Να σύρει τη χώρα σε εκλογές μέσα σε ένα κλίμα σκανδαλολογίας «γαργάλησαν» και πάλι κάποιοι τον Πρωθυπουργό, ωστόσο για άλλη μια φορά οι εκτιμήσεις τους κατέρρευσαν. Το μέγα σκάνδαλο της Novartis αποδείχθηκε μέγα φιάσκο, οι μάρτυρες, φαντάσματα και οι αποδείξεις… αποχρώσεις ενδείξεις.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πολλοί φοβούνται ότι η κάλπη θα δείξει… πανωλεθρία για το κυβερνών κόμμα, γι' αυτό και η ανάγκη να μείνουν σε «ομηρία» οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Νοvartis γίνεται ολοένα και πιο έντονη.

Οι εισηγήσεις άλλωστε αρκετών στελεχών  της Κουμουνδούρου για εκλογές το Μάιο παραμένουν στο τραπέζι, καθότι  φοβούνται το σοκ από ενδεχόμενη μεγάλη ήττα στις Ευρωεκλογές. Χαρακτηριστική η «ατάκα» του  Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη στον Πρωθυπουργό στη συγκέντρωση το Γαλάτσι: «Μετά απ’ αυτό πρόεδρε μπορείς να πας εκλογές».

Παράλληλα, η αποκαρδιωτική εικόνα των δημοσκοπήσεων για τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, η αδύναμη «προοδευτική συμμαχία» που μεταλλάσει το ΣΥΡΙΖΑ σε… βαθύ ΠΑΣΟΚ θορύβησαν την Κουμουνδούρου και μετέδωσαν τους τριγμούς στο Μαξίμου, το οποίο για άλλη μια φορά ακολουθώντας το δόγμα Πολάκη και ακολουθώντας την τακτική «βάλτε κάποιους φυλακή», επανέφερε  την τακτική της σκανδαλολογίας.  

Πολιτική ομηρία

Από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορούνται για την υπόθεση, ένας φτάνει στη Βουλή, αθωώνονται τέσσερις και πέντε κρατούνται σε πολιτική ομηρία, χωρίς να αρχειοθετείται η υπόθεσή τους (αν και οι τελευταίες πληροφορίες δεν το αποκλείουν το ενδεχόμενο αρχειοθέτησης των περιπτώσεών τους) ή να τους απαγγέλλονται κατηγορίες. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση, ακόμη και με «αποχρώσεις ενδείξεις» θα χρησιμοποιήσει την υπόθεση Novartis στην κούρσα των τελευταίων μέτρων πριν τις εκλογές για να μπορέσει να πιστοποιήσει κάποιον πολιτικό αντίπαλο ως ενεχόμενο  στην υπόθεση προκειμένου να δικαιολογήσει την πεποίθησή της για ύπαρξη σκανδάλου στην υπόθεση Novartis.  

Η αρχή γίνεται με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Η κυβέρνηση θέλει να χτυπήσει ευθέως το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιχειρεί και πολιτικά να αποψιλώσει έχοντας εδώ και καιρό μια συγκεκριμένη στρατηγική που υλοποιεί.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας έχει μόνο ενδείξεις για δωροδοκία, κάτι που δεν θυμίζει σε τίποτα τις βαρύγδουπες δηλώσεις περί του μεγαλύτερου σκανδάλου στην ιστορία της χώρας μετά την μεταπολίτευση, που μας παρουσίαζε η κυβέρνηση. Δεύτερος στόχος του Μαξίμου, το βαρύ πυροβολικό της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης. Πολιτικά πρόσωπα που η κυβέρνηση επιχείρηση πολλές φορές να βγάλει στην σέντρα χωρίς αποτέλεσμα.  

Δόγμα Πολάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας, που επιχείρησε να βγάλει από το κάδρο της πολιτικής επικαιρότητας δύο άλλα ναυάγια, αυτό του Σκοπιανού και της εξόδου από τα Μνημόνια, επιμένει στην σκανδαλολογία, αλλά ωστόσο χάνει και το τελευταίο του χαρτί, αυτό της υπόθεσης Novartis, που αποδεικνύεται «κούφια» από πολιτική ουσία, αφού όχι μόνο δεν βρέθηκε ούτε ψήγμα δωροδοκίας των δέκα προσώπων που κατηγορήθηκαν από μάρτυρες-φαντάσματα, αλλά βρίσκονται και ο ίδιος και οι υπουργοί, που έσπευσαν να μιλήσουν για μέγα σκάνδαλο, υπόλογοι καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση μιλάει πια για σκευωρία για την οποία «υπόσχονται» να γίνει έρευνα για το πώς αυτή στήθηκε.

Στο Μαξίμου υπολόγιζαν, ότι το δόγμα Πολάκη, θα «καθάριζε» την παραμονή τους στην εξουσία και με τη Novartis η χώρα θα οδηγούνταν σε εκλογές στον απόηχο ενός σκανδάλου, με το οποίο, έστω και επικοινωνιακά θα στοχοποιούνταν πολιτικοί αντίπαλοι, αλλά παράλληλα θα δημιουργούνταν  και η εικόνα της μάχης μεταξύ κυβέρνησης και αμαρτωλού παρελθόντος της πολιτικής και των παθογενειών του πολιτικού συστήματος.

Στην ουσία και στην απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης ωστόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, η υπόθεση αποδείχθηκε άνθρακες…!

Από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής «ακούγονταν» ήδη η  καθετοποιημένη διαρροή από την κυβέρνηση ότι τις επόμενες ώρες θα «σκάσει» βόμβα για την υπόθεση Novartis, κι αυτό γιατί σκόπευαν, με την ολοκλήρωση της έρευνας και με δηλητηριασμένο το πολιτικό σκηνικό από τις εξελίξεις να άνοιγε και πάλι το σενάριο των εκλογών.

Για άλλη μια φορά όμως οι προσδοκίες της, περί τρανού σκανδάλου, δοκιμάστηκαν και διαψεύστηκαν.  Όπως όλα δείχνουν σκοπός της κυβέρνησης ήταν να κορυφωθεί η πολιτική αντιπαράθεση, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές παραμένοντας «σκιές» σε πρόσωπα των πολιτικών της αντιπάλων.