Economist για Τσίπρα: Αντί για την ήττα σκέφτεται την κληρονομιά του
Το περιοδικό προδικάζει την πτώση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης του, με την λεζάντα «Twilight of Tsipras».
Το περιοδικό Economist σε άρθρο του που κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνών κόμμα της Ελλάδας, οδεύει προς την εκλογική ήττα του» προδικάζει την πτώση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης του, με την λεζάντα «Twilight of Tsipras».
Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη και σημειώνει ότι «για έναν άνδρα που βρίσκεται ενώπιον της επερχόμενης εκλογικής του εξαφάνισης, ο 44χρονος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, φαίνεται όσο ατάραχος έμοιαζε ο Σωκράτης όταν ετοιμαζόταν να πιει το κώνειο».
Όπως υπογραμμίζει ο Economist, ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει να μην πιστεύει στις δημοσκοπήσεις παρόλο που οι 12 δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί από την αρχή του έτους δείχνουν ότι η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ και ο Economist εκτιμά ότι πλέον έχει επικεντρωθεί περισσότερο στην πολιτική κληρονομιά του, παρά στο μέλλον της χώρα του.
Πέρα από την περιγραφή της μεταστροφής του· κ. Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα του 2015, που ως γνωστόν έχει διεθνώς καθιερωθεί ως kolotumba, ο Economist σημειώνει ότι «το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ επιτεύχθηκε με την επιβολή υψηλότερων φόρων στη μεσαία τάξη αντί για τη μείωση των δαπανών και τη δρομολόγηση νέων ιδιωτικοποιήσεων». Το περιοδικό τονίζει επίσης ότι παρά τη βελτίωση της απόδοσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, «ελάχιστα έχουν γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση της παραγωγικότητας».
«Παράλυση» των επενδύσεων, παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη
Τα δείγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για τις ξένες επενδύσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες, είναι αρνητικά όπως διαπιστώνει ο Economist: «Ένα μέρος της μεγάλης κινεζικής επένδυσης στο λιμάνι του Πειραιά έχει κολλήσει στη γραφειοκρατία. Το γεγονός ότι η επένδυση στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου της Αθήνας μοιάζει να έχει παραλύσει, αποτελεί άλλο ένα στοιχείο που πλήττει την εμπιστοσύνη» προς τη χώρα.
Στο δημοσίευμα αποτυπώνεται και η αγωνία του νομικού κόσμου για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια στη Δικαιοσύνη. «Οι δικηγόροι ασκούν κριτική για την πρόσφατη πολιτικοποίηση του δικαστικού σώματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οπισθοχώρηση και στην Παιδεία
Η κριτική προς την κυβέρνηση επεκτείνεται και στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας με την επισήμανση στο άρθρο του Economist ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο, μαζί με την Κούβα, που δεν επιτρέπει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων».
«Εξαιτίας των νέων γραφειοκρατικών παρεμβάσεων, είναι πρακτικά αδύνατο για ξένα πανεπιστήμια να προσφέρουν μαθήματα στην Ελλάδα».
Ανάμεσα στις χειρότερες επιλογές που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται η δια νόμου αναβίωση της εμπλοκής των πολιτικών παρατάξεων στη διοίκηση των πανεπιστημίων, ενώ αναφορά γίνεται μέχρι και στην κατάργηση της αξιοκρατικής επιλογής του σημαιοφόρου στις μαθητικές παρελάσεις.
Οι προκλήσεις μετά τη νίκη Μητσοτάκη
Έχει ενδιαφέρον πως ο αρθρογράφος αντιπαραβάλλει με καυστική διάθεση τα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά των δύο πολιτικών αρχηγών, περιγράφοντας τον πρόεδρο της ΝΔ «πράο και υπερβολικά σχολαστικό», και φαινομενικά το στυλ του είναι ίσως δύσκολο να «περάσει» στους απλούς πολίτες, αναφέροντας μάλιστα ότι «ένας γελοιογράφος θα μπορούσε να τον σκιτσάρει ως ένα τυπικό παράδειγμα της Αθηναϊκής ελίτ». Σε αντίθεση ο Αλέξης Τσίπρας είναι «είναι χαρισματικός, ισχυρογνώμων και εκπέμπει αυτοπεποίθηση».
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Economist, «θα ήταν λάθος να υποτιμήσει κανείς τον κ. Μητσοτάκη έναντι του κ. Τσίπρα, καθώς οι ψηφοφόροι δεν φαίνονται να επηρεάζονται από όλα αυτά».
Η πρώτη προτεραιότητά του Προέδρου της ΝΔ θα είναι μια φορολογική μεταρρύθμιση που θα ελαφρύνει τα φορολογικά βάρη στις επιχειρήσεις, καθώς και ότι θα επιμείνει στις ιδιωτικοποιήσεις και θα επιδιώξει μια λιγότερο αυστηρή συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας. «Κληρονόμησα ένα πολιτικό κόμμα σε βαθιά κρίση και ανέστρεψα αυτήν την πορεία», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης στον Economist και επιφυλάσσεται να κάνει το ίδιο για την Ελλάδα.
Το δημοσίευμα κλείνει με θετικά σχόλια για τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη αφού «Έχει νοικοκυρέψει τα οικονομικά της ΝΔ μεταφέροντας την έδρα των κεντρικών γραφείων της και μειώνοντας έτσι το ενοίκιο κατά 90%», ενώ εκθειάζει και την θητεία του ως Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.