Επιπλέον δέκα εκατομμύρια ευρώ για 17 νέα έργα πολιτισμού στην Κεντρική Μακεδονία διαθέτει η Περιφέρεια, μέσω των ευρωπαϊκών πόρων της, όπως ανακοινώθηκε προημερών στη συνάντηση εργασίας της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.

191212-Politismos5

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γιώργος Διδασκάλου, η Τομεάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κατερίνα Περιστέρη, στελέχη του Υπουργείου και της Περιφέρειας, αλλά και οι Προϊστάμενοι των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα 17 νέα έργα που αποφασίστηκε από τη σύσκεψη να υλοποιηθούν με τους επιπλέον πόρους που διασφάλισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι τα εξής:

-ΗΜΑΘΙΑ:

1.Κατασκευή Μουσείου για τον Απόστολο Παύλο στη Βέροια.

2.Συνοδά έργα στην Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας.

-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:

1.Παρεμβάσεις στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας και Αγίου Ιωάννη.

2.Παρεμβάσεις στον Ιερό Ναό Σωτήρος στο Χορτιάτη.

3.Παρεμβάσεις στον Ιερό Ναό Αχειροποιήτου.

4.Παρεμβάσεις στη Ροτόντα.

5.Παρέμβαση στην Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας Βασιλικών.

6.Παρεμβάσεις στην Πλατεία Διοικητηρίου.

-ΚΙΛΚΙΣ:

1.Αποκατάσταση δύο τάφων στην Τούμπα Παιονίας.

2.Έργα γεωθερμίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας.

-ΠΕΛΛΑ:

1.Διαμόρφωση εισόδου και υποδοχής επισκεπτών στο Ανάκτορο Πέλλας.

-ΠΙΕΡΙΑ:

1.Παρέμβαση στο Τετράγωνο Αρχαίας Αγοράς στο Δίον.

2.Ανακατασκευή δύο τάφων στην είσοδο της Κατερίνης.

-ΣΕΡΡΕΣ:

1.Β’ φάση αποκατάστασης στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου.

2.Πολιτιστικές Διαδρομές Αμφίπολης.

-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ:

1.Β’ φάση ανάδειξης Σπηλαίου Πετραλώνων.

2.Αποκατάσταση Ιερού Ναού Μεγάλης Παναγίας Χαλκιδικής.

Η Υπουργός και ο Περιφερειάρχης τοποθετήθηκαν και για άλλα δυο ζητήματα, κατόπιν ερωτήσεων των δημοσιογράφων.

Το πρώτο είναι το θέμα του μνημείου του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη.

«Η Αμφίπολη είναι σε απόλυτη προτεραιότητα. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου τα τελευταία χρόνια αισθανόμασταν μεγάλη μοναξιά, αλλά πλέον είναι και προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού. Και χαιρόμαστε επειδή η Υπουργός έχει ήδη πραγματοποιήσει μέσα στους ελάχιστους αυτούς μήνες δύο επισκέψεις και είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τα έργα ταχύτερα. Ήδη τα έργα προχωρούν, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση 2,5 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενισχύοντας την προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη, την αναστύλωση και τη συντήρηση του μνημείου προκειμένου αυτό να καταστεί το συντομότερο δυνατό επισκέψιμο. Θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του Υπουργείου, που αντιλαμβάνονται ότι το έργο αυτό έχει μείνει πολύ πίσω και πρέπει να τρέξουμε με διπλάσιες και τριπλάσιες ταχύτητες. Είναι προφανές ότι αν χρειαστούμε περισσότερα χρήματα για την Αμφίπολη θα τα βρούμε», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Το έργο στην Αμφίπολη έμεινε παρά πολύ πίσω. Τους τελευταίους πέντε μήνες εκτελέστηκαν έργα που έπρεπε να είχαν εκτελεσθεί από το 2015. Στην πραγματικότητα έχουμε τέσσερα χαμένα χρόνια. Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει. Οι ρυθμοί επιταχύνονται. Πρώτον για την προστασία του μνημείου και δεύτερον για να απορροφηθούν οι πόροι που με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη έχουν δεσμευτεί εδώ και τρία χρόνια. Από εκεί και πέρα θα δρομολογήσουμε εργασίες ερευνητικές και αρχαιολογικές και έξω από το ταφικό συγκρότημα του Τύμβου Καστά. Από τη στιγμή που οι εργασίες μπαίνουν ήδη στη σωστή τροχιά θα προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Δεν είναι τυχαίο ότι στο διάστημα αυτό ολοκληρώθηκε όλη η εργασία που έπρεπε να γίνει για την ελάφρυνση της διάταξης της μεταλλοκατασκευής στο τέταρτο θάλαμο, ώστε να μπορούν να δουλεύουν καλύτερα όσοι πρέπει να ασχοληθούν με τη συντήρηση του μνημείου. Δεν είναι τυχαίο ότι εγκαταστάθηκαν τα μηχανήματα που παρακολουθούν κάθε στιγμή το μνημείο ώστε να είναι διασφαλισμένη η απόλυτη ακεραιότητά του και από την παραμικρή σεισμική δόνηση. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένας ‘οργασμός’ για τη μεταφορά –επιτέλους- των μελών του περιβόλου του Τύμβου Καστά, που ήταν στοιβαγμένα στο χώρο του Λέοντος. Οι ρυθμοί έχουν αλλάξει και οι υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν σε αυτό το οποίο τους ζητήσαμε. Την επόμενη Τρίτη θα είναι στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη αποκατάστασης και αναστήλωσης του περιβόλου. Ήδη προχωράμε με πολύ σημαντικά βήματα. Τα προηγούμενα χρόνια ο Περιφερειάρχης πράγματι ήταν πολύ μόνος στο θέμα της Αμφίπολης. Σήμερα έχουμε δώσει τη σημασία και την προτεραιότητα που οφείλουμε να δώσουμε σε ένα μοναδικό μνημείο και από άποψη ιστορική και αρχαιολογική. Σε ένα μνημείο που μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμος αναπτυξιακός πόρος για την περιφερειακή ενότητα των Σερρών. Μετά την είσοδο του νέου έτους θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με το ΑΠΘ και τους αρμόδιους επιστημονικούς παράγοντες για να δούμε πως θα συνεχίσουμε όλη την γεωλογική αρχαιολογική και μαγνητική έρευνα γύρω από τον Τύμβο και ένα από τα θέματα της ατζέντας θα είναι πως θα αρχίσουμε και την οστεολογική μελέτη», επισήμανε η κ. Μενδώνη.

Το δεύτερο θέμα για το οποίο προέβησαν σε δηλώσεις Υπουργός και Περιφερειάρχης είναι οι αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι σήμερα κατατίθεται στο ΚΑΣ η μελέτη της «Αττικό Μετρό ΑΕ» για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, η οποία θα εξεταστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω της κρισιμότητας του ζητήματος και θα ληφθούν οι αποφάσεις. «Η πρόθεσή μας είναι να ξεκαθαριστεί το τοπίο του μετρό και να εισαχθεί αφού ελεγχθούν οι φάκελοι και υπάρχει η ωριμότητα σε πολύ σύντομο διάστημα στο ΚΑΣ», υπογράμμισε η Υπουργός.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης εκδώσαμε ένα ομόφωνο ψήφισμα, με το οποίο ζητάμε να προχωρήσει η μια και μόνη δυνατή λύση για το σταθμό Βενιζέλου, που δεν είναι άλλη από την απόσπαση των αρχαιοτήτων, την ολοκλήρωση των εργασιών και την επανατοποθέτησή τους. Είναι ο μόνος τρόπος αν θέλουμε αυτή η πόλη να αποκτήσει μετρό και να το αποκτήσει μέσα στα επόμενα δυόμιση χρόνια. Θέλω να ζητήσω από το Υπουργείο Πολιτισμού και από όλους τους αρμόδιους φορείς αυτές οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό γιατί η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει άλλο».