ΝΔ: Ανοίγει γεωπολιτικό παράθυρο ευκαιρίας αλλά με άλλη κυβέρνηση
Πώς σχολιάζει η Αξιωματική Αντιπολίτευσης το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.
«Το διακομματικό σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στο Κογκρέσο αποτελεί θετική εξέλιξη» αναφέρει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία, αλλά και τα όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στο Κογκρέσο για την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει ότι το σχέδιο νόμου αντικατοπτρίζει νέα γεωπολιτικά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο που δημιουργούνται, λόγω και της σταθερής απόκλισης της Τουρκίας από τη Δύση.
«Οι εξελίξεις στην Ουάσιγκτον ανοίγουν για τη χώρα μας παράθυρο ευκαιρίας: να αναβαθμίσει τη θέση και τον ρόλο της στην κρίσιμη αυτή περιοχή. Για να γίνει, όμως, αυτό, υπάρχει μια αναγκαία προϋπόθεση: Να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα. Και αυτό θα γίνει στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις» καταλήγει.
Τι αναφέρει το σχέδιο νόμου
Το σχέδιο νόμου τοποθετεί την Ελλάδα στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ. Οι γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο επιδιώκουν να παγιώσουν το ενδιαφέρον της αμερικανικής διπλωματίας για την Ανατολική Μεσόγειο και να προχωρήσουν σε μια ουσιαστική αναθεώρηση της αμερικανικής στρατηγικής με στόχο να αναγνωριστούν οι νέες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Κογκρέσου που ένα νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει λίστα στη Βουλή με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, στο ίδιο νομοσχέδιο ζητείται η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Μάλιστα, πρόκειται μια διακομματική πρωτοβουλία, καθώς ο κ. Μενέντεζ είναι ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ενώ o κ. Ρούμπιο, ο οποίος είναι επίσης μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, εκλέγεται ως Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής στη Φλόριντα.
Το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», όπως αποκαλείται επίσημα, εισάγει μια σειρά από πρωτοβουλίες που αποσκοπούν να ενισχύσουν την αμερικανική στήριξη στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Υπό αυτό το πρίσμα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας.
Όπως εξηγούν οι δύο γερουσιαστές, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιδιώκει την επικαιροποίηση της στρατηγικής των ΗΠΑ με στόχο να αναγνωριστεί ο αντίκτυπος των αλλαγών που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτές τις αλλαγές, αναφέρει το militaire.gr, συμπεριλαμβάνεται η ανακάλυψη μεγάλων οικοπέδων φυσικού αερίου αλλά και η επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας τόσο με τις ίδιες τις ΗΠΑ όσο και με όλους τους βασικούς περιφερειακούς εταίρους της Ουάσινγκτον.
Όσον αφορά την Τουρκία, το νομοσχέδιο ζητάει από την κυβέρνηση να εμποδίσει την μεταφορά των μαχητικών F-35, εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδιασμού της για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400. Μάλιστα, επισημαίνεται πως μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει και στην γενικότερη επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται στο πλαίσιο του Νόμου Περί Αντιμετώπισης των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).
Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευάστρια εταιρία των S-400, Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC, βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την απόφαση που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση στις 27 Οκτωβρίου 2017.