Ακριβώς 3,5 χρόνια συμπληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες από τις τελευταίες κάλπες που στήθηκαν στην Ελλάδα, που είναι και το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης που έχει μεσολαβήσει μεταξύ δύο οποιωνδήποτε εκλογικών αναμετρήσεων! Ποτέ δεν είχε περάσει τόσο πολύς χρόνος χωρίς οι πολίτες να ψηφίσουν είτε για εθνικές εκλογές είτε για αυτοδιοικητικές είτε για ευρωεκλογές. Συνεπώς, είναι και η πρώτη φορά που τόσο μεγάλος αριθμός πολιτών θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, καθώς δεν είχαν ακόμα συμπληρώσει το όριο ηλικίας (που έχει πέσει στα 17 πλέον) ώστε να ψηφίσουν το 2015.

Με βάση τα τελευταία ενημερωμένα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το σύνολο των Ελλήνων που απέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν μετά τις εκλογές του Σεπτεµβρίου του 2015 και θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις επόµενες εκλογές είναι 418.028. Μόλις προστεθεί και ο αριθμός όσων συμπλήρωσαν φέτος το 17ο έτος της ηλικίας τους, ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει περίπου στις 520.000. Σε αυτό το σώμα ψηφοφόρων, ηλικίας 17-21, που ψηφίζουν για πρώτη φορά, έχει στρέψει το ενδιαφέρον της η Νέα Δημοκρατία, με στοχευμένες ενέργειες και πολιτικές προτάσεις. Πρώτα από όλα, στο κοινό αυτό επιχειρεί να απευθυνθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από τις συνεχείς περιοδείες του ανά την Ελλάδα και τις επισκέψεις του σε γειτονιές της Αττικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συζήτηση που είχε την περασμένη Δευτέρα σε ταβέρνα στο Μοσχάτο με διανομείς και η οποία περιελάμβανε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν στις μετακινήσεις τους μέχρι τις συνθήκες εργασίας και τις προσδοκίες που έχουν. Ηδη, από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2018, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε δεσμευθεί για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού που αφορά νέους έως 25 ετών και «δημιουργεί μια τεχνητή στρέβλωση στην αγορά εργασίας εις βάρος των νέων εργαζόμενων», όπως είχε πει.

Δύο μήνες αργότερα, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε την Παιδεία ως το πρώτο κομμάτι του «γαλάζιου» κυβερνητικού προγράμματος που παρουσίασε δημόσια. Μίλησε για το όραμά του για ένα σύγχρονο σχολείο και ένα αναβαθμισμένο πανεπιστήμιο, με μεγαλύτερη σύνδεση με την αγορά εργασίας, ένα ζήτημα που απασχολεί την πλειονότητα των φοιτητών. Δεσμεύθηκε επίσης για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ενός «ασύλου εγκληματικότητας» όπως το χαρακτηρίζει, και την επαναφορά του κλίματος ασφάλειας στα πανεπιστήμια.

Η δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας είναι άλλη μία δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη που γίνεται με το βλέμμα και στη νέα γενιά. Ο πυρήνας εξάλλου του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ. αφορά στη μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών και στη διευκόλυνση του επιχειρείν, που θα φέρει περισσότερες επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν νέες, καλά πληρωμένες δουλειές.

Μήνυμα

Δεν είναι, ωστόσο, η μείωση της ανεργίας το μόνο μήνυμα που στέλνει ο κ. Μητσοτάκης στη νέα γενιά ως προς το εργασιακό της μέλλον. Είναι και η προστασία και στήριξη των εργαζομένων. «Θέλω να μειώσω τους φόρους και να βελτιώσω το ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά αυτό που περιμένω από εσάς είναι να μεριμνάτε για τους εργαζομένους σας, να είστε κοινωνικά υπεύθυνοι και να επιστρέψετε ένα μέρος από τις καταθέσεις των επιχειρήσεών σας στην Ελλάδα», είναι το μήνυμα που έχει στείλει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στους επιχειρηματίες. Το άνοιγμα στη νέα γενιά γίνεται και έμπρακτα από τη Ν.Δ., με δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: Πρώτον, τη δημιουργία και εξέλιξη του Μητρώου Στελεχών, μέσα από το οποίο εκατοντάδες νέοι άνθρωποι, που δεν είχαν ασχοληθεί μέχρι τότε με την πολιτική, μπήκαν στις τάξεις της Ν.Δ. και αξιοποιούνται στους τομείς και τις γραμματείες του κόμματος, αλλά και σε άλλες θέσεις. Δεύτερον, το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, στο οποίο συμμετέχουν 20 υποψήφιοι που πολιτεύονται για πρώτη φορά.

Ο πρώτος, ωστόσο, και κυριότερος στόχος της στρατηγικής της Ν.Δ. είναι οι 520.000 αυτοί νέοι ψηφοφόροι να μην επιλέξουν την αποχή από τις εκλογές, αλλά να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν. Το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά την παρουσίαση των υποψήφιων ευρωβουλευτών ήταν σαφές: «Θα απευθυνθούμε ιδιαίτερα στους νέους ψηφοφόρους. Ειδικά στα παιδιά τα οποία θα κληθούν να ψηφίσουν για πρώτη φορά. Θα τους ξαναθυμίσουμε τον στίχο ενός τραγουδοποιού της δικής μας της γενιάς, ο οποίος τραγουδούσε: 'Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για εμένα χωρίς εμένα'. Να μη φοβηθείτε ποτέ όλα αυτά που θα γίνουν για εσάς χωρίς εσάς, διότι δεν θα γίνουν χωρίς εσάς εάν συμμετέχετε στις πολιτικές εξελίξεις. Μη δώσετε ποτέ τη δυνατότητα σε κάποιους άλλους να διαμορφώσουν το δικό σας μέλλον».

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 20/4/2019