Καταγγελία Χατζηδάκη για μη απορρόφηση κονδυλίων για το ελληνικό κρασί
Πρόκειται για μια άκρως αρνητική εξέλιξη που αποτελεί καίριο πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές κρασιού
Τα κλιμακούμενα κάθε έτος χαμηλά ποσοστά απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, ως προς την προώθηση του ελληνικού κρασιού στη διεθνή αγορά από το 2015 καταγγέλλει με κατατεθείσα ερώτησή του στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό εξηγήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη η Ελλάδα δεν απορροφά τα τελευταία χρόνια τα κονδύλια των Βρυξελλών που αφορούν στην προώθηση του ελληνικού κρασιού διεθνώς, τονίζοντας πως το ελληνικό κρασί είναι ένα από τα βασικά προϊόντα στην προσπάθεια που κάνουν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις για να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και να καταστούν ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει, ερωτήματα δημιουργούν τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά απορρόφησης του εθνικού προγράμματος στήριξης του κρασιού για την προώθηση οίνων προς τρίτες χώρες, τη στιγμή, μάλιστα, που σχετικά προγράμματα έχουν συμβάλει, στο παρελθόν, σε αισθητή αύξηση της αξίας των ελληνικών εξαγωγών στις κυριότερες αγορές-στόχους.
Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παραθέτει δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα οποία δείχνουν ότι, ενώ τα ποσά που δεσμεύονται τα τελευταία 4 χρόνια στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την προώθηση του ελληνικού κρασιού ανέρχονται στα 8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, τα ποσοστά απορρόφησης, είναι τα εξής: 2012: 79,5% 2013: 83,3% 2014: 82,7% 2015: 56,7% 2016: 63,2% 2017: 53,1% 2018: 37,7% Παράλληλα, σημειώνει, το 2019 η απορρόφηση προβλέπεται να είναι ακόμη χαμηλότερη, με δεδομένο πως δεν έχει δημοσιευθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για την περίοδο 2019-2023, με αποτέλεσμα αυτό το πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο να μην μπορεί να αξιοποιηθεί από τον κλάδο.
Καταλήγει υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια άκρως αρνητική εξέλιξη που αποτελεί καίριο πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές κρασιού, σε μια περίοδο, μάλιστα, αυξημένου διεθνούς ανταγωνισμού και ζητά από τον κ. Αραχωβίτη να εξηγήσει πού οφείλεται η μεγάλη πτώση στα ποσοστά απορρόφησης πόρων για την προώθηση του ελληνικού κρασιού και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην υλοποίηση νέων προγραμμάτων. Ζητά επίσης να πληροφορηθεί αν υπάρχει σχεδιασμός για να βελτιωθούν οι ιδιαίτερα αρνητικές επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα.