Μια εναλλακτική πρόταση για τον εορτασμό της Επετείου της Επανάστασης του 1821  είναι η παράσταση του διηγήματος "Λουκής Λάρας" του Έλληνα λόγιου Δημητρίου Βικέλα με τον Μανώλη Μαυροματάκη από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Λευτέρη Γιοβανίδη.

Είναι μια προσωπική εξομολόγηση, που μας αποκαλύπτει τις λιγότερο ένδοξες και λαμπερές πτυχές της περιόδου του 1821, συστήνοντας μας τα πρόσωπα τα οποία η Ιστορία παραμερίζει : τους αντι-ήρωες. Αυτούς που, μετά τον αγώνα, ηρωικά αναλαμβάνουν να συνεχίσουν τη «ζωή».

Η διαχρονικότητα του αντι-ήρωα είναι αυτή που καθιστά το έργο πιο επίκαιρο από ποτέ. Τι έχει να μοιραστεί μαζί μας ο μέσος άνθρωπος της Επανάστασης; Είναι ένας άνδρας καθημερινός, απλός, όπως οι περισσότεροι από εμάς: ταυτόχρονα δειλός και θαρραλέος, δυνατός και ασθενικός, μεγαλόψυχος και εγωιστής, φοβισμένος και δυναμικός –ένα κράμα γόνιμων αντιθέσεων που εξασφαλίζει όχι μόνο την επιβίωση αλλά και την εξέλιξη.

Μετατρέποντας σε πρωταγωνιστή έναν άλλοτε «κομπάρσο της ζωής», η παράσταση επιχειρεί να αναδείξει την ιστορικότητα και τη συγκίνηση της καθημερινότητας. Η ανεκτίμητη αξία του προσωπικού ημερολογίου πλάι στο βιβλίο της Ιστορίας: αυτός είναι ο Λουκής Λάρας.

Παράλληλη έκθεση: Ο πολυταξιδεμένος Δημήτριος Βικέλας (1835-1908)


Σκηνή Ωμέγα
Εγκαίνια: Παρασκευή 15 Οκτωβρίου

«Ο πολυταξιδεμένος Δημήτριος Βικέλας (1835-1908)» είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021, στη Σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Η έκθεση η οποία διοργανώνεται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής με τη συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πειραιά, αποτελεί μια νοητή συνέχεια της του έργου του Δημητρίου Βικέλα Λουκής Λάρας, Αυτοβιογραφία γέροντος Χίου.

Διακόσια και πλέον ψηφιακά αντίγραφα υψηλής ποιότητας από βιβλία, χάρτες και εικαστικές αποτυπώσεις, ξεναγούν τους επισκέπτες στην εβδομηντάχρονη ζωή του Δημήτριου Βικέλα· από τα παιδικά του χρόνια, λίγο μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, έως τον θάνατό του, στο πέρασμα του 20ού αι.

Φωτίζοντας σταθμούς της δράσης και του έργου του, η έκθεση στήνει το σκηνικό των πραγματικών και νοητών ταξιδιών του στην Ελλάδα και την Ευρώπη, κυρίως, όμως, των αναγνωστικών σταθμών και των συγγραφικών τόπων του.

Με έμφαση στις εκδόσεις του Λουκή Λάρα, που αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα αγαπητό ανάγνωσμα και έλαβε ξεχωριστή εικαστική αξία μέσα από την εικονογράφηση του Θεόδωρου Ράλλη (1852-1909), τα εκθέματα παρουσιάζουν την ποικιλία των ενδιαφερόντων του συγγραφέα, όπως αποτυπώθηκαν στα λογοτεχνικά κείμενα, τις διαλέξεις, την αρθρογραφία στον Τύπο και τις οδοιπορικές αναμνήσεις του.

Ο χρονολογικός πίνακας ο οποίος συνοδεύει την περιήγηση στα εκθέματα, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να κινηθεί παράλληλα στην εργοβιογραφία του Δ. Βικέλα και τα ιστορικά γεγονότα που συμβαίνουν στην εποχή του.

Τα τεκμήρια προέρχονται κυρίως από τις Συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής και ιδιαίτερα από τη Βιβλιοθήκη του πρωτοπόρου δημοτικιστή Γιάννη Ψυχάρη (1854-1929), που συνδεόταν με συγγενικούς δεσμούς με τον συγγραφέα του Λουκή Λάρα. Στην έκθεση φιλοξενούνται και βιβλία από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά.

Τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό υπογράφει ο εικαστικός-σκηνογράφος Γιάννης Μετζικώφ και την επιστημονική επιμέλεια η Έλλη Δρούλια και η Μαρία Βλασσοπούλου.