετικά µε τη συνοµιλία του µε τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Η δικογραφία που σχηµατίστηκε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για το αν ο Π. Πολάκης κατέγραψε παράνοµα την τηλεφωνική συνοµιλία του µε τον κ. Στουρνάρα, η οποία µεταφέρθηκε αυτούσια σε ΜΜΕ και τη δηµοσίευσαν, µε απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, διαβιβάζεται στη Βουλή. Και αυτό λόγω της βουλευτικής ιδιότητας του κ. Πολάκη, για να αποφασιστεί εάν θα αρθεί ή όχι η ασυλία του για το κακούργηµα (σήµερα) της παράνοµης καταγραφής τηλεφωνικής συνοµιλίας (Αρθρο 370Α παρ. 1 ΠΚ). Πάντως, µε τον νέο Ποινικό Κώδικα το συγκεκριµένο αδίκηµα µετατρέπεται σε πληµµέληµα. 

ELFE-ΔΕΠΑ

Με τον Μανώλη Πετσίτη να είναι στο επίκεντρο των ερευνών, σε εξέλιξη βρίσκονται οι τρεις δικαστικές έρευνες για την υπόθεση των χρεών της ELFE, συµφερόντων του επιχειρηµατία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, προς τη ∆ΕΠΑ. Ωθηση στις δικαστικές έρευνες αναµένεται να δώσει η ενέργεια της Αρχής Καταπολέµησης Εσόδων από Παράνοµη ∆ραστηριότητα να ζητήσει το άνοιγµα τραπεζικών λογαριασµών φυσικών και νοµικών προσώπων, καθώς και συγγενών των ελεγχόµενων προσώπων, στο πλαίσιο των ερευνών για την εταιρεία ELFE. Επιπλέον, έχουν σταλεί ερωτήµατα προς αντίστοιχες Αρχές στο εξωτερικό για τη διερεύνηση περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό όλων των φυσικών και νοµικών προσώπων. Μάλιστα, η Αρχή ενηµερώνει για τα ευρήµατα τις εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές, ενώπιον των οποίων υπάρχουν οι τρεις εκκρεµείς δικογραφίες. Εκτός από τον Μανώλη Πετσίτη (σ.σ.: η δικογραφία βρίσκεται στα χέρια πταισµατοδίκη), υπό έρευνα έχουν τεθεί ο επιχειρηµατίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και ο πρώην διευθύνων σύµβουλος της ∆ηµόσιας Επιχείρησης Αερίου (∆ΕΠΑ) Θεόδωρος Κιτσάκος. Οι δύο δικογραφίες βρίσκονται ενώπιον τακτικών ανακριτών.

ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Από την Εισαγγελία Καταπολέµησης της ∆ιαφθοράς ερευνώνται οι καταγγελίες του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά κατά του άλλοτε κυβερνητικού εταίρου και προέδρου των ΑΝ.ΕΛ., Πάνου Καµµένου. Την εκκίνηση της έρευνας έδωσε µηνυτήρια αναφορά του πρώην υπουργού και προέδρου του ΠΡΑΤΤΩ, σχετικά µε όσα λέχθηκαν ή δηµοσιεύθηκαν σχετικά µε την παραίτησή του. Λίγους µήνες αργότερα, ο κ. Κοτζιάς κατέθεσε δεύτερη µήνυση σε βάρος του Πάνου Καµµένου, αποδίδοντάς του φυσική και ηθική αυτουργία στην επίθεση που δέχθηκε από τον Σεπτέµβριο του 2018 και µετά, µε εκατοντάδες απειλές σε βάρος του ίδιου και της οικογένειάς του. Και οι δύο µηνύσεις ερευνώνται από την Εισαγγελία Καταπολέµησης της ∆ιαφθοράς.

ΚΑΥΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

1. Η έρευνα για τη συνομιλία του αν. υπ. Υγείας, Π. Πολάκη, με τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα

2. Η τριπλή έρευνα για την υπόθεση των χρεών της ELFE προς τη ΔΕΠΑ, με κεντρικά ερευνώμενα πρόσωπα τον επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Θεόδωρο Κιτσάκο και τον συμμαθητή του Ν. Παππά, Μανώλη Πετσίτη

3. Η έρευνα για τις καταγγελίες του πρώην υπ. Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά κατά του Πάνου Καμμένου

4. Οι δύο έρευνες για τις τραγωδίες στην Αττική κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τις πλημμύρες στη Μάνδρα και τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά.

5. Η απόρριψη πρότασης της Ν.Δ. για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών και την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου

6. Η απόρριψη της πρότασης της Ν.Δ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις συνομιλίες του ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη.

7. Η μη διερεύνηση της υπόθεσης πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία με την εμπλοκή του μεσάζοντα, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων.

8. Η μη διερεύνηση της περιόδου του πρώην υπουργού Υγείας Π. Κουρουμπλή για την υπόθεση Novartis.

9. Η απόρριψη πρότασης της Ν.Δ. για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τους κ. Κουρουμπλή, Ξανθό και Πολάκη.

ΜΑΤΙ-ΜΑΝΔΡΑ

Με κοινό πρόσωπο την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα ∆ούρου, οι δύο έρευνες για τις τραγωδίες στην Αττική, τις πληµµύρες στη Μάνδρα και τη φονική πυρκαγιά σε Μάτι και Νέο Βουτζά, βρίσκονται στα χέρια έµπειρων δικαστικών λειτουργών. Ηδη για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθµό πληµµελήµατος σε βάρος της κυρίας ∆ούρου και 19 ακόµα προσώπων. Η δικογραφία πλέον περνάει στα χέρια ανακριτή. Από την άλλη, έχοντας καθυστερήσει αρκετά, βαίνει στην ολοκλήρωσή της και η εισαγγελική έρευνα, η οποία διενεργείται εδώ και χρόνια πλέον, για την υπόθεση των φονικών πληµµυρών στη Μάνδρα υπό την εποπτεία του προϊσταµένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ευάγγελου Ιωαννίδη. Και σε αυτήν την περίπτωση αναµένεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βαθµό πληµµελήµατος και η δικογραφία να ανατεθεί σε ανακριτή λόγω της σοβαρότητας και της συρροής των πράξεων. 

Η ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΠΛΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Μπορεί οι δικογραφίες που βρίσκονται στα χέρια των τακτικών δικαστών και εισαγγελέων, αργά ή γρήγορα, να προχωρούν, δεν ισχύει όµως το ίδιο όταν φτάνουν στο Κοινοβούλιο. Πόσω µάλλον όταν οι υποθέσεις ανοίγουν ενώπιον της Βουλής. Από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ σε σύµπραξη µε τους ΑΝ.ΕΛ., το Κοινοβούλιο µετατράπηκε σε αίθουσα δικαστηρίου για τις υποθέσεις που αφορούσαν αποκλειστικά και µόνο τους πολιτικούς αντιπάλους. Αντίθετα, όσες φορές η αντιπολίτευση ζήτησε διερεύνηση ενδεχόµενων ευθυνών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., οι σχετικές προτάσεις απορρίφθηκαν χωρίς επαρκή δικαιολόγηση. Ειδικότερα, τέσσερις φορές από το 2015 η κυβέρνηση απέρριψε προτάσεις της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να διερευνηθούν υποθέσεις οι οποίες ανάγονται στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κλασικό παράδειγµα το γεγονός ότι ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε τον Απρίλιο του 2015 να συστήσει εξεταστική επιτροπή που θα διερευνούσε το καθεστώς υπό το οποίο η χώρα υπήχθη στα Μνηµόνια, απέρριψε χωρίς δεύτερη σκέψη έναν χρόνο αργότερα την πρόταση της Νέας ∆ηµοκρατίας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνούσε όσα έλαβαν χώρα το καλοκαίρι του 2015. Συγκεκριµένα, η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά µε τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισµών, υπογραφής του τρίτου Μνηµονίου και ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυµάτων, απορρίφθηκε, µε το επιχείρηµα του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Μπαλαούρα, να είναι «κοίτα ποιος µιλάει». Αντίστοιχα, το καλοκαίρι του 2017 η κυβέρνηση έκανε ακριβώς το ίδιο µε τις υποθέσεις που αφορούσαν τον Πάνο Καµµένο, αρχικά µε την υπόθεση των συνοµιλιών του µε τον ισοβίτη για την υπόθεση του «Noor 1», Μάκη Γιαννουσάκη. Για την πρώτη υπόθεση, η Νέα ∆ηµοκρατία κατέθεσε αίτηµα σύστασης εξεταστικής, το οποίο απερρίφθη από την κυβερνητική πλειοψηφία µε συνοπτικές διαδικασίες.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Το ίδιο πέπλο προστασίας γύρω από τον Πάνο Καµµένο απλώθηκε και για την υπόθεση πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, µε την εµπλοκή του µεσάζοντα, κατά παρέκκλιση των κειµένων διατάξεων, οι οποίες το απαγορεύουν. Η Νέα ∆ηµοκρατία κατηγόρησε ακόµα και για πλαστογραφία τον Πάνο Καµµένο και ζήτησε διερεύνηση των πράξεών του από την Επιτροπή Θεσµών και ∆ιαφάνειας της Βουλής, όµως η κυβερνητική πλειοψηφία δεν το επέτρεψε. Περίπου ίδιο σκηνικό στήθηκε και µε την υπόθεση της Novartis. Η κυβέρνηση έσπευσε να συστήσει προκαταρκτική για το ζήτηµα, αρνούµενη ωστόσο να την συσχετίσει µε τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουµπλή. Αρνητική ήταν η κυβέρνηση και για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ύστερα από αίτηµα της Νέας ∆ηµοκρατίας κατά των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουµπλή, Αν. Ξανθού και Π. Πολάκη, µε τη δικαιολογία ότι η πρόταση της Ν.∆. ήταν αβάσιµη.

*Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019