ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μια παράσταση - ωδή στον Μίκη Θεοδωράκη
«Όμορφη πόλη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Με άξονα τις γνωστές μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη και την ποίησή του, για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή, ο σκηνοθέτης Γιώργος Βάλαρης δημιουργεί και παρουσιάζει μια σύγχρονη «Όμορφη πόλη» του 2020, μια θεατρική-μουσική υπερπαραγωγή, μια ωδή στον μεγάλο μας συνθέτη.
Μισό και πλέον αιώνα μετά το πρώτο ανέβασμα της θρυλικής παράστασης, το καλοκαίρι του 1962, η «Όμορφη πόλη» αναβιώνει στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, από τις 17 έως τις 30 Ιανουαρίου 2020.
«Στην προσπάθεια να αναβιώσω τη θρυλική παράσταση του 1962 "Όμορφη πόλη" -πράγμα δύσκολο- σε μια σύγχρονη "Όμορφη πόλη" του 2020, μέσα από μια πολύμηνη μελέτη της ζωής και του έργου του Μίκη Θεοδωράκη και παράλληλα προσπαθώντας να βρω την κατάλληλη μορφή που θα αποτυπώνει πιο ολοκληρωμένα το έργο του στο διηνεκές του χρόνου, οδηγήθηκα μοιραία σε μονοπάτια που πολλές φορές χρησιμοποίησε ο σπουδαίος μουσουργός και ποιητής μας και κυρίαρχα σε αυτό της αρχαίας τραγωδίας, η οποία παραμένει ζωντανή στη μνήμη μας και είναι ταιριαστή με την εποχή που διανύουμε» ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της παράστασης, ο Γιώργος Βάλαρης.
Μέσα από τα ποιητικά κείμενα του Μίκη Θεοδωράκη και τα πεζά του Γιώργου Βάλαρη, τα οποία πραγματεύονται κυρίαρχα θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης και της ελληνικής κοινωνίας, όπως ο έρωτας, η ξενιτιά, η ρωμιοσύνη και ο θάνατος, καθώς και μέσα από τα γνήσια λαϊκά και διαχρονικά τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη, που γαλούχησαν γενιές και γενιές («Όμορφη πόλη», «Φεγγάρι μάγια μου 'κανες», «Μέσα στα μαύρα σου μαλλιά», «Της δικαιοσύνης», «Ένα το χελιδόνι», «Στρώσε το στρώμα σου», «Όταν με δείτε να μιλώ», «Μαργαρίτα, Μαργαρώ», «Βρέχει στη φτωχογειτονιά», «Είμαστε δυο», «Το τρένο φεύγει στις οκτώ», «Γωνιά γωνιά» κά), δημιουργείται ένα μοντέρνο εικαστικό και οπτικοακουστικό θέαμα, τα μέρη του οποίου -τραγούδια, ορχηστρική μουσική, πεζός λόγος και ποίηση- ερμηνεύονται σκηνικά μέσα από μια σύγχρονη, εκφραστική κίνηση/χορογραφία και μια video art minimal αισθητική (ως απόπειρα αποτύπωσης εν μέρει του σύγχρονου ανθρώπινου υποσυνείδητου).
«Μέσα από τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη αναδύονται ένα έθνος, μια ολόκληρη τραγική γενιά, αλλά και πανανθρώπινα συναισθήματα που διαγράφουν τη μοίρα ενός λαού. Ψάχνοντας να βρω τους συνδέσμους στις μικρές ιστορίες των τραγουδιών που θα οδηγήσουν στη "μεγάλη ιστορία", κατέληξα στη σπουδαία και άρρηκτα συνδεδεμένη με το μουσικό του έργο ποίηση του Μίκη Θεοδωράκη. Η μουσικοθεατρική παράσταση "Όμορφη πόλη" είναι λοιπόν μια εθνική και πανανθρώπινη ιστορία με τoν δικό της χορό και τα δικά της παθόντα πρόσωπα-πρωταγωνιστές, όπου "μέσα σε αυτήν την ιστορία τα τραγούδια δεν ήσαν πλέον σα δέντρα που μετρούν τη μοναξιά του κάμπου, αλλά άπλωναν ανάμεσά τους φύλλα και κλαδιά! Σχημάτιζαν ένα μικρό δάσος, όπου μπορούσαν να ζήσουν και να πεθάνουν πουλιά, μύθοι και άνθρωποι. Και το δάσος αυτό το ονομάζω ΤΡΑΓΟΥΔΙ με κεφαλαία". Τα λόγια αυτά του συνθέτη ταιριάζουν απόλυτα στην κατεύθυνση της παράστασης, για την οποία θα χρησιμοποιήσω τον όρο σύγχρονη λαϊκή τραγωδία» σημείωσε ο Γιώργος Βάλαρης.
Προσωπικές ιστορίες με τον Μίκη Θεοδωράκη θυμήθηκαν ηθοποιοί και ερμηνευτές που συμμετέχουν στην παράσταση, όπως η Λήδα Πρωτοψάλτη, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέγκυ Σταθακοπούλου, που μίλησε για την «ευαίσθητη και λυρική πλευρά αυτού του σπουδαίου ανθρώπου», η Ελισάβετ Μουτάφη αποκάλεσε τον εαυτό της «παιδί του Μίκη», ενώ ο Γιώργος Κιμούλης δήλωσε πως «ο Μίκης στην ποίησή του έχοντας συνειδητοποιήσει πλήρως την ήττα, είναι ίσως ο μόνος με τόσο έντονο το στοιχείο της αισιοδοξίας…».
Ο Κώστας Καζάκος είπε πως ο Μ. Θεοδωράκης είναι ένα δείγμα του τόπου μας, της ζωής μας, από εκείνα τα αντιφατικά ενός μικρού, φτωχού τόπου, υποτελούς και εξαρτημένου, που συμβαίνει να βγάζει κάτι περίεργα μεγέθη, τα οποία η πολιτεία δε μπορεί να διαχειριστεί. «Τα έργα τα εκμαιεύει ο λαός, η ανάγκη του κόσμου, και οι ευαίσθητοι δημιουργοί ανταποκρίνονται σε αυτήν την ανάγκη. Ο λαός και η συλλογική συνείδηση του τόπου τοποθετεί με σοφία τα πράγματα. Τα έργα αυτών των δημιουργών πρέπει να έρχονται σε επαφή με το λαό συνεχώς» τόνισε ο ηθοποιός.
Τιμές εισιτηρίων: από 12 έως 45 ευρώ.