Ευρωεκλογές: Τα ηχηρά «όχι» στην... απεύθυνση του Τσίπρα
Οι βολιδοσκοπήσεις του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να στελεχώσει το ευρωψηφοδέλτιό του βρήκαν κλειστές πόρτες.
Τον κατάλογο µε τα ιστορικά στελέχη της Αριστεράς, τους καλλιτέχνες και τους διανοούµενους του ευρύτερου χώρου, καθώς και τα πρόσωπα που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουν προσχωρήσει σε άλλο κόµµα, εξετάζουν εδώ και εβδοµάδες στην Κουµουνδούρου προκειµένου να στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο του κόµµατος. Η πρώτη «φουρνιά» των ανακοινώσεων κατέδειξε ότι οι επιτελείς του Μαξίµου αναζητούν πρόσωπα που να σηµατοδοτούν τη διεύρυνση και την… απεύθυνση σε τµήµατα εκτός των κοµµατικών τειχών, αλλά και πρόσωπα µε αναφορές στην παραδοσιακή Αριστερά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι µία από τις βασικές στοχεύσεις του Αλέξη Τσίπρα ήταν και η ανεύρεση προσωπικοτήτων µε αριστερό πρόσηµο, προκειµένου να ισορροπήσει τα ανοίγµατα προς την Κεντροαριστερά, αλλά και να κατευνάσει όσους µιλούν για µετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και στροφή προς τη σοσιαλδηµοκρατία.
Οι αναζητήσεις αυτές, σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες των «Π», προκάλεσαν κάποια ηχηρά «όχι». Η πιο χαρακτηριστική άρνηση είναι αυτή του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Πρόκειται, ίσως, για το πρόσωπο µε την υψηλότερη δηµοφιλία στον ευρύτερο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της ηθικής στάσης που κράτησε, µε την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωµα και την παράδοση της έδρας. Πρέπει, επίσης, να σηµειωθεί ότι ήταν προσωπική επιθυµία του πρωθυπουργού η ένταξη του κ. Σακελλαρίδη στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόµµατος.
Οι επανειληµµένες κρούσεις και οι πιέσεις που δέχτηκε από ανθρώπους του περιβάλλοντος του κ. Τσίπρα δεν απέδωσαν καρπούς. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έδειξε καµία διάθεση να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στην απάντηση που έδωσε σηµείωνε ότι «δεν µπορεί να υπερασπιστεί την πολιτική που εφαρµόζει ο ΣΥΡΙΖΑ». Την ίδια στιγµή, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού απευθύνθηκαν και σε άλλα πρόσωπα που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015 µετά την υπογραφή του τρίτου Μνηµονίου. Φαίνεται ότι µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο βολιδοσκοπήθηκαν ο πρώην γραµµατέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης και ο πρώην γραµµατέας Πολιτικού Σχεδιασµού Ανδρέας Καρίτζης. Στελέχη που ήταν πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο αµφότεροι απάντησαν αρνητικά, εκφράζοντας τη διαφωνία τους µε την πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Σεπτέµβριο του 2015.
Στον κατάλογο των αρνήσεων προστέθηκε και το όνοµα της Ελενας Ακρίτα. Η γνωστή δηµοσιογράφος επιβεβαίωσε ότι της έγινε πρόταση. Η ίδια δηµοσιοποίησε µε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασµό στο facebook την αρνητική απάντηση που έδωσε: «∆εν µπορώ να διαψεύσω µια είδηση που είναι αληθινή. Οντως µου προτάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ να είµαι υποψήφια για το Ευρωκοινοβούλιο και όντως αρνήθηκα. ∆εν είναι πρώτη φορά που αρνούµαι, πάντα το ίδιο πράττω όταν µε προσεγγίζουν διάφορα κόµµατα είτε για Βουλή είτε για Ευρωβουλή. Ο λόγος είναι ένας: ∆εν µπορώ -και δεν θέλω- να συνδυάσω τη δηµοσιογραφία µε την όποια κοµµατική στράτευση. Με βάση το δικό µου αξιακό σύστηµα, αυτά τα δύο είναι ασυµβίβαστα. Ευχαριστώ τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση».
Την ίδια στιγµή, ωστόσο, φαίνεται ότι οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εισέπραξαν αρνητικές απαντήσεις και από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Καλά διασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν ότι προσέγγισαν τον ∆ηµήτρη ∆ιαµαντίδη και τη Ζέφη ∆ηµαδάµα, προκειµένου να τους εντάξουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Και τα δύο νεαρά στελέχη απάντησαν αρνητικά και µάλιστα, δεδοµένης της κοµµατικής τους ένταξης, θεώρησαν πως ήταν έως και προσβλητικές οι προτάσεις που τους έγιναν.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 16/3/2019