Στη Βουλή δικογραφίες για νυν και πρώην υπουργούς
Και αιτήματα άρσης ασυλίας
Δικογραφίες κατά νυν ή πρώην υπουργών, καθώς και αιτήματα για την άρση της ασυλίας βουλευτών διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη.
Μία από τις ποινικές δικογραφίες στρέφεται κατά του τέως υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, και του τέως αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, σχετικά με τους χειρισμούς τους στην πυρκαγιά στο Μάτι. Η δικογραφία αυτή σχηματίστηκε έπειτα από μήνυση πολίτη που έχασε τη μητέρα του, την αδερφή του και ανήλικα δίδυμα τέκνα από την πυρκαγιά.
Άλλη δικογραφία που διαβιβάστηκε αφορά πρώην υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή (Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Γιώργο Αλογοσκούφη), για απιστία στην υπηρεσία σχετικά με τη μη έκδοση της απαιτούμενης υπουργικής απόφασης για την είσπραξη του ποσού του rebate από φαρμακευτικές εταιρείες και την απόδοσή του στα ασφαλιστικά ταμεία το 2008.
Οι υπόλοιπες δικογραφίες στρέφονται:
Κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, για «αδικαιολόγητη καθυστέρηση» στη χορήγηση άδειας λειτουργίας Τράπεζας Ιστών και Κυττάρων.
Κατά του διατελέσαντος υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου, για σύμβαση προμήθειας ενός συστήματος εξομοιωτή επιθέσεως υποβρυχίου και τη σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων.
Κατά του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, Ευρυπίδη Στυλιανίδη, για τη νομιμότητα χρηματοδότησης έξι αναπτυξιακών προγραμμάτων από το υπουργείο Εξωτερικών.
Κατά του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, για μη συμμόρφωσή του σε προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης κατασχέσεων.
Κατά των πρώην υπουργών Γιώργου Παπανδρέου και Ευρυπίδη Στυλιανίδη, για τη χρηματοδότηση μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Κατά του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργου Σουφλιά, για τη διαδικασία αναθέσεως έργου.
Κατά της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, και του υφυπουργού Αναστάσιου Πετρόπουλου, έπειτα από έγκληση σωματείου για υπογραφή υπουργικής απόφασης.
Αιτήματα άρσης ασυλίας
Στη Βουλή διαβιβάστηκαν απόψε και αιτήματα άρσης ασυλίας κατά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Νικόλαου Μιχαλολιάκου, Ηλία Κασιδιάρη και Παναγιώτη Ηλιόπουλου, του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.
Ειδικότερα:
Το αίτημα κατά των Νίκου Μιχαλολιάκου, Ηλία Κασιδιάρη και Παναγιώτη Ηλιόπουλου αφορά σε δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους, μετά από έγκληση του εκπροσώπου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Παναγιώτη Δημητρά, σχετικά με δηλώσεις τους κατά μειονοτικών βουλευτών της Θράκης.
Το αίτημα κατά του Παύλου Πολάκη αφορά σε παραγγελία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, με αφορμή την καταγγελία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, σχετικά με την καταγραφή από μέρους του βουλευτή του περιεχομένου τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης χωρίς τη ρητή συναίνεσή του.
Κατά του Πάνου Καμμένου κατατέθηκαν δύο αιτήματα άρσης ασυλίας του, τα οποία αφορούν σε:
- Έγκληση της Ντόρας Μπακογιάννη σχετικά με αναρτήσεις του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.
- Έγκληση του Νικόλαου Κοτζιά σχετικά με αναρτήσεις του κ. Καμμένου στα κοινωνικά δίκτυα και δηλώσεις του σε συνεντεύξεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς για παραχωρήσεις συμβάσεων βίζας του υπουργείου Εξωτερικών σε εταιρείες συμφερόντων του Τζορτζ Σόρος και τη χρήση μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ των Σκοπίων.
Συνεργάτες Γ. Αλογοσκούφη
«Ουδεμία αρμοδιότητα αναφορικά με πολιτική φαρμάκων είχε ο πρώην υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης» αναφέρουν συνεργάτες του. Εξηγούν ότι ουδέποτε αρνήθηκε να υπογράψει οποιαδήποτε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), διότι απλώς δεν του προτάθηκε από κανέναν αρμόδιο υπουργό. Μετά χαράς θα υπέγραφε - όπως επισημαίνουν - οποιαδήποτε ΚΥΑ για επιστροφές από τις φαρμακευτικές εταιρείες, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα ενίσχυε τα ασφαλιστικά Ταμεία και τον προϋπολογισμό.