«Μετεξεταστέες» έμειναν οι προηγούμενες Διοικήσεις της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων για την Αττική όπως είναι ο τομέας της πολιτικής προστασίας και η διαχείριση των απορριμμάτων καθώς αποδείχθηκε ότι δεν προετοίμασαν έγκαιρα κανένα σχέδιο αποτελεσματικής διαχείρισης τους και άφησαν ανοχύρωτη την Αττική», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στο debate μεταξύ των υποψηφίων για την Περιφέρεια Αττικής με τη συμμετοχή επίσης της Ρ. Δούρου, του Γ. Σγουρού και του Γ.Πρωτούλη, που διοργάνωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ.

Τις εντυπώσεις στη χθεσινή συζήτηση μεταξύ των υποψήφιων περιφερειαρχών κέρδισε ο Γιώργος Πατούλης, ο οποίος απέδειξε ότι αποτελεί έναν άριστο γνώστη των παθογενειών της Περιφέρειας Αττικής, με σχέδιο και πρόγραμμα για την αποτελμάτωσή της, ενώ από το χθεσινό debate εξήχθη το συμπέρασμα ότι ο Γιάννης Σγουράς έχει δοκιμαστεί πολλάκις στη διοίκηση της Περιφέρειας χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα, ενώ η περιφερειακή Αρχή της κας Δούρου χαρακτηριστήκε με αρνητικό πρόσημο.

Τη συζήτηση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Ν. Λυμπεράκη και Β.Χιώτης.

«Είμαι πραγματικά ανήσυχος γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την Αττική λόγω ανικανότητας και ιδεοληψιών» τόνισε και πρόσθεσε: Όχι μόνο δεν παραιτήθηκαν όπως διατυμπάνιζαν προεκλογικά σε περίπτωση που δεν έδιναν λύσεις στα προβλήματα της Αττικής, αλλά ζητάνε εκ νέου την ψήφο των πολιτών, λέγοντας ψέματα, σημείωσε ο κ. Πατούλης.

«Ζήτημα χαμηλής προτεραιότητας τα αντιπλημμυρικά έργα για την κα Δούρου»

Κατά τη συζήτηση σχετικά με τους χειρισμούς που έγιναν από τη σημερινή αλλά και από την προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας στον τομέα της πολιτικής προστασίας ο κ. Πατούλης τόνισε παρά την τραγωδία στη Μάνδρα, για την κα Δούρου η ενίσχυση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής, εξακολουθεί να είναι ένα ζήτημα χαμηλής προτεραιότητας.

 Επικαλούμενος στοιχεία από το δημοσιευμένο προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2019 υπογράμμισε ότι η κα Δούρου έχει εξαγγείλει αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού πάνω από 300 εκ. ευρώ, ενώ στον ίδιο πίνακα αναγράφεται ότι οι διαθέσιμες πιστώσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής είναι μόλις 19 εκ. ευρώ, όταν μάλιστα την ίδια στιγμή οι πιστώσεις για «αστικές αναπλάσεις» ξεπερνούν τα 55 εκ. ευρώ.

Κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων είναι ο συντονισμός υπογράμμισε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε: Το πρώτο πράγμα θα κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα συντονιστικό όργανο  μέσα στην Περιφέρεια Αττικής με την συμμετοχή εκπροσώπων και των 66 Δήμων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, οι εθελοντικές οργανώσεις και σύνδεσμοι έτσι ώστε να υπάρχει συνολική εικόνα για το ποιος κάνει τι, ενώ παράλληλα θα επενδύσουμε σε πολιτικές πρόληψης.
Επίσης τόνισε ότι παρά τις περσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού μετά την τραγωδία στο Μάτι, δεν έγινε καμία αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο ενώ το κράτος εξακολουθεί να μην διαθέτει τα απαιτούμενα πτητικά μέσα. Παράλληλα σε ερώτηση του προς την κα Δούρου σχετικά με τη δέσμευση της, από το 2017, ότι θα αγοραστούν 35 πυροσβεστικά οχήματα, η σημερινή περιφερειάρχης απάντησε ότι θα παραληφθούν κάποια στιγμή μέσα στο 2019, χωρίς να διευκρινίζει αν αυτό θα γίνει πριν το καλοκαίρι.

Υγειονομική βόμβα ο ΧΥΤΑ Φυλής

Απόλυτη αδράνεια και εγκληματική αδιαφορία καταλόγισε ο κ. Πατούλης στη νυν αλλά και στην προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αποδείχθηκε ότι κανείς από τους δύο δεν προχώρησαν έγκαιρα σε ένα αποτελεσματικό σχέδιο επίλυσης του ζητήματος και δεν εφάρμοσαν καμία πολιτική ανακύκλωσης. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία υγειονομική βόμβα που είναι ο ΧΥΤΑ Φυλής και οι ευθύνες γι΄αυτό έχουν ονοματεπώνυμο τόνισε και πρόσθεσε πως ο Περιφερειακός σχεδιασμός της κας Δούρου δεν διευκρινίζει ούτε που θα κατασκευαστούν οι μονάδες επεξεργασίας, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την προώθηση της ανακύκλωσης.

Παράλληλα ο κ. Πατούλης ανέτρεψε με στοιχεία τις κατασκευασμένες κατηγορίες ότι ο Δήμος Αμαρουσίου «φόρτωσε τη Φυλή με τόνους σκουπιδιών» τονίζοντας ότι «το 2016-17 είχαμε μείωση των στερεών αποβλήτων σε ποσοστό 10,2% όταν ο μέσος όρος των Δήμων είχε μείωση 3%, ενώ το 2017-18 είχαμε μείωση σε ποσοστό 15,2%».

«Χρειάζεται να γίνει μία Νέα Αρχή σε αυτό το ζήτημα, με σχέδιο και σαφή χρονοδιαγράμματα και προγράμματα εκπαίδευσης για την ανακύκλωση στα σχολεία.  Εμείς στις 6 Μάιου θα παρουσιάσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας για όλα όσα πρέπει να γίνουν και δεν έγιναν όλα αυτά τα χρόνια» υπογράμμισε.

Κληθείς τέλος να σχολιάσει το θέμα των συνεργασιών μετά την εφαρμογή της απλής αναλογικής, τόνισε χαρακτηριστικά πως δεν ήταν ώριμες οι συνθήκες για την εφαρμογή της και ότι θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο υπογράμμισε ότι θα επιδιώξει συνέργειες και συνεργασίες, επισημαίνοντας ότι έχει μάθει να λειτουργεί συνθετικά από όλες τις θέσεις που υπηρέτησε.

Πηγή άρθρου: kalpi19.gr